|
|||||||||||||||||
Streda 15.Októbra 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zaručiť bezpečnosť potravín
Ešte je čo robiť v potláčaní BSE, salmonely a ďalších nákaz Príprava slovenských potravinárskych podnikov na plnenie prísnych hygienických noriem Európskej únie, ako aj dokončenie kľúčových hraničných priechodov, ktorými budú prechádzať agropotravinárske komodity na vnútorný trh únie, sú hlavnými úlohami v oblasti potravinovej bezpečnosti. Na nich musí Slovensko pred svojím vstupom do spoločenstva ešte výrazne pracovať. Upozorňuje na to komisár EÚ pre zdravotníctvo a ochranu spotrebiteľa David Byrne. Za dôležité považuje aj vyriešenie problému vysokých zásob prestarnutých pesticídov, ktoré podľa neho môžu u nás spôsobiť znečistenie životného prostredia. Slovensko v potravinovej bezpečnosti už urobilo veľký pokrok a dobre kráča k naplneniu našich noriem. Stále mu však ešte zostáva prejsť dlhú cestu. Problémy krajiny nie sú neprekonateľné, uviedol k plneniu potravinárskych noriem únie D. Byrne. Priznal však, že Slovensko je v porovnaní s ostatnými kandidátskymi krajinami na tom v tejto oblasti veľmi dobre. K zatváraniu značnej časti slovenských podnikov spracujúcich živočíšne produkty z dôvodu nesplnenia noriem spoločenstva hovorí, že časť firiem, ktoré to nestihli, ešte môže dostať prechodné obdobie aj po vstupe do EÚ. Svoje produkty však budú môcť počas tohto maximálne trojročného prechodného obdobia predávať len na vnútornom trhu svojej krajiny. Minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon tvrdí, že na zabezpečenie potrieb slovenského trhu budú plne stačiť tie spracovateľské kapacity, ktoré už dlhší čas investovali a splnenie noriem stihnú aj pred rozšírením EÚ. Pripravené firmy potreby Slovenska v spracovaní bravčového mäsa zaručujú na 120 %. V spracovaní hovädzieho mäsa je to ešte viac. Podobne asi o tretinu sú vyššie aj dobudované mliekarenské kapacity. Potravinová bezpečnosť by tak ohrozená nemala byť. Slovensko denne potrebuje usmrtiť asi 8000 ošípaných a 550 kusov hovädzieho dobytka. Priemyselné bitúnky pripravené na plnenie noriem EÚ však majú kapacity až na 9110 ošípaných a 660 kusov dobytka. Spolu s ďalšími menšími regionálnymi bitúnkami tak potreby SR na spracovateľské kapacity naplnia. Tie slovenské potravinárske firmy, ktoré nie sú schopné plniť podmienky spoločného európskeho trhu, boli podľa ministra vyzvané, aby požiadali o udelenie prechodného obdobia. Tieto podniky by tak mohli do konca roku 2006 produkovať aspoň pre domáci trh. Minister Simon k plneniu veterinárnych noriem EÚ tiež dodáva, že chýba prijať už len dve posledné normy o využívaní medikovaných krmív a o financovaní štátnej veterinárnej správy. Slovensko sa však musí čo najskôr plne pripraviť aj na kontrolu potravín dovezených z tretích štátov. Na to potrebuje dokončiť tri kľúčové hraničné stanice - v Čiernej nad Tisou, vo Vyšnom Nemeckom a na bratislavskom letisku. Minister pôdohospodárstva ubezpečuje, že stavebné práce na prvej z nich budú onedlho hotové a vzápätí sa začnú inštalovať technické zariadenia. Vo Vyšnom Nemeckom stačí namontovať ventilačnú techniku. Slovensko by podľa komisára EÚ malo zvýšiť úsilie aj v oblasti zdravia zvierat. V záujme potlačenia nákazy BSE v chovoch hovädzieho dobytka treba priamo do legislatívy zaradiť zákaz skrmovania mäsovokostných múčok. SR tiež musí dokončiť vytváranie registra všetkých kusov dobytka a dobudovať register fariem na chov ošípaných, oviec a kôz. Ministri poľnohospodárstva Európskej únie sa dohodli na sprísnení kontroly potravín v súvislosti s prevenciou proti šíreniu nákazlivých chorôb, akou je napríklad salmonelóza, lebo počet infekcií u spotrebiteľov, ktoré pochádzajú z potravín, je po celej Európe stále príliš vysoký. Nové pravidlá EÚ výrazne znížia prítomnosť salmonely na farmách a mali by viesť k zníženiu infekcií u ľudí. Salmonelózou sa každoročne nakazí v krajinách EÚ viac ako 160-tisíc ľudí a z toho chorobe podľahne asi 200 osôb. Choroboplodné zárodky možno nájsť v celom rade potravín, akými sú surové vajcia, hydina, hovädzie či bravčové mäso. Súčasný európsky zákon poskytuje monitoring iba štyroch choroboplodných pôvodcov živočíšneho pôvodu vrátane salmonely. Táto kontrola sa rozšíri na viacero pôvodcov a bude sa v rámci národných programov vyhodnocovať. (Vladimír Turanský/TASR) |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |