|
|||||||||||||||||
Štvrtok 12.Septembra 2002 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ochutnali ste už lazane?QSC znamená - kvalitné sabinovské cestoviny November 1989 zastihol chemičku Martu Matvijovú zo Sabinova na materskej dovolenke, po skončení ktorej nemohla ihneď nastúpiť do prešovskej OZKN, kde odpracovala bezmála 20 rokov aj ako vedúca podnikovej skúšobne, pretože sa okrem dcérky musela starať i o chorú matku, a tak sa dostala na úrad práce, kde ju registrovali vyše roka. Pre človeka, ktorý je zvyknutý pracovať, je to vari najväčší šok v živote, spomína na vtedajšie časy M. Matvijová. Neodovzdala sa osudu a uvažovala, ako daný stav zmeniť. Skúsila predávať v obchode, čo ju neuspokojovalo. Nápad začať podnikať jej vnukli v susednej pekárni zakúpené zariadenia na výrobu cestovín, ktoré majiteľ nemohol spustiť z obavy o prenos kvasiniek do cestovín a stali sa predmetom predaja. Po porade s najbližšími v rodine, ktorí jej ostali dodnes oporou, zariadenia postupne odkúpila z počiatočných dotácií 120-tisíc Sk a 600-tisícového úveru z banky, lebo ako vraví, stroje boli vždy mojím životom a konečne som mohla niečo zmysluplné robiť. Založila firmu s názvom QSC Sabinov a 15. júla 1993 začala v náhradných priestoroch so šiestimi ľuďmi vyrábať prvé vaječné niťovky. Počiatočný sortiment pozostával napríklad zo závarkových cestovín, polievkových rezancov a fliačok, s ktorým prišli na trh začiatkom októbra. Záujem o výrobky podnietil ďalšie rozšírenie sortimentu i zvýšenie produkcie firmy, pretože trojtonová kapacita za mesiac sa ukázala ako nedostačujúca. O rok neskôr si mohli dovoliť zakúpiť stroj s väčšou výrobnou kapacitou, zvládli aj požadovanú technológiu výroby a postupne dokupovali prídavné zariadenia. Investície do strojov sa priblížili k 3 mil. Sk a ďalších pol milióna korún stáli spomínané prídavné zariadenia. Snahu viac investovať do rozvoja výroby pribrzdili certifikácie, za ktoré majiteľka zaplatila viac ako 40-tisíc Sk, ale odrazilo sa to na kvalite a zvýšenom odbyte výrobkov. Postupom času si firma mohla dovoliť zmeniť výrobné priestory s väčšou kapacitou vrátane doplnenia strojového zariadenia a prechádzala na výrobu bezvaječných druhov, po ktorých začal byť väčší dopyt. V súčasnosti zamestnáva päť žien, na mzdy potrebuje mesačne približne 40-tisíc Sk a na zvýšenie výkonov priberie šiestu, v ekonomických otázkach jej pomáhajú z rodiny. Pracujú na dve zmeny a v noci, keď je elektrická energia lacnejšia a prácu ľudí nahradí elektronika, cestoviny sušia. Minulý rok uzatvorili bez červených čísiel, peniaze získané z predaja dávajú stále na rozvoj firmy. Výrobu farebných cestovín s farbivami na prírodnej báze spustia v najbližšom čase. Musia však uprednostniť produkciu zatiaľ osvedčeného sortimentu, ktorý pozostáva z 19 druhov rôznych tvarov, z nich už deväť bezvaječných, odberateľom, v súčasnosti je to najmä sieť Jednoty a školské jedálne. Mesačná produkcia firmy dosahuje 12 až 15 ton, no požiadavka odbytu často znie aj nad 20 ton. Zatiaľ vyrábajú v prenajatých priestoroch a z hľadiska firmy nevýhodné podmienky prenájmu im nedovolia viac rozširovať výrobu. Snahy spolupracovať s mestom, a tak získať nejaký grant alebo väčší úver, nepomohli, prekážkou však ostali z hygienického hľadiska nevhodné ponúkané priestory a peniaze vyčlenené na rozvoj musia v QSC minúť na nájom, vodu, energiu. Snom majiteľky je vlastniť väčšiu budovu, kde by bola schopná rozšíriť výrobu, pretože jej výrobky sú na trhu neustále žiadané, a zároveň ich rozšíriť o také komodity, ktoré buď dovážame, alebo na trhu chýbajú, najmä bezvaječné a farebné výrobky vrátane lazaní. Na ich výrobu chýba už iba zariadenie na dokonalé rezanie cesta. Za prvoradú úlohu pri výrobe považuje majiteľka kvalitu, ktorá je zakódovaná aj v názve firmy QSC, čo znamená kvalitné sabinovské cestoviny, a tomuto krédu chce ostať verná. Ladislav Kulik |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |