Hospodársky denník
USD47,184 Sk
EUR44,549 Sk
CHF30,206 Sk
CZK1,467 Sk
  Pondelok  17.Júna 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Zlatú kartu majú v Slovenskom Grobe

Na nedávnej medzinárodnej súťažnej prehliadke vín v Bratislave Vinofórum a Vinofest 2002 získalo reštauračné zariadenie v Slovenskom Grobe - Pivnica u zlatej husi prvé miesto v celoslovenskej ankete o najlepšiu vínnu kartu (obdoba jedálneho lístka, na ktorom je však len ponuka vín). Ako nám povedal somelier Miroslav Jajcay, pracovník tejto rodinnej reštaurácie, ktorá je známa najmä prípravou husaciny a j špecialít z nej, momentálne majú v ponuke 109 druhov vín. Pochádzajú z viacerých krajín, pričom zahraničných je v ponuke asi pätina. Z vínnej karty sa dajú okrem našich vybrať vína z Moravy, Francúzska, Rakúska, Talianska, Čile, ale aj Austrálie a Južnej Afriky. Pri hodnotení vínnych kariet sa posudzuje ich celkové pôsobenie na zákazníkov, pričom sa dbá o súlad s príslušným zariadením. Vínne karty v baroch sa odlišujú napríklad od kariet v reštauráciách, ktoré sa špecializujú na istý druh kuchyne. Pri posudzovaní sa hodnotí aj kvalita výberu vín, ich odporúčanie k jedlám, čo však zohľadňuje máloktorá reštaurácia, ako aj deklarácia kategórie vín a ich charakteristika (názov vína, ročník, výrobca a ďalšie údaje). Ako sme sa dozvedeli na vinofóre, vo vínnom liste Pivnice u zlatej husi je pri každom druhu vína navyše uvedené, aké získalo ocenenia na svetových alebo na národných konkurzoch.

Vladimír Turanský

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.