|
|||||||||||||||||
Štvrtok 23.Októbra 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tokajské v sieti obštrukciíNech si samotní spotrebitelia môžu vybrať, čo chcú kúpiť Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku ako dobrovoľné združenie právnických osôb má v súčasnosti desať rokov. Počet zakladajúcich členov bol osem, ale dnes má združenie devätnásť riadnych a šesť pridružených členov. V minulosti boli všetci, až na jednu výnimku, čistí spracovatelia, ktorí všetko hrozno nakupovali od poľnohospodárskych podnikov. V súčasnosti sa veľká väčšina riadnych členov zaoberá i vinohradníctvom, čím sa znižuje závislosť od čistých prvovýrobcov na dodávkach hrozna, pričom plocha vinohradov sa sústavne zvyšuje. V tomto roku členské podniky zväzu obhospodarujú približne 1800 hektárov vinohradníckych plôch. Produkciou okolo 450-tisíc hektolitrov vína sa členské firmy podieľajú asi 75 percentami na celkovej výrobe vína na Slovensku, pričom v prípade vín predávaných vo fľašiach v maloobchodnej sieti dosahuje tento podiel takmer 90 percent. Po vstupe Slovenska do EÚ by malo byť u nás registrovaných aspoň 20-tisíc hektárov vinohradov. V súčasnosti je zameraných približne 14 500 ha. Register je dôležitý najmä preto, lebo plocha vinohradov bude limitovaná a Slovensko ju už nebude môcť zvyšovať. Ako nás informovali predstavitelia zväzu, napriek veľkej snahe a pozitívnym očakávaniam, nepodarilo sa zatiaľ dohodnúť s Maďarskom na našom nároku na značku Tokaj. Slovenskí vinári si myslia, že v Maďarsku stále hľadajú rozličné kľučky a robia obštrukcie. Neúspešne sa skončilo aj posledné rokovanie minulý týždeň v Budapešti. Podľa predstaviteľov Medzinárodnej organizácie pre víno a vinohradníctvo tento problém je potrebné doriešiť pred vstupom do únie dohodou. Napríklad tým, že by sa tokajské vína z maďarskej a našej oblasti odlišovali etiketami, na ktorých by bolo uvedené, z ktorého štátu pochádzajú. Malo by potom ostať na spotrebiteľoch, ktoré víno uprednostnia. Slovensko má asi 908 hektárov tokajských viníc a Maďarsko disponuje asi 5000 hektármi. Slovenské vína sú čoraz kvalitnejšie a aj na medzinárodných výstavách a súťažiach dosahujú vavríny. Naša produkcia však stále zaostáva za spotrebou. Po vstupe do EÚ hrozí, že náš trh bude zasýtený menej kvalitným vínom z tradičných európskych oblastí, lebo aj tam produkujú nielen prvotriedne, ale aj priemerné a podpriemerné výrobky. Andrej Pokojný |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |