Hospodársky denník
USD47,184 Sk
EUR44,549 Sk
CHF30,206 Sk
CZK1,467 Sk
  Pondelok  17.Júna 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Čo tak perkelt

Na kuracom perkelte si už približne štvrťstoročie denne na obed i večeru pochutnáva bývalý baník, 70-ročný Ján Csövary z Prievidze. Všetko sa začalo pred 30 rokmi, keď mu lekári zistili cukrovku a odporučili jesť iba diétne jedlá. Manželka mu začala diétne vyvárať. Vyskúšal viacero jedál, ale časom si najviac obľúbil kuracinu na spôsob perkeltu. Tohto jedla sa dožadoval každý deň. Až mu ho odmietala stále pripravovať. Vzal teda do ruky varešku a perkelt si odvtedy pripravuje sám. Najmä po tom, čo po odchode na dôchodok trávi obdobie od jari do jesene na chalupe v neďalekých Nitrianskych Sučanoch. Jeho recept na perkelt je jednoduchý. Najskôr kurence rozporciuje a zbaví tuku aj s kožou. Potom dá do kastróla presné množstvo vody a nakrájanú cibuľu. Keď už začne voda vrieť a cibuľa rozvoniavať, ponorí do nej kuracie kúsky. Keď mäso zmäkne, pridá soľ, červenú mletú papriku a iné koreniny a zahustí troškou múky alebo krupice.

(TASR)

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.