|
|||||||||||||||||
Streda 22.Januára 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vychytené učilišteKuchári a čašníci z Tatier Podľa štatistiky má Stredné odborné učilište spoločného stravovania Horný Smokovec 416 žiakov, 14 učiteľov a 18 majstrov odborného výcviku. Kronikár školy zaznamenáva 42. rok jeho existencie. Stále sa zameriava na výučbu v odboroch kuchár a čašník. Škola má veľmi dobrý chýr. Nemá problémy so zapĺňaním tried. Prihlásených je viac ako môžu prijať, a tak aj v tomto roku, napriek novele vyhlášky ministerstva školstva o prijímaní na štúdium na stredných školách, očakávajú, že prídu kvalitnejší žiaci. Riaditeľ školy RNDr. Peter Slančo zdôrazňuje: Škola si časom vypracovala také dobré meno, že si s ním nemôže dovoliť hazardovať. Práve v minulých dňoch sme od nemeckej organizácie Cihoga, zabezpečujúcej prax našich žiakov v hoteloch a reštauráciách v Nemecku, dostali zvýšenú kvótu z 15 na 30 žiakov. Spolupracujeme aj so špičkovou súkromnou českou hotelovou školou či s belgickou akadémiou Piva. Škola skutočne nevychováva pre úrady práce. Tam skončia len tí, ktorým sa nechce alebo načierno pracujú doma či v zahraničí. Už dlho pred koncom školského roka riaditeľovi vyzváňajú telefóny z rôznych hotelov a reštaurácií, aby získali odporučenia na tých najlepších absolventov. Veď polovica z nich končí školu aj s maturitným vysvedčením. Riaditeľ P. Slančo očakáva, že kvalitu ešte zvýši pripravovaný školský zákon, ktorým padne istá bariéra vyplývajúca z názvu školy. Máme však isté obavy z toho, koľko peňazí na rozvoj budeme môcť použiť z tých, ktoré prídu od zriaďovateľa, je ním samosprávny kraj. Dobrá je však spolupráca so samosprávou mesta, ako aj so zariadeniami, v ktorých žiaci absolvujú prax. V každom prípade škola pracuje s rozvojovými, nie udržiavacími či dokonca útlmovými programami." Mikuláš Argalács |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |