Hospodársky denník
USD44,238 Sk
EUR43,148 Sk
CHF29,499 Sk
CZK1,449 Sk
  Štvrtok  12.Septembra 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Ochutnali ste už lazane?

QSC znamená - kvalitné sabinovské cestoviny

November 1989 zastihol chemičku Martu Matvijovú zo Sabinova na materskej dovolenke, po skončení ktorej nemohla ihneď nastúpiť do prešovskej OZKN, kde odpracovala bezmála 20 rokov aj ako vedúca podnikovej skúšobne, pretože sa okrem dcérky musela starať i o chorú matku, a tak sa dostala na úrad práce, kde ju registrovali vyše roka. „Pre človeka, ktorý je zvyknutý pracovať, je to vari

najväčší šok

v živote,“ spomína na vtedajšie časy M. Matvijová. Neodovzdala sa osudu a uvažovala, ako daný stav zmeniť. Skúsila predávať v obchode, čo ju neuspokojovalo. Nápad začať podnikať jej vnukli v susednej pekárni zakúpené zariadenia na výrobu cestovín, ktoré majiteľ nemohol spustiť z obavy o prenos kvasiniek do cestovín a stali sa predmetom predaja. Po porade s najbližšími v rodine, ktorí jej ostali dodnes oporou, zariadenia postupne odkúpila z počiatočných dotácií 120-tisíc Sk a 600-tisícového úveru z banky, lebo ako vraví, „stroje boli vždy mojím životom a konečne som mohla niečo zmysluplné robiť“. Založila firmu s názvom QSC Sabinov a 15. júla 1993 začala v náhradných priestoroch so šiestimi ľuďmi vyrábať prvé vaječné niťovky. Počiatočný sortiment pozostával napríklad zo závarkových cestovín, polievkových rezancov a fliačok, s ktorým prišli na trh začiatkom októbra. Záujem o výrobky podnietil ďalšie rozšírenie sortimentu i zvýšenie produkcie firmy, pretože

trojtonová kapacita

za mesiac sa ukázala ako nedostačujúca. O rok neskôr si mohli dovoliť zakúpiť stroj s väčšou výrobnou kapacitou, zvládli aj požadovanú technológiu výroby a postupne dokupovali prídavné zariadenia. Investície do strojov sa priblížili k 3 mil. Sk a ďalších pol milióna korún stáli spomínané prídavné zariadenia. Snahu viac investovať do rozvoja výroby pribrzdili certifikácie, za ktoré majiteľka zaplatila viac ako 40-tisíc Sk, ale odrazilo sa to na kvalite a zvýšenom odbyte výrobkov. Postupom času si firma mohla dovoliť zmeniť výrobné priestory s väčšou kapacitou vrátane doplnenia strojového zariadenia a prechádzala na výrobu bezvaječných druhov, po ktorých začal byť väčší dopyt. V súčasnosti zamestnáva päť žien, na mzdy potrebuje mesačne približne 40-tisíc Sk a na zvýšenie výkonov priberie šiestu, v ekonomických otázkach jej pomáhajú z rodiny. Pracujú

na dve zmeny

a v noci, keď je elektrická energia lacnejšia a prácu ľudí nahradí elektronika, cestoviny sušia. Minulý rok uzatvorili „bez červených čísiel“, peniaze získané z predaja dávajú stále na rozvoj firmy. Výrobu farebných cestovín s farbivami na prírodnej báze spustia v najbližšom čase. Musia však uprednostniť produkciu zatiaľ osvedčeného sortimentu, ktorý pozostáva z 19 druhov rôznych tvarov, z nich už deväť bezvaječných, odberateľom, v súčasnosti je to najmä sieť Jednoty a školské jedálne. Mesačná produkcia firmy dosahuje 12 až 15 ton, no požiadavka odbytu často znie aj nad 20 ton. Zatiaľ vyrábajú v prenajatých priestoroch a z hľadiska firmy nevýhodné podmienky prenájmu im nedovolia viac rozširovať výrobu. Snahy spolupracovať s mestom, a tak získať nejaký grant alebo väčší úver, nepomohli, prekážkou však ostali z hygienického hľadiska nevhodné ponúkané priestory a peniaze vyčlenené na rozvoj musia v QSC minúť na nájom, vodu, energiu. Snom majiteľky je vlastniť

väčšiu budovu,

kde by bola schopná rozšíriť výrobu, pretože jej výrobky sú na trhu neustále žiadané, a zároveň ich rozšíriť o také komodity, ktoré buď dovážame, alebo na trhu chýbajú, najmä bezvaječné a farebné výrobky vrátane lazaní. Na ich výrobu chýba už iba zariadenie na dokonalé rezanie cesta. Za prvoradú úlohu pri výrobe považuje majiteľka kvalitu, ktorá je zakódovaná aj v názve firmy QSC, čo znamená kvalitné sabinovské cestoviny, a tomuto krédu chce ostať verná.

Ladislav Kulik

Počasie

Dnes bude jasno alebo len malá, na severe a východe miestami časom zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 18 až 22, na severe okolo 16 stupňov. Severný vietor 4 až 8 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m klesne na 6 stupňov. V piatok bude jasno až polojasno. Vo východnej polovici územia premenlivá veľká oblačnosť a na viacerých miestach prehánky. Nočná teplota 10 až 6, v horských dolinách okolo 4, denná teplota 13 až 17, na juhu západného Slovenska okolo 19 stupňov. V sobotu bude jasno až polojasno. Popoludní na severe územia postupne oblačno a ojedinele prehánky. Nočná teplota 8 až 3, v horských dolinách a ojedinele aj v nížinách slabý prízemný mráz, denná teplota 17 až 21, na severe okolo 15 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 6.28 a zapadne o 19.07 hod.

Amsterdamoblačno21
Atényslnečno29
Belehradpolojasno26
Berlínjasno23
Bratislavapolooblačno23
Brusel polooblačno21
Budapešťmalá oblačnosť24
Bukurešť prehánky25
Frankfurtoblačno19
Helsinkijasno18
Istanbulpolojasno27
Kodaň jasno22
Kyjevprehánky16
Lisabonslnečno26
Londýnjasno21
Madridmalá oblačnosť26
Moskvajasno20
Oslojasno23
Parížmalá oblačnosť23
Prahapolooblačno21
Rímjasno27
Sofiapolojasno25
Štokholmslnečno21
Varšavamalá oblačnosť18
Viedeňmalá oblačnosť22
Záhrebpolojasno26
Ženevaoblačno21

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.