Hospodársky denník
USD38,762 Sk
EUR42,163 Sk
CHF28,735 Sk
CZK1,342 Sk
  Utorok  28.Januára 2003

Ak bude strata, hrozí zánik

Efektívnosť chovu ošípaných môže mnohých položiť na lopatky

Vlani sa na Slovensku vykúpilo 170 500 ton ošípaných, pričom dovoz z toho predstavoval 17 700 ton, najmä z Českej republiky. To znamená, že nebola splnená ani kvóta Svetovej obchodnej organizácie na dovoz. Spotreba jedného nášho obyvateľa za rok je 30,6 kilogramu bravčového mäsa. V poslednom období došlo k veľkému zníženiu cien ošípaných. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon v tejto súvislosti hovorí o potrebe zintenzívniť prácu poľnohospodármi, pričom ich nedostatky nemôže rezort nahrádzať. Oproti roku 2001 došlo vlani k nárastu počtov ošípaných určených na predaj o 90 860 kusov. Priemerná svetová cena jedného kilogramu, za ktorú ich predávajú chovatelia, je 37 až 45 Sk. „Naši farmári si musia veľmi dobre uvedomiť, že za vyššiu cenu nemôžu vyrábať“, zdôraznil. Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva vyrátal priemerné náklady výroby na kilogram bravčového mäsa v minulom roku na 47 Sk. Pri stanovení tejto hodnoty vychádzal aj z údajov, že priemerný odstav od jednej prasnice je na Slovensku 15,6 kusa a úhyn desať percent. Vlani sa tento počet zvýšil na 17, ale poľnohospodári si podľa ministra aj tak musia dať pozor na intenzitu a efektívnosť výroby. Priemerná spotreba kŕmnych zmesí na produkciu jedného kilogramu je 3,7 kg. Pre názornosť: V Českej republike jedna prasnica dáva 19 až 20 kusov prasiatok a úhyn je 4 až 5 percent. Taktiež sú tam lepší aj v spotrebe krmiva, ktorého na jeden kilogram prírastku hmotnosti spotrebujú 3,3 kg. Toto porovnanie poukazuje na rezervy našich chovateľov. Minister tvrdí, že ak sa počas tohto roka nenaučia efektívnejšie hospodáriť, pretože otvorený, jednotný trh bude u nás onedlho realitou, môžu mať problémy a nebudú konkurencieschopní. Oblasť ošípaných sa nedotuje ani v EÚ. Znamená to, že o rok až o dva môže byť chov ošípaných na Slovensku vážne ohrozený. Poľnohospodári ešte pred rokom dokázali jatočné ošípané predať po 47 Sk za kilogram. Teraz dosahujú tržby, ktoré im neraz nepokrývajú ani výrobné náklady. Niektorí hovoria, že na každom kilograme strácajú päť až desať korún a pritom úhyn majú len okolo jedného percenta. Mesačné straty poľnohospodárskeho podniku vraj idú do státisícov. Ich niektorí predstavitelia hovoria, že treba vyhlásiť minimálnu cenu a subvencovať vývoz. Chovatelia v niektorých regiónoch už uskutočnili petičnú akciu, ktorou chcú upozorniť na nepriaznivú situáciu. Pridali sa k nim aj starostovia desiatok obcí. Otázkou však je pomoc štátu pri modernizácii chovu ošípaných. Do tejto oblasti sa v minulosti investovalo, je však otázne, ako efektívne. Je to aj problém kvality starostlivosti o výživu, pretože úspech nespočíva len v novej technológii. Navyše výrobcovia a spracovatelia mäsa na Slovensku sa nevedia dohodnúť a zjednotiť ako ďalej. Každý z nich operuje inými číslami „pretlaku“ bravčového mäsa na trhu. Ministerstvo pôdohospodárstva hovorí o prípadnej možnosti vývozu niektorých druhov konzerv do Ruskej federácie. Situáciu nám môže zlepšiť aj znižovanie porážkovej hmotnosti ošípaných v ČR, čo by mohlo mať za následok, že dovoz ošípaných od susedov už nebude taký masívny.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.