Hospodársky denník
USD38,352 Sk
EUR41,719 Sk
CHF28,416 Sk
CZK1,327 Sk
  Štvrtok  30.Januára 2003

Liečba šokom

Mnohí ľudia sú alergickí na najrôznejšie druhy potravín. Nielenže to pre nich znamená do konca života sa vzdať určitej chuti, ale zároveň musia byť mimoriadne opatrní, pretože škodlivá (a niekedy aj smrtiaca) látka sa môže vyskytovať v pokrmoch, v ktorých by sme to vôbec nepredpokladali. Preto sa vedci snažia objaviť spôsob, ako tieto alergie liečiť. Zatiaľ čo pri niektorých iných typov alergie možno reakcie organizmu vopred potlačovať injektovaním protialergických látok (napríklad očkovaním osôb, ktoré sú alergické na seno a peľ), pri potravinových alergiách táto cesta neprináša výsledky. Biológ Kam Leong zo známej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa preto rozhodol vyskúšať iný spôsob. Izoloval v búrskych orieškoch (ktoré sú jedným z najrozšírenejších spúšťačov alergie) reťazec DNA, ktorý obsahuje proteín vyvolávajú alergickú reakciu. Túto časť DNA (a teda aj proteín) uzavrel do biorozložiteľnej polysacharidovej „kapsle“. Takto upravený proteín potom podal myšiam ako vakcínu. Tie, ktoré dostali neupravenú látku, vykazovali takú prudkú alergickú reakciu, že v niektorých prípadoch viedla až k smrti. Myši, ktoré dostali upravený proteín, nemali s jeho konzumáciou žiadne problémy. Na vývoj vakcíny pre človeka si však zatiaľ ešte musíme počkať.

(hdc)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.