|
|||||||||||||||||
Piatok 28.Februára 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nebezpečná závislosťNajnovšie vedecké výskumy naznačujú, že niektorí ľudia sa môžu stať závislými od produktov rýchleho občerstvenia. Cukor a tuk môžu ľudí zviazať rovnako ako heroín. Ak sa dokáže pravdivosť kontroverznej teórie, vedci by vedeli vysvetliť extrémne ukazovatele obezity v západnom svete a fenomén úspechu rýchleho občerstvenia. Počas desať rokov trvajúceho výskumu odborníci zistili, že chuť je ovládaná komplexným systémom zahŕňajúcim aj hormóny a signálne molekuly. Hormón leptín napríklad vylučujú tukové bunky a mozgu oznamuje stav som plný. S narastajúcou hmotnosťou sa však ľudia stávajú voči leptínu rezistentní a čím sú tučnejší, tým hladnejší zostávajú. Závislosť od cukru a tuku vzniká pri pretrvávajúcej túžbe po látke, ktorú musí jednotlivec skonzumovať v čoraz väčšom množstve na dosiahnutie rovnakej úrovne uspokojenia. Pri obmedzení prísunu látky vznikajú abstinenčné príznaky. Čokoľvek návykové podľa vedcov v mozgu stimuluje centrá odmeny, ktoré sa stimulujú pri sexe a jedení a vyvinuli sa na zabezpečenie života a reprodukcie. Pri normálnom stave je systém pod kontrolou, avšak zlyháva pri spustení produkcie neurotransmitteru dopamínu pri aplikácii napríklad heroínu. Na základe výskumov s potkanmi vedci získali dôkazy, že cukor a tuk majú podobný efekt ako heroín pri stimulovaní uvoľňovania prirodzených opioidov v mozgu. Niektoré zvieratá a analogicky aj ľudia sa môžu stať nadmerne závislými od sladkého jedla, varujú vedci. Niektorí však zostávajú skeptickí a teóriu závislosti od jedla odmietajú. Podľa kanadskej psychiatričky Jeane Randolphovej z torontskej univerzity hamburgery spôsobujú prudký nárast cukru v krvi a jeho následný úpadok spôsobuje prirodzenú potrebu na ďalšiu dávku. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |