Hospodársky denník
USD34,785 Sk
EUR40,931 Sk
CHF26,297 Sk
CZK1,277 Sk
  Streda  19.Novembra 2003

Výživa je rozhodujúci faktor

Ovplyvňuje zdravie spoločnosti ako celku, ale aj každého jej člena

Zdravý harmonický vývoj každého jedinca si vyžaduje pravidelný prísun základných živín i ostatných nutrične dôležitých látok. Hoci si naše telo často dokáže poradiť a v prípade nedostatku jednej zložky ju nahradiť zložkou inou, ako je to v prípade energetických živín, niektoré faktory, ako napríklad vitamíny alebo esenciálne aminokyseliny sú nenahraditeľné. Ich nedostatok, prípadne úplná absencia, sa po vyčerpaní rezerv negatívne prejaví na zdravotnom stave a vedie k poruchám vývoja. Dnes už odborníci dokážu pomerne presne definovať, ako by mala naša výživa vyzerať, koľko a akých živín by sme mali denne dostať. Výživové potreby sú spracované do odporúčaných

dávok potravín

a to tak pre ženy i mužov, rôzne vekové prípadne profesijné skupiny. Je zrejmé, že inú výživu potrebuje adolescent a inú dôchodca. Treba pripomenúť, že denné odporúčané dávky potravín a ich porovnávanie so skutočnosťou vo forme štatistického vyhodnotenia má prvoradý význam pre výživovú politiku štátu. Takéto vyhodnotenie výživy poukazuje na prednosti a nedostatky našej výživovej situácie ako celku a umožňuje do nej štátu vhodne zasiahnuť napríklad cenovou politikou. Pri konštatovaní, že výživová situácia obyvateľstva je v poriadku, ide o štatistické vyhodnotenie, ktoré ešte nemusí znamenať, že v poriadku je výživa každého obyvateľa. Jeden občan môže mať určitej výživovej zložky nadbytok, iný nedostatok, ale v priemere môže spotreba tejto zložky zodpovedať odporúčaným dávkam. Význam cereálií v našej výžive je daný surovinovým zložením cereálnych výrobkov, v prvom rade pšenice, prípadne pšeničnej múky ako základnej pekárskej a cestovinárskej suroviny. Samozrejme, že okrem surovinového zloženia je dôležitá i výška ich spotreby. A keďže spotreba obilnín v hodnote múky na obyvateľa a rok sa pohybuje okolo 100 kg, nie je tento prínos zanedbateľný. Čo sa týka potravinárskych komodít, len

mlieko a zelenina

majú vyššiu spotrebu. Spotreba obilnín v hodnote múky od roku 1995, keď dosiahla hodnotu 106,5 kg/obyvateľa, medziročne klesá, a v minulom roku dosiahla už iba 98 kg na obyvateľa. Pritom odporúčaná dávka je v intervale 94 - 103 kg/obyvateľ a rok. Spotreba chleba dosiahla 50,2 kg, spotreba pšeničného pečiva 35 kg a cestovín 6,5 kg. Zostávajúcich 6,3 kg je spotreba múky v domácnostiach a ich nákup vo forme DSB.

Pre celý náš výrobný odbor je mimoriadne významné odporúčanie zdravotníkov, ktorí v záujme ozdravenia výživy požadujú zvýšenie spotreby obilnín, najmä výrobkov z vyššie vymletých a celozrnných múk. Inými slovami to znamená, že výživári prehodnotili svoj kritický postoj k spotrebe chleba a pečiva a už nepovažujú výrobky z múky za faktor spôsobujúci obezitu obyvateľstva. Naopak, hovoria: Ak chcete byť zdravší, jedzte viac obilnín. Je to jasná správa a bolo by chybou, keby sme na túto novú situáciu nezareagovali. Aj štátne a iné riadiace orgány môžu svojou činnosťou prispieť k zvýšeniu spotreby tmavých a celozrnných výrobkov, či už formou účelových dotácií zameraných na

inováciu sortimentu

alebo vhodnou osvetou a propagáciou. Rozhodujúce slovo pri zvyšovaní spotreby zdravotníkmi odporúčaných cereálnych výrobkov však zostane na nás. Od nás bude závisieť, či dokážeme spotrebiteľovi ponúknuť atraktívny a chutný výrobok svojím zložením zodpovedajúci požiadavkám zdravej výživy. V tomto smere od nás spotrebitelia očakávajú širší sortiment výrobkov z celozrnných múk, výrobkov s vyšším prídavkom zdravotných otrúb alebo klíčkov. Cereálie sú tiež významným zdrojom vlákniny, pričom obilná vláknina je rovnako dôležitá ako vláknina zeleniny a ovocia.

Ing. Demeter Semančák

výkonný riaditeľ

ZPCC SR

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.