Hospodársky denník
USD39,118 Sk
EUR41,667 Sk
CHF28,555 Sk
CZK1,326 Sk
  Pondelok  20.Januára 2003

Potravinárov ničí dumping

Rentabilita je taká nízka, že sa takmer ani neoplatí podnikať

Aj v prípade zlaďovania dane z pridanej hodnoty sa využíva na vysvetľovanie tohto kroku Európska únia. Preto vraj DPH bolo potrebné zvýšiť pri potravinách z 10 na 14 %. Dosiahnutie jednej sadzby (pravdepodobne 17 %) bude podľa podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša znamenať úsporu na strane správcu dane a zefektívni tento proces. Niektorí predstavitelia obchodu na Slovensku hovoria však niečo iné. Napríklad aj to, že zmena DPH bola vynútená snahou vlády vykryť vysoký deficit v štátnom rozpočte. Dosiahnutie zladenia do jednej sadzby v roku 2004 považujú za experiment, s ktorým sa v zahraničí vraj nestretávajú. Podiel nákladov na potraviny tvorí v bežnej slovenskej domácnosti okolo 16 %, ale v rodinách s vyšším počtom detí a u dôchodcov až 40 %. Takže na rast potravinových cien doplatia u nás opäť sociálne slabší, lebo kompenzácie sú minimálne. Rast DPH na potraviny však prekáža aj viacerým domácim výrobcom. Tým sa sťažia podmienky pri odbyte ich produktov a zníži sa schopnosť konkurovať. Potravinári sa snažia ušetriť, kde sa dá. Aj na prezentačných akciách. Napokon, prejavilo sa to minulý týždeň na účasti na veľtrhu Gastro Danubius v Bratislave. Okrem zastúpenia len niektorých väčších slovenských potravinárskych firiem, ktorých sme tam zrátali na prstoch

jednej ruky,

prišlo na podujatie niekoľko menších producentov potravín, takže výrazne prevládali obchodníci. Výroba akoby sa stratila. Aj tí potravinári, ktorí sa prišli prezentovať, hovorili o svojich problémoch a ťažkostiach, nespôsobených len rastom DPH a energiami, ale v nejednom prípade aj ďalšími krokmi alebo nečinnosťou vlády. To len dokumentuje stav, v ktorom sa nachádza naše potravinárstvo.

Ešte nikdy od začiatku 90. rokov minulého storočia nebol slovenský mliekarenský priemysel v takej zložitej situácii ako teraz. Zatiaľ sú tohtoročné dodávky mlieka od poľnohospodárov kontrahované len na 40 %. Ako nás informoval výkonný riaditeľ úradu Slovenského mliekarenského zväzu Ján Bročko (zväz mal na Gastre jednu z najväčších expozícií), niektoré mliekarne vyrábajú už v súčasnosti na sklad najmä

syry, maslo

a sušené mlieko. Vláda vyhlásila, že na proexportné dotácie neprispeje ani korunou, hoci okolité štáty volia iný prístup. „To ničí našu ekonomiku, lebo sme štátom brzdení minimálnymi cenami. Na poľnohospodároch si to nemôžeme vynahradiť. Im držíme chrbát a obchodníci s nami zametajú,“ povedal. Do konca januára sa majú uzatvoriť kvóty pre výrobcov mlieka na obdobie apríl 2003 až marec 2004, pričom doteraz nie je vydaný dotačný výnos ani nový cenový výmer. „Je to veľmi kritická situácia. Tí, ktorí nechcú vyrábať na sklad, predávajú pod cenu, so stratou, aby boli peniaze na prevádzku a aby zaplatili poľnohospodárom, lebo tí tiež potrebujú na mzdy. Aby ľudia mali z čoho žiť,“ pokračoval J. Bročko. Na domácom trhu je výhodnejšie predať produkty aj

pod cenu,

ako s ešte vyššou stratou ich vyvážať. Rozdiel tvorí asi 15 %. Po iné roky mliekari na Slovensku už v októbri vedeli, čo bude od januára nasledujúceho roka. Tvrdia, že viaceré problémy spôsobila situácia s neskorými parlamentnými voľbami, kreovaním novej vlády, tým, že sa na čelo rezortu dostal úplne nový človek a napokon ani štátny rozpočet nebol prijatý v takom čase, aby to nespôsobilo v hospodárstve turbulencie. Zabrániť čo len časti dovozu mliečnych výrobkov sa vláda bráni. Hoci poľnohospodári a potravinári by boli za. Pritom sa ešte nedávno diali pochybné veci. Z niektorých štátov EÚ a Česka sme podľa mliekarenského zväzu dovážali za dumpingové ceny mrazené maslo. Následne sa u nás prepracovalo, zabalilo a predávalo ako čerstvé. Tento postup bol preukázaný a zväz požiadal o prešetrenie tohto prípadu. Príslušné orgány sa ním zaoberajú už približne dva mesiace. Zo silno podchladeného masla sa nemôže urobiť čerstvé. Je to v rozpore nielen s logikou, ale aj potravinovým kódexom. Tento prípad budeme ďalej sledovať. Domáci

trh so syrmi

zasa narušili dovozy lacného a nekvalitného poľského tvrdého syra. Ten našim potravinárom spôsobil značné hospodárske straty, najmä v druhom a treťom štvrťroku 2002. V istých obdobiach to už s mierou zisku v mliekarenstve vyzerá tak, že na Slovensku sa v tejto oblasti neoplatí podnikať - hovoria niektorí predstavitelia mliekarov.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.