Hospodársky denník
USD34,409 Sk
EUR41,167 Sk
CHF26,44 Sk
CZK1,273 Sk
  Streda  3.Decembra 2003

V únii ako dôstojný partner

Cestou spolupráce voči európskej potravinárskej organizácii

Dohodu o spolupráci slovenských firiem navrhuje Potravinárska komora Slovenska (PKS) Únii podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle (ÚPZPP). Jej zámerom je jednota postupu potravinárov voči európskym inštitúciám, osobitne voči Konfederácii potravinárskeho priemyslu Európskej únie (CIAA). Slovensko sa totiž zapojilo do projektu CIAA, ktorého zámerom je zlepšiť v kandidátskych krajinách potravinovú bezpečnosť. Jeho naplnenie si vyžaduje spoločný prístup nášho potravinárstva. Aktivít projektu, ktorý bude trvať dva roky, sa zúčastní dovedna 300 podnikov z desiatich kandidátskych krajín, pričom z grantu Európskeho spoločenstva je naň vyčlenená podpora 1,469 mil. EUR. V rámci Slovenska by mohlo služby domácich aj zahraničných expertov na zlepšenie potravinovej bezpečnosti vo svojich výrobných prevádzkach využiť tridsať firiem, ktoré o to prejavia záujem. Prioritne by malo ísť o podniky zo sektorov živočíšnych komodít a spracovania ovocia, zeleniny a vína, ktoré uzavrú zmluvu s domácimi garantmi projektu - PKS a ÚPZPP. Domáci experti, ktorí absolvujú školenie v CIAA, im budú pomáhať pri vylepšovaní hygienickej a výrobnej praxe. Akčné plány, ktoré podniky s pomocou školiteľov pripravia, sa zamerajú na rozvoj v hlavných úsekoch bezpečnosti potravín, pri spracovaní surových materiálov, v oblastiach hygieny a údržby strojov, čistenia a dezinfekcie, ako aj kontroly škodcov a personálnej hygieny.

Fabriky, ktoré sa budú chcieť na projekte zúčastniť, získajú pomôcku k jednoznačnej interpretácii európskej legislatívy a komplexné rady v oblasti hygieny a bezpečnosti potravín. Zároveň sa projektom posilní spolupráca medzi podnikmi, kontrolnými orgánmi a spotrebiteľskými organizáciami.

Potravinárska komora Slovenska od svojho vzniku zastáva názor, že je potrebné vytvoriť priestor a podmienky na jednotný postup potravinárov pri presadzovaní spoločných záujmov. Komplexnosť a sústavnosť komunikácie potravinárov na Slovensku je podmienkou pre normálny dialóg s európskymi potravinármi. Nakoľko to však nie je akceptované viacerými potravinárskymi spoločnosťami, PKS navrhuje, aby minimálne práve vo vzťahu k európskym štruktúram vystupovali slovenskí potravinári jednotne. Napriek tomu, že návrh dohody rieši najmä problematiku spoločného postupu potravinárov vo vzťahu k EÚ, komora zastáva názor, že sa môže stať východiskom pre postupné zbližovanie stanovísk a postupov potravinárov aj v iných oblastiach. Dôvody na dohodu sú viaceré. Je potrebné postaviť základ pre spoluprácu dvoch jestvujúcich slovenských potravinárskych organizácií voči európskym inštitúciám a európskej potravinárskej organizácii CIAA, a to už pred vstupom do EÚ. Potravinová bezpečnosť je nikdy sa nekončiaci proces. Progres v oblasti rozvoja preventívnych mechanizmov potravinovej bezpečnosti v strednej Európe je najdôležitejší očakávaný výsledok spomínaného projektu, ktorý je plánovaný do konca roku 2004.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.