Hospodársky denník
USD39,588 Sk
EUR41,205 Sk
CHF28,255 Sk
CZK1,316 Sk
  Streda  8.Januára 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Chýbajú učni aj majstri

Výchova robotníkov na križovatke

„Pre Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) je dôležité, aby do praxe zo školy prichádzal kvalitný absolvent, ktorý je schopný ihneď sa zaradiť do pracovného procesu,“ hovorí PhDr. Elvíra Chadimová, ktorá je za ZHR SR splnomocnená práve pre oblasť vzdelávania. „Dnes je veľký dopyt po dobrom personáli, ale ten absentuje,“ dodáva. Chyba je v školstve a v spôsobe vzdelávania, ktorý sleduje skôr cieľ obhájenia maturity ako kvalitného učňovského listu. Učňom chýba napríklad aj nepretržitá prax v pracovnom odbore, na ktorý sa pripravujú. Skúsenosti zo zahraničia učia, že na získanie odbornej zdatnosti je oveľa výhodnejšia troj- až šesťmesačná nepretržitá prax, ktorú zatiaľ naše školstvo nepozná. Ďalším chýbajúcim faktorom je, že školstvu chýba aj dostatok kvalitných majstrov, ktorí by boli schopní nielen odovzdať učňom odborné vedomosti, ale ich aj odborne (pedagogicky) viesť. Pre profesie, ako je kuchár, čašník či barman je získanie učňovského listu najvyššou kvalifikáciou, čo dovoľuje, aby každý učeň sa stal ihneď aj majstrom. „Určité pravidlá majstrovstva sú zakotvené v živnostenskom zákone,“ vysvetľuje Ján Kaduc, vedúci kancelárie úradu Slovenskej živnostenskej komory. Ten totiž dovoľuje začať živnosť až po absolvovaní trojročnej praxe alebo po preukázaní odborných a teoretických znalostí pred odbornou komisiou.

Profesionálne sa zatiaľ pripravujú len pekárski majstri. Ing. Vojtech Semeš z cechu pekárov a cukrárov, ktorý pôsobí v západoslovenskom regióne, pre Hd vysvetľuje, že odborná príprava pekárskych majstrov sa realizuje v rade dvojdňových seminároch o ekonomike, práve, technológii a psychológii s celkovým počtom 280 hodín, potom nasleduje domáca dvojtýždňová prax a týždňová zahraničná. Kurz, za ktorý musí ináč záujemca zaplatiť 24-tisíc Sk, sa končí skúškami pred odbornou porotou. Výchova majstrov sa začala v roku 1996 a dosiaľ kurz ukončilo 60 pekárskych majstrov. „Poznám aj problémy kuchárov a cukrárov,“ dodáva Vojtech Semeš, „pretože sú podobné.“ Učitelia odborného výcviku majú nižšie platy ako ich kolegovia vo výrobe. A práve tí vychovávajú budúcich „majstrov“. V tom prípade však nejde len o učiteľov odborného výcviku, ale aj o pracovníkov v praxi, pri ktorých učni vyrastajú. Pojem „majstra“ však naša legislatíva nepozná. Preto vychádzali pekári pri zostavovaní ďalšieho vzdelávania z nemeckých skúseností. „Majstrovský“ program patrí skôr do systému celoživotného vzdelávania, a preto úspech budeme mať vtedy, ak dosiahnuté vzdelanie bude spoločensky aj finančne ocenené.

Rudolfa Vallová

Počasie

Predpokladáme, že na väčšine územia budú intenzívnejšie zdravotné problémy pri ochoreniach pohybového systému, najmä reumatického pôvodu. Meteosenzitívne osoby môžu reagovať na prevládajúci typ počasia mierne zvýšeným sklonom k zhoršeniu zdravotného stavu pri niektorých ochoreniach srdcovo-cievneho, dýchacieho, prípadne zažívacieho systému, ako aj nervozitou, podráždenosťou a nižšou toleranciou telesnej a duševnej námahy a schopnosťou sústredenia.Zajtra očakávame čiastočný ústup nepriaznivých vplyvov počasia.(zč)

n V stredu bude oblačno až zamračené, na severe a východe miestami sneženie. V priebehu dňa ubúdanie oblačnosti a zrážok. Chladno. Najvyššia teplota -9 až -5 stupňov, na severe lokálne aj chladnejšie. Severný vietor 3 až 6, na východe spočiatku ešte okolo 8 m/s, v priebehu dňa na celom území zoslabne. Teplota na horách vo výške 1500 m -12 stupňov.n Vo štvrtok bude oblačno až polooblačno, ojedinele snehové prehánky. Nočná teplota -8 až -13, v horských dolinách -14 až -18, ojedinele aj chladnejšie, denná teplota -10 až -5 stupňov. V piatok bude premenlivá veľká oblačnosť a početné snehové prehánky, na severe aj trvalejšie sneženie. Veterno a tvorba snehových závejov. Nočná teplota -8 až -13, v dolinách okolo -16, denná teplota -10 až -6 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 7.46 a zapadne o 16.15 hod.

Amsterdamoblačno-1
Atényoblačno14
Belehradoblačno-4
Berlínoblačno-8
Bratislavaoblačno-6
Bruselpolooblačno0
Budapešťoblačno-5
Bukurešťdážď1
Frankfurtpolojasno-4
Helsinkijasno-16
Istanbuldážď8
Kodaňpolooblačno-7
Kyjevsneženie-8
Lisabonpolooblačno16
Londýnpolooblačno2
Madridpolooblačno12
Moskvaoblačno-13
Oslojasno-12
Parížpolojasno-1
Prahaoblačno-9
Rímoblačno13
Sofiadážď3
Štokholmjasno-12
Varšavaoblačno-12
Viedeňoblačno-6
Záhrebsneženie-2
Ženevapolojasno-2

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.