|
|||||||||||||||||
Utorok 11.Marca 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Lacnejšie potravinyKvalita a kontrola chránia Ohrozenie potravín bioterorizmom je otázkou funkčnosti systémov správnej výrobnej praxe, uviedol pre Hospodársky denník riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho (VÚP) Milan Kováč, keď sme sa ho spýtali na aktuálne otázky zaručenia bezpečnosti potravín. Väčšina úloh, ktoré boli dané vo svete v rámci boja proti bioterorizmu, sú také, ktoré majú dať odpovede na otázky, čo by sa stalo v prípade, keby sa stalo. Aké opatrenia by mali nasledovať. Otázky vstupu nežiaducich elementov do potravinárskej produkcie sú v rukách výrobcov, ako aj obchodnej siete. Lebo napichnúť nejaké potravinárske výrobky nie je problém. Takže je to otázka kontrolných mechanizmov, ktoré musí každý výrobca, distribútor a predajca urobiť sám. Na otázku, či sa v súvislosti s potravinami a ich možným ohrozením prijali nejaké koncepčné postupy, napríklad legislatívne, M. Kováč hovorí, že v tejto oblasti sa neprijali žiadne opatrenia. Správna výrobná prax musí vylúčiť všetky elementy, ktoré by mohli ovplyvniť výrobnú technológiu. Preto nie je potrebné prijímať legislatívne opatrenia. Čo bolo prijaté, to bolo vlani v októbri na úrovni Svetovej zdravotníckej organizácie. Išlo o materiál, ktorý hovorí o tom, ako konať, keby k niečomu došlo. Teda až následne? Áno, lebo keď si zoberieme možnosti prípadného vstupu do potravín, tak ich je obrovská škála. Terorizmus v tomto zmysle je nepostihnuteľný. Asi pred šiestimi rokmi bol prípad, keď sa v Nemecku objavilo cyankáli v potravinách. Bolo to vystopované, išlo o pomstu výrobcovi zo strany jeho zamestnanca. Toto sa nedá legislatívne upraviť. Zaujímalo nás, ako riaditeľ VÚP hodnotí úroveň bezpečnosti našich potravín v porovnaní s úniou, keď sme už boli svedkami rozličných afér, pričom u nás ich nebolo až toľko. Sme azda lepší alebo sú naše kontrolné mechanizmy horšie? Nemôžem povedať, že naša kontrola potravín je horšia ako tam. Do kontroly sa investovalo u nás pomerne veľa, no aj tak jej úroveň považujem stále za nedostatočnú. Zvýšenie počtu kontrol je nástrojom, ako vychytať drobnosti. U nás sme mali kedysi predtrhovú kontrolu, ktorá bola zrušená. Tlak EÚ na kvalitu sa však premietol aj do našej legislatívy v rámci aproximácie. Takže legislatívne sme so západom na rovnakej úrovni. Môžem však povedať, že v potravinách z domácej produkcie nám chýba pestrosť, hoci aj tá sa zlepšuje. Rozdiely sú ešte stále v obalových materiáloch, ale kontaminácia obsahu u nás výrazne klesla, čo je mimoriadne pozitívne. Riaditeľ pripomína, že určitý čas boli skôr problémy s niektorými výrobkami z dovozu, ktoré nespĺňali stanovené hygienické kritériá. Napriek tomu občas sa niečo objaví, ale početnosť nevyhovujúcich produktov aj z dovozu klesá. Upozorňuje, že zvýšenú opatrnosť treba venovať najmä lacnejším potravinám alebo sezónnym produktom, ako sú zmrzliny a podobne. M. Kováč nám povedal, že v súčasnosti sú preferované výskumné programy, zamerané na zistenie autenticity a vystopovateľnosti potravín, čo súvisí s globalizáciou v oblasti potravinárskeho priemyslu. Sú napríklad konkrétne markery v oblasti vína, niektorých rastlinných komodít, pri ktorých je možné s veľkou pravdepodobnosťou povedať, z akej oblasti pochádzajú. Pritom sa dá porovnať, či deklarácia uvedená na papieri súhlasí s rozborom. Pravosť použitia zložiek a ich vystopovateľnosť nie je novým pojmom, je však tendencia, aby sa aj tu kontrola zvýšila. Dôvodom je aj možnosť aplikácie geneticky modifikovaných surovín na výrobu potravín. Vladimír Turanský |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |