|
|||||||||||||||||
Štvrtok 2.Októbra 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Súboj o 55 % v parlamente
Kapacity na spracovanie mäsa by sme mali mať dostatočné Európska únia vyslovuje obavy z meškania nášho pôdohospodárstva v príprave na integráciu. Súvisia najmä s bezpečnosťou a hygienou výroby potravín, Integrovaným administratívnym a kontrolným systémom a Pôdohospodárskou platobnou agentúrou. V oblasti bezpečnosti potravín Slovensko vykonalo veľký kus práce, čo potvrdilo aj v júli t. r., keď vláda schválila 57 aproximačných nariadení v oblasti veterinárnej starostlivosti. Podstatnú časť legislatívnych požiadaviek tak máme splnenú a ostali otvorené len dve otázky. Ide o používanie tzv. medikovaných krmív a financovanie štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Ako sme sa dozvedeli na ministerstve pôdohospodárstva, hygienické štandardy EÚ splní do konca tohto roka približne 22 priemyselných bitúnkov. Práve táto oblasť vzbudzovala u nás značnú obavu, pretože tieto prevádzky z dôvodu nedostatku financií len veľmi ťažko modernizovali svoju technológiu. Uvedený počet bitúnkov však kapacitne predstavuje dostatočný ekvivalent k predpokladanej poľnohospodárskej produkcii v SR. To znamená požiadavku na usmrtenie 200-tisíc ton jatočných ošípaných za rok a 72-tisíc ton hovädzieho dobytka. Keby som to mal názorne povedať, tak Slovensko potrebuje denne usmrtiť 8000 kusov ošípaných a 550 kusov hovädzieho dobytka. Kapacita v priemyselných bitúnkoch bude predstavovať 9110 kusov ošípaných a 660 kusov hovädzieho dobytka, priblížil nám reálnu situáciu minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Regionálne nízkokapacitné bitúnky v súčasnosti spracúvajú asi pätnásť percent slovenskej produkcie. Znamená to, že Slovensko bude mať dovedna k dispozícii 120 percent výrobných kapacít na svoju produkciu. Do piateho októbra je ešte termín na prípadné požiadanie tzv. prechodného obdobia a štátna veterinárka a potravinová správa podľa stanovených kritérií posúdi, či tá-ktorá prevádzka môže dostať povolenie na takéto obdobie. Zaujímali sme sa, koľko povolení na prechodné obdobie už bolo vydaných. Podľa informácií rezortného ministerstva zatiaľ nebolo schválené ani v jednom prípade. Napriek tomu však budeme mať toľko spracovateľských kapacít, že dokážeme zhodnotiť doma vyrobené mäso. Dňom vstupu Slovenska do Európskej únie však aj táto oblasť bude liberalizovaná a hranice SR aj v tejto činnosti prestanú existovať. Ošípané a hovädzí dobytok bude možné odvážať na usmrtenie kamkoľvek. Tento stav nepochybne vyvolá medzi spracovateľmi mäsa väčšiu konkurenciu a mal by viesť k sústavnému zlepšovaniu podmienok na bitúnkoch a vo výrobniach mäsa a mäsových produktov. Strana maďarskej koalície, ako aj samotný Zsolt Simon už približne mesiac hovoria o svojich prioritách, medzi ktoré patrí najmä dofinancovanie slovenského agrokomplexu. Už viackrát sme sa zaujímali o názor šéfa rezortu o možnosť zvýšenia priamych platieb na rok 2004 zo štátneho rozpočtu do povolenej úrovne 55 percent priemeru EÚ. Ako je známe, vláda zatiaľ rozhodla len o päťdesiatich percentách. Pretože aj táto otázka úzko súvisí s podmienkami vytvorenými na začiatku nášho vstupu do EÚ, minister včera zdôraznil, že pre neho bude 50 percent definitívne (až) vtedy, keď ich schváli NR SR. Chcem však upriamiť pozornosť na to, že Národná rada SR v tejto veci už raz hlasovala. Týmto výrokom šéf rezortu dal na vedomie, že poslanci už schválili uznesenie smerujúce k zvýšeniu priamych platieb do výšky 55 %, no vláda ho zatiaľ nerešpektovala. Ak by však pri schválení štátneho rozpočtu na rok 2004 zákonodarcovia akceptovali vládny návrh, dostali by sa do rozporu so svojím vlastným verdiktom. Vladimír Turanský do rastra Hygienické štandardy splnia na Slovensku do konca tohto roka dve tretiny mliekarní. V súčasnosti sa tak stalo už v prípade dvanástich podnikov. Reálne splní podmienky ďalších deväť, čo predstavuje ročné spracovanie mlieka v objeme 1,212 miliardy litrov. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |