Hospodársky denník
USD39,227 Sk
EUR42,238 Sk
CHF28,813 Sk
CZK1,344 Sk
  Pondelok  27.Januára 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Viac ako tisícročná...

Až doteraz sa odborníci domnievali, že ľudstvo pozná čokoládu asi pol tisícročia. Posledné objavy amerických archeológov naznačujú, že obľúbená „mlsotka“ je ešte minimálne o tisíc rokov staršia. Vedci analyzovali stopy čokolády v mayských keramických nádobkách starých viac ako dva a pol tisíca rokov - Pensylvánsky chemik Jeffrey Hurst si však nemyslí, že by dnešné spoločnosti vyrábajúce čokoládu príliš stáli o mayské recepty.

To, že čokoláda má svoj pôvod v predkolumbovskej Amerike, nie je nič nové. Už európski moreplavci 15. storočia si všimli, že Aztékovia vyrábajú z plodov kakaovníka horúci nápoj, ktorý má osviežujúce účinky. Na karavelách sa čokoláda dostala do Európy. Až na začiatku 19. storočia sa však rozšírila jej pevná podoba, ako ju poznáme dnes. Objav prakticky použiteľného postupu výroby pevnej čokolády je najčastejšie prisudzovaný Holanďanovi Coenradu van Hoputenovi. Továrenskú výrobu ochutenej čokolády v dnešnej podobe zaviedol v roku 1880 Švajčiar Rudolphe Lindt. Dávni Indiáni by však dnešnú čokoládu pravdepodobne vôbec nespoznali. Archeologické objavy naznačili, že ešte pred Aztékmi poznali čokoládu aj starí Mayovia. Mnohé nasvedčuje tomu, že boli ťažkými „čokoládoholikmi“ - nádobky určené na popíjanie tekutej čokolády sú v archeologických náleziskách časté. Nedávno objavili početné kolekcie tohto druhu keramiky v lokalite Colha v stredoamerickom Belize. Analýza dokázala, že pochádzajú z obdobia medzi rokmi 900 p. n. l. a 250 n. l. Výsledky výskumu ukázali, že obľuba čokolády je ešte asi o tisíc rokov staršia, než sa doteraz tradovalo.

V okolí Colhy sa pravdepodobne vyrábala čokoláda pre mnoho mayských sídlisk. Archeológovia robiaci vykopávky v Belize si uvedomili, že keramika je porézna a že v mikroskopických štrbinách by sa až do súčasnosti mohli zachovať vzorky čokolády starej dva a pol tisíca rokov. Odoslali preto 14 nádobiek na podrobnejšiu analýzu do potravinárskej spoločnosti v Pensylvánii. Špecializovaným chemikom sa potom podarilo nielen potvrdiť prítomnosť čokolády v niekoľkých nádobkách, ale dokonca i odhadnúť jej vlastnosti a chuťové kvality. Používali mimoriadne citlivé chromatografy a hmotové spektrometry, pomocou ktorých analyzovali vzorky vážiace len zlomky gramov. Výsledkom je zistenie, že mayská čokoláda by dnešných zákazníkov asi príliš nepriťahovala. Vezmite si trochu horkej čokolády na varenie, zmiešajte ju s vodou a múkou a k tomu pridajte nejaké to korenie. Mayovia pravdepodobne používali čokoládu inak než my - bola každodennou prílohou bežných pokrmov. Miešali ju s mnohými pre nás neobvyklými ingredienciami, od kukuričnej múky až po chilli. Vždy bola tekutá a nalievala sa zo špeciálnych kanvíc podobných našim čajovým kanviciam.

(hdc)

Počasie

Dnes budú v predpoludňajších hodinách ešte prevládať vcelku priaznivé účinky počasia. Dobrá je tolerancia telesnej aj duševnej námahy, ako aj neschopnosť koncentrácie. Popoludní a intenzívnejšie v nočných hodinách očakávame u meteosenzitívnych ľudí postupné mierne zvyšovanie zdravotných ťažkostí podmienených počasím. Zosilňujú sa reumatické ťažkosti, bolesti hlavy, jaziev a fantómové bolesti. Zvyšuje sa záťaž srdcovo-cievneho, dýchacieho aj zažívacieho systému. Znižuje sa výkonnosť a koncentrácia, preto je potrebná zvýšená opatrnosť najmä v rizikových prevádzkach a v doprave.Zajtra pretrvávanie uvedených nepriaznivých vplyvov počasia na meteosenzitívnych ľudí.(zč)

n Dnes bude väčšinou zamračené nízkou oblačnosťou a hmly, na horách a ojedinele aj v nižších polohách polojasno. V priebehu dňa od západu ďalšie pribúdanie oblačnosti a k večeru na západnom Slovensku miestami dážď. Najvyššia denná teplota -2 až 2, na horách vo výške 1500 m -3 stupne. Slabý vietor.n V utorok bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach zrážky, na juhozápade dážď alebo dážď so snehom, inde zrážky snehové, neskôr miestami miešané alebo dažďové. Pri tekutých zrážkach sa ojedinele môže vytvárať poľadovica. Nočná teplota 0 až -4, na východe do -6, denná -1 až 4 stupne. V stredu bude premenlivá oblačnosť a na horách početné, inde iba ojedinelé snehové prehánky. Nočná teplota 0 až -4, denná -3 až 1 stupeň, pri zmenšenej oblačnosti ojedinele teplejšie.n Slnko vyjde zajtra o 7.28 a zapadne o 16.42 hod.

Počasie v európskych mestách dnes a teplota v ° C

Amsterdampolooblačno8
Atényoblačno15
Belehradhmla4
Berlíndážď4
Bratislavaoblačno3
Bruselpolooblačno8
Budapešťzamračené3
Bukurešťoblačno5
Frankfurtdážď6
Helsinkizamračené0
Istanbulzamračené6
Kodaňzamračené6
Kyjevpolooblačno0
Lisabonslnečno18
Londýnpolooblačno12
Madridslnečno16
Milánooblačno12
Moskvazamračené-2
Oslooblačno2
Parížoblačno8
Prahadážď2
Rímpolooblačno14
Sofiazamračené4
Štokholmdážď3
Varšavazamračené1
Viedeňzamračené3
Záhrebhmla3
Ženevadážď6

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.