Hospodársky denník
USD43,416 Sk
EUR43,362 Sk
CHF29,689 Sk
CZK1,427 Sk
  Piatok  6.Septembra 2002
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Podnikatelia - ohrozený druh?

Civilizačné ochorenia nás pripravujú o ľudí v najproduktívnejšom veku. Odborníci zo Štátnych zdravotných ústavov sa v poslednom období v preventívnych aktivitách cielene venovali vybraným profesijným skupinám. Každé pracovné zaradenie má totiž svoje špecifiká aj z hľadiska spôsobu výživy a životosprávy. Stresové situácie, nadmerné pracovné zaťaženie, nepravidelné stravovanie, nedostatočná relaxácia, nepravidelné striedanie rytmu práce a oddychu, poruchy biorytmu sú faktory, ktoré významnou mierou ovplyvňujú zdravotný stav. Cieľom projektu bolo objektivizovať pohľad na zdravotné riziko vyplývajúce z pracovného zaradenia a životného štýlu napríklad pracovníkov ekonomickej sféry či učiteľov. Ku skupinám najviac ohrozených srdcovo-cievnymi ochoreniami patria podnikatelia v strednom veku. U tejto skupiny zistili odborníci aj najvyšší

výskyt obezity

a vysoké percento tých, ktorí trpia zvýšeným krvným tlakom. Získané údaje hovoria, že uvedomelejší vzťah k svojmu zdraviu majú ľudia s vyšším vzdelaním a výraznejšie ženy. Muži častejšie podceňujú vplyv rizikových faktorov na zdravie a pokiaľ sa neprejavia konkrétne zdravotné problémy, bagatelizujú ich. Okrem zlej životosprávy sa na tomto stave uplatňuje aj zistený neprimeraný spôsob výživy. Nepravidelné stravovanie, posun maximálneho príjmu stravy do popoludňajších až večerných hodín, kedy sú už nároky na energiu a živiny v dôsledku nižšej fyzickej a psychickej aktivity nižšie, boli častým sprievodným javom. Analýzy spôsobu stravovania potvrdili výraznú preferenciu hydiny až u 73 % respondentov, bravčovinu uprednostňuje 23 %, hovädzie mäso sa prakticky nekonzumuje. Tradične konzumujeme

málo rýb,

len 30 - 40 % opýtaných uvádzalo konzumáciu jedenkrát za týždeň, 17 % neje ryby vôbec. Naopak, údeniny konzumuje viackrát za týždeň asi 54 % žien, ale až 80 % mužov. Aj táto skutočnosť pravdepodobne nepriaznivo ovplyvnila výskyt rizikových faktorov u mužov. Muži nepovažujú za dôležité všímať si obsah tuku a konzumovať nízkotučné druhy mlieka a mliečnych výrobkov na rozdiel od žien, ktoré vedome preferujú nízkotučné produkty. Denná konzumácia ovocia a zeleniny ešte stále nie je v našej populácii samozrejmosťou, pričom u mužov bola spotreba nižšia. Až 75 % žien a 50 % mužov jedáva ovocie denne a zeleninu len 50 % žien a 30 % mužov. Strukoviny, zdroj kvalitných rastlinných bielkovín a vlákniny jedáva pravidelne len asi polovica. Dostatok informácií o správnej výžive uvádzalo 90 % opýtaných, subjektívny pocit, že sa stravujú optimálne a zdravo malo sebakriticky len 50 % mužov a 70 % žien, 80 % vyšetrených hodnotilo svoj

životný štýl

ako stresový. Negatívne hodnotíme vysokú frekvenciu fajčiarov, v skupine mladých manažérov 33 % a v skupine žien a starších manažérov 25 %. Žiadnu, prípadne minimálnu pohybovú aktivitu z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti uvádzalo 85 % mladších mužov a dokonca až 97 % starších mužov. Nesprávny spôsob výživy a životosprávy je charakteristický pre celú populáciu. Prieskum potvrdil, že zvlášť riziková je skupina mužov manažérov už od stredného veku, u ktorých bol vysoký výskyt neprimeraných nálezov a ich kombinácií, čo riziko srdcovo-cievnych ochorení podnecuje. Odborníci upozorňujú, že každý človek by si mal prehodnotiť svoje životné priority. Životné tempo, ak je to nevyhnutné, spomaliť a prispôsobiť

svojmu naturelu,

schopnostiam a možnostiam tak, aby netrpelo zdravie. V tejto súvislosti sa hovorí, že nie je dôležité, akú budeme mať penziu, ale to, ako dlho si ju budeme užívať. Výsledky sledovania manažérov poukazujú na skutočnosť, že uvedený citát je aktuálny. Problémom u nás je i skutočnosť, že okrem súkromných centier, v ktorých sa dôsledne venujú prevencii, sa jej u bežných lekárov prvého kontaktu zvyčajne nedostáva dostatočnej pozornosti.

Ľudmila Koníková

Počasie

Dnes bude veľká, vo východnej polovici Slovenska zmenšená oblačnosť. Početné prehánky a búrky, najmä na západe a severozápade Slovenska. Najvyššia denná teplota 22 až 26, na východe pri zmenšenej oblačnosti okolo 28 stupňov. Na severozápade Slovenska okolo 20 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 stupňov. Slabý premenlivý vietor, na západe neskôr severozápadný 3 až 6 m/s.V sobotu bude polooblačno až oblačno, miestami prehánky a búrky. Nočná teplota 15 až 10 stupňov, denná teplota 22 až 27, na severe miestami okolo 20 stupňov. V nedeľu bude polooblačno až oblačno, lokálne prehánky a búrky, na východe krajiny prevažne len malá oblačnosť. Nočná teplota 14 až 10 stupňov, denná teplota 22 až 27 stupňov.Slnko vyjde zajtra o 6.20 a zapadne o 19.19 hod.

Amsterdamoblačno19
Atényjasno28
Belehradoblačno23
Berlínbúrka24
Bratislavadážď21
Bruseloblačno20
Budapešťoblačno23
Bukurešť polooblačno25
Frankfurtoblačno22
Helsinkioblačno21
Istanbulpolooblačno24
Kodaňoblačno21
Kyjevoblačno23
Lisabonjasno25
Londýndážď18
Madridjasno28
Moskvaprehánky24
Oslodážď18
Parížpolooblačno19
Prahapolooblačno21
Rímdážď22
Sofiapolooblačno19
Štokholmpolooblačno22
Varšavadážď22
Viedeňdážď20
Záhrebdážď20
Ženevapolooblačno19

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.