|
|||||||||||||||||
Pondelok 17.Júna 2002 |
Čo tak perkeltNa kuracom perkelte si už približne štvrťstoročie denne na obed i večeru pochutnáva bývalý baník, 70-ročný Ján Csövary z Prievidze. Všetko sa začalo pred 30 rokmi, keď mu lekári zistili cukrovku a odporučili jesť iba diétne jedlá. Manželka mu začala diétne vyvárať. Vyskúšal viacero jedál, ale časom si najviac obľúbil kuracinu na spôsob perkeltu. Tohto jedla sa dožadoval každý deň. Až mu ho odmietala stále pripravovať. Vzal teda do ruky varešku a perkelt si odvtedy pripravuje sám. Najmä po tom, čo po odchode na dôchodok trávi obdobie od jari do jesene na chalupe v neďalekých Nitrianskych Sučanoch. Jeho recept na perkelt je jednoduchý. Najskôr kurence rozporciuje a zbaví tuku aj s kožou. Potom dá do kastróla presné množstvo vody a nakrájanú cibuľu. Keď už začne voda vrieť a cibuľa rozvoniavať, ponorí do nej kuracie kúsky. Keď mäso zmäkne, pridá soľ, červenú mletú papriku a iné koreniny a zahustí troškou múky alebo krupice. (TASR) |
|
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |