|
|||||||||||||||||
Utorok 4.Novembra 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
NA ZAČIATKU BOLO PEVNÉ ODHODLANIEProfesijné záujmy hotelierov a gastronómov už celé desaťročie presadzuje Zväz hotelov a reštaurácií SR (ZHR SR). Pri zrode stála iniciatívna skupina hotelierov Ing. Zuzany Šedivej, Ing. Jána Bočkaya a doc. Mariana Gúčika, ktorá sa stretla 26. januára 1993. Na 17. februára zvolala do Bratislavy poradu predstaviteľov hotelovej a reštauračnej brandže na Slovensku, aby vytvorila predpoklady na založenie zväzu. Na stretnutí zvolili 9-členný prípravný výbor, ktorý pripravil potrebné dokumenty a 9. júna na ministerstve vnútra zaregistrovali Stanovy zväzu. Potom už 1. októbra 1993 sa vo Vysokých Tatrách konalo ustanovujúce 1. valné zhromaždenie. Čo stálo na začiatku a aké sú skúsenosti z práce zväzu informuje jedna zo zakladateliek a zároveň súčasná prezidentka ZHR SR Ing. Zuzana Šedivá. Je riaditeľkou hotela Hubert v Gerlachove. Ten v letnej ankete Hd čitatelia vyhodnotili ako najlepší štvorhviezdičkový hotel na Slovensku. Čo bolo ústrednou myšlienkou založenia zväzu a ako bola prijatá odborníkmi? Z. Šedivá: Ako všetko na svete aj ZHR SR vznikol celkom prozaicky a nenápadne. V roku 1992 malá skupinka hotelierov bola na študijnom zájazde vo Švajčiarsku, kde sme navštívili zväz hotelov vo Švajčiarsku. Vedeli sme, že v Českej republike existuje Národná federácia hotelov a reštaurácií, a to utvrdilo v nás pevné odhodlanie založiť si profesijnú organizáciu aj u nás. Odvetvie sa nachádzalo v privatizačnom procese a cítili sme, že bude potreba založiť združenie, ktoré bude združovať hotelierov. Sídlom zväzu sa stala Banská Bystrica. Mesto je v srdci Slovenska, ale tak trochu excentricky vo vzťahu k vládnym úradom. Čo rozhodlo o výbere? Z. Šedivá: Z volieb na ustanovujúcom valnom zhromaždení vyšiel prvý prezident Ing. Ján Bočkay, riaditeľ hotela Lux v Banskej Bystrici. Sídlom zväzu sa stal hotel Lux. Treba povedať, že hotel Lux veľmi výrazne zväzu pomohol, podopieral ho, a to nielen morálne, ale predovšetkým finančne. Dohodli sme sa, že administratívnu agendu zväzu budeme viesť svojpomocne, no napriek tomu sa prvý titul generálny sekretár ušiel prof. Ing. Marianovi Gúčikovi z UMB Banská Bystrica. Neskôr, keď sa ukázalo, že svojpomocné vedenie agendy nie je únosné, bol to znova hotel Lux, ktorý podal zväzu pomocnú ruku. Vzal na seba náklady, a to od atramentu až po iné tekutiny. Profesionálne sme vedenie agendy zväzu riešili až v roku 2000. Nesťažuje práve táto centrálna poloha vášho sídla komunikáciu s centrálnymi úradmi? Z. Šedivá: Skutočnosť, že sídlo zväzu je v Banskej Bystrici, nie je prekážkou. Skôr nám chýbajú osoby vhodné na organizáciu procesu, akým je lobizmus. Činnosť zväzu je čulá. Ako to všetko stíhate? Z. Šedivá: Spočiatku sme robili konferencie a zrazu tu bolo jarné stretnutie, potom jesenné stretnutie, potom sa objavil názov výročná konferencia, k nej pribudol neskôr reprezentačný ples. Išlo to akosi samo od seba. Cieľom bolo priniesť členom zväzu nové poznatky, podeliť sa so skúsenosťami, priniesť informácie o nových technológiách, poradiť nováčikom v odbore, nadviazať kontakty s nosnými dodávateľmi a odberateľmi služieb pre hotely. Členstvo v sekcii cestovného ruchu pre SOPK vo Zväze zamestnávateľov obchodu a Združení podnikateľov Slovenska má význam pre získavanie väčšieho množstva informácií a riešenie spoločných problémov. Zväz sa hodnotí aj podľa toho, ako sa mu podarilo presadiť svoje záujmy v legislatíve. Ktoré z nich hodnotíte uspokojivo a ktoré ako veľký prepad? Z. Šedivá: Podarilo sa nám ovplyvniť viacero zákonov a vyhlášok. Z nich veľkým úspechom bola novelizácia zákona o DPH v roku 1995, kedy sa podarilo dosiahnuť zníženie sadzby v ubytovacích službách na 6 %, vyhláška 419/2001 Z. z. o kategorizácii ubytovacích zariadení, ktorou sa podarilo eliminovať význam plošných štandardov už v existujúcich ubytovacích zariadeniach. V poslednom období zväz vyjadril podporné stanovisko k Zákonníku práce cestou ZO SR, vypracoval a zaslal na MK SR návrh na platenie koncesionárskych poplatkov pre hotely podľa využitia ubytovacej kapacity, vypracoval prepočty o pôsobení navrhovanej zvýšenej DPH na obrat a výnosy v hotelierstve, ktoré boli predložené ministrovi financií, zaoberá sa miestnymi poplatkami a novelou zákona 544/1991 Z. z., zákon o odpadoch. Za tých desať rokov bolo toho veľa. Zväz avizoval negatívny dopad chystaného zvýšenia DPH na ekonomiku svojich členov. Aké šance má prežiť zabehnutý hotel s kvalitnými službami? Z. Šedivá: Každý hotel má šancu s úspechom prežiť. No bez premietnutia všetkých očakávaných vplyvov na ekonomiku hotela do cenotvorby to určite nepôjde. Priestor v ekonomike hotela nie je. Kvalita je vo zväze často skloňovaným slovom. Čo všetko mohli vaši členovia profesijne získať v tomto smere? Z. Šedivá: Predovšetkým oblasti etiky v podnikaní venujeme veľa pozornosti. Človek poskytujúci služby, teda nositeľ kvality, je ústrednou témou našich stretnutí. Hovoríme o vzdelávaní, odmeňovaní, o vzájomnej spolupráci, o technológiách. Z prostriedkov PHARE sme začali spracovávať vzorové popisy prác pre profesie v našich zariadeniach, čo považujem za významnú pomoc pre hotelierov. Jeden z vašich členov povedal, že svojim členstvom podporuje váhu, ktoré má hotelierstvo a gastronómia v našej spoločnosti. Bude si toto podľa vás uvedomovať stále viac podnikateľov vo vašej profesii? Z. Šedivá: Verím, že áno. Po časoch organizovania sa nám asi žiadala nezávislosť, ale ako sa ukazuje v dobrovoľných združeniach, o ňu netreba prísť. Rudolfa Vallová Tabuľka: Počet členov ZHR SR podľa jednotlivých rokov Rok Riadni Pridružení Nezávislí Čestní Spolu 1993 83 26 25 134 1994 53 29 16 98 1995 51 32 11 2 96 1996 70 32 10 3 115 1997 73 33 18 6 130 1998 81 36 22 6 145 1999 61 32 20 6 119 2000 58 32 28 7 125 2001 71 46 26 7 150 2002 84 50 31 7 172 2003 106 26 48 7 187 Zdroj: ZHR SR |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |