Hospodársky denník
USD46,644 Sk
EUR42,248 Sk
CHF29,033 Sk
CZK1,376 Sk
  Pondelok  6.Mája 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Cesnak liek, ale i jed

Liečivé účinky cesnaku sú známe už dávno, ale málokto vie, že v niektorých prípadoch môže byť aj „zázračný“ cesnak jedovatý. Cesnak pomáha znižovať krvný tlak, vysokú hladinu cholesterolu a má tiež antibakteriálne účinky. Podľa niektorých vedcov pôsobí aj ako protilátka pri malárii. Ale tak ako pri všetkom, aj pri cesnaku treba poznať mieru. Nadmerné množstvo tejto zeleniny môže totiž spôsobiť zápal hrubého čreva, pretože zničí prirodzenú flóru v črevách. Veľké „dávky“ cesnaku bránia vzniku krvných zrazenín a vplývajú na funkciu štítnej žľazy. Podľa Jeya Henryho, profesora výživy na univerzite v Oxforde, kľúčom k rôznym alergiám na potraviny je množstvo prijímanej potravy: „Ľudia si môžu vypestovať alergiu na každé jedlo, ba dokonca aj na vodu,“ varuje.

Každá liečivá bylinka či korenie, môže mať aj opačné účinky, ako očakávame, tvrdí profesor, ktorý sa vo svojom výskume zameriava najmä na pozitívny vplyv byliniek a korenia. Varuje preto všetkých konzumentov, aby dodržiavali „zdravú“ mieru, veď cesnak sa pre svoje antibakteriálne účinky používa už od roku 3000 pred naším letopočtom. Obsahuje totiž síru, aminokyseliny a minerály ako germánium, selén a zinok, plus vitamíny A, B a C.

(do)

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.