|
|||||||||||||||||
Utorok 28.Októbra 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ZO STO KORÚN DOSAHUJÚ ZISK LEN ŠESŤ HALIEROVPodľa prepočtov spred troch rokov sme dosiahli na 100 korún tržieb 17 halierov zisku pred zdanením. Dnes je to už len šesť halierov, hovorí Ing. Zuzana Šedivá, prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií SR (ZHR SR). Manažéri v cestovnom ruchu (tí, ktorým je cudzie čierne podnikanie), dosiaľ zvládli obdobie známe ako uťahovanie opaskov. Vedomí si nárastu nákladov na energie investovali do energetických úspor, predovšetkým do vykurovacích systémov. Väčšine však nezostali finančné zdroje na rekonštrukciu gastronomických zariadení, ktoré sa po vstupe do EÚ dostanú pod drobnohľad kontrolórov, predovšetkým z hľadiska dodržiavania hygienických predpisov a podmienok správnej výrobnej praxe (HACCP). To nie je všetko. Od nového roka podnikateľov v cestovnom ruchu čaká ďalšie zvýšenie sadzby DPH. Členovia ZHR SR vo svojom vyhlásení, ktoré vydali pri príležitosti 10. výročia vzniku profesijnej organizácie, vládu SR a ďalšie kompetentné orgány varujú, že zvýšením DPH na avizovaných 19 % ohrozí okrem zníženej efektívnosti vlastných ubytovacích a stravovacích zariadení nielen návštevnosť zariadení, ale aj priamu zamestnanosť, nevynímajúc zamestnanosť v odvetviach. Zníženie efektívnosti zariadení bude mať priamy dosah na potenciál rozvoja zariadení a v konečnom dôsledku tým utrpí štátny rozpočet, pretože od podnikateľov v cestovnom ruchu získa menej, a to nielen v budúcom roku, ale aj v ďalších rokoch. Zo strany členov ZHR SR nejde len o tvrdenie pre tvrdenie. Za tvrdením sa totiž skrýva seriózny prepočet v súčasnosti dosahovaných vybraných ukazovateľov na zvýšenú sadzbu DPH. V prípade, ak sa nezvýši predajná cena služieb, s vyrovnaním ročnej straty bude mať problém viac ako polovica členskej základne. Pritom v úsporách skutočne už niet kam ísť. Zostáva už len šetrenie na mzdách zamestnancov, konštatuje Zuzana Šedivá. To však nie je cesta pre odbor, v ktorom úsmev a prívetivosť zamestnancov vychádzajúci z uspokojivo zabezpečeného sociálneho zázemia. Navyše, ak o hotelové a reštauračné profesie je veľký dopyt zo zahraničia, podnikatelia riskujú, že stratia odborníkov, do vzdelávania ktorých sa vložilo (oni aj štát) nemálo prostriedkov, len preto, že ich nebudú môcť zaplatiť. DPH je spotrebná daň, ktorá priamo dolieha na spotrebiteľa. Cestu zvýšenia predajných cien v dôsledku zvýšenia sadzby DPH si však bude môcť dovoliť len málo podnikateľov. Ako upozorňuje Ing. Ján Kučera, viceprezident ZHR SR, ďalšie šetrenie bude negatívne vplývať na potenciál odvetvia a ohrozí nielen rozsah vlastných investícií, ale aj čerpanie zdrojov EÚ, pretože predpokladajú finančný spolupodiel podnikateľa. Ktorá bankaposkytne úver podnikateľovi s perspektívou tvorby 6 halierov zisku pred zdanením zo 100 korún obratu, dodáva Ján Kučera. Je to ako rozťať gordický uzol, ktorý za zamotáva s každým ďalším prijatým ekonomickým opatrením štátu. Členovia ZHR SR tvrdia, že uzol sa roztne len ak zodpovedné orgány prijmú zásadnú štátnu doktrínu pre ďalšie smerovanie cestovného ruchu, nezávislú od politických názorov. Dovtedy navrhujú zachovať pre cestovný ruch doterajšiu spodnú sadzbu DPH na súčasnej úrovni. Rudolfa Vallová graf: Výška DPH v hotelierstve vo vybraných štátoch EÚ v % Rakúsko 10 Francúzsko 5,5 Taliansko 10 Španielsko 7 Maďarsko 12 Česko 5 Slovensko 14 Zdroj: ZHR SR Graf: Hd |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |