|
|||||||||||||||||
Streda 8.Januára 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Za vyššiu cenu neviňte výrobuCukrovary mali veľké problémy so znečistenou repou Čo nie je pre cukrovary priaznivé, je skutočnosť, že až v týchto dňoch sa končí repná kampaň. Je príliš pokročilý termín, aby sa cukrovary trápili so spracovaním repy, povedal nám výkonný riaditeľ Slovenského cukrovarníckeho spolku Ing. Robert Straka. Najprv sme boli zvedaví, ako zvýšenie cien energií ovplyvní ekonomiku cukrovarníckeho priemyslu. Ide len o jednu zložku, lebo náklady, to nie je iba energia, ale ide o reťaz vplyvov. Je však rad možností, ako sa dajú náklady znížiť. Preto sa treba pozrieť na celkovú ich štruktúru. Ako uviedol, najvyššie náklady sú za repu, potom nasledujú platby za energetické médiá a tretím najviac zaťažujúcim faktorom je doprava plodín do cukrovarov. Ale objektívne, všetky vstupy pôjdu hore. Od roku 1995 sme uskutočnili jeden cenový skok (2000), za ktorý sme boli dosť kritizovaní. Predtým ceny cukru sústavne klesali, čo sa v cukrovaroch premietlo do strát. Viedlo to k tomu, že sa zastavila ich reštrukturalizácia. Predpokladám, že v tomto roku budú pýtať za cukor viac, lebo výroba je drahšia, ale zároveň si musíme povedať, čo vyviedlo počasie, koľko peňazí nám vytiahlo z vrecka. V terajšej kampani boli extrémne náklady na zber repy, lebo sústavne pršalo. Poľnohospodári mali preto zvýšené náklady. Do cukrovarov sa vozila veľmi znečistená repa, dodávky obsahovali 20 až 30 % hliny. Ako uviedol R. Straka, to následne spôsobovalo problémy pri spracovaní. Spotrebovalo sa viac technologickej vody pri jej praní a hlinu po tejto separácii bolo potrebné odviezť na polia. Muselo sa odstavovať spracovanie, čistiť plaviace cesty. To všetko sa premieta do výrobných nákladov. Ide o nekonečné množstvo detailov, ktoré zvyšujú náklady na výrobu. R. Straka si myslí, že na Slovensku sa vyrobí v tejto kampani 180-tisíc ton cukru, čo znamená, že ho opäť budeme musieť vyvážať. Ak dnes spotrebiteľ uvidí v obchode kilogram kryštálového cukru po 30 Sk a viac, nie sú na vine cukrovary. Tie ho dodávajú po 21 až 23 Sk za kilogram vrátane DPH. R. Straka nevidí dôvod na jeho výraznejšie zdražovanie, lebo obchody sa ním príliš nezásobujú. Aj v hypermarketoch ho je len na niekoľko dní, takže náklady na skladovanie nemôžu byť vysoké. Viliam Sluka |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |