Hospodársky denník
USD33,111 Sk
EUR41,163 Sk
CHF26,471 Sk
CZK1,267 Sk
  Utorok  23.Decembra 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Počasie na území Slovenska bude naďalej pod vplyvom vyššieho tlaku. Nie je podstatnejšia fyzická ani psychická záťaž, len ráno miestami, najmä v horských dolinách po nižších teplotách možnosť prechodne zvýšenej záťaže srdcovo-cievneho systému. Preto sú vhodné preventívne opatrenia u pacientov trpiacich na kardiovaskulárne ochorenia. Pozitívne sú účinky počasia na reumatické ochorenia, telesnú a duševnú výkonnosť a schopnosť sústredenia. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami sa však majú šetriť a vyhýbať väčšej námahe a stresom. Citliví, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi majú sklon k bolestiam hlavy a pocitom závratu.Zajtra očakávame pretrvávanie priaznivých vplyvov počasia na meteosenzitívnych ľudí.(zč)

n Dnes bude oblačno, neskôr až polojasno. Na severe miestami, inde ojedinele snehové prehánky. Najvyššia teplota -3 až 1, na horách vo výške 1500 m klesne teplota na -10 stupňov. Severný vietor 5 až 10 m/s, na horách a v nárazoch miestami aj v nížinách 15 až 20 m/s.n V stredu bude jasno až polojasno, v okolí hôr časom až oblačno a lokálne snehové prehánky. Nočná teplota -6 až -10, v dolinách -11 až -15, na severe miestami aj chladnejšie, denná -7 až -3 stupne.n Vo štvrtok bude polojasno, ráno ojedinele hmla, cez deň v severnej polovici krajiny postupne až oblačno. Nočná teplota -4 až -8, v horských dolinách so snehovou pokrývkou -9 až -14, denná -6 až -2, na juhu miestami až 0 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 7.40 a zapadne o 16.00 hod.

Amsterdamdážď4
Atényprehánky12
Belehradzamračené5
Berlínpolojasno-2
Bratislavapolojasno1
Bruselprehánky3
Budapešťpolojasno0
Bukurešťdážď6
Frankfurtpolojasno1
Helsinkipolojasno-4
Istanbuloblačno11
Kodaňoblačno0
Kyjevsneženie0
Lisabonslnečno13
Londýndážď5
Madridslnečno8
Moskvazamračené0
Oslooblačno-3
Paríždážď7
Prahapolooblačno-3
Rímoblačno10
Sofiadážď4
Štokholmpolooblačno-1
Varšavapolojasno-3
Viedeňpolojasno1
Záhrebpolojasno9
Ženevapolojasno1

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.