|
|||||||||||||||||
Piatok 28.Marca 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zdravie a nealkoholické nápojeNealkoholické nápoje sú prísne zhodnocované z hľadiska osvieženia vyvolávania dobrého pocitu, vitálnej stimulácie, výživy, ale aj z hľadiska liečebných účinkov. Hoci základnou funkciou nealkoholických nápojov je hydratácia, sú aj zdrojom karbohydrátov (cukrov), zdrojom zvýšenej energie alebo obmedzenej energie (pri light nápojoch), náhradou solí, vitamínov a minerálov, ako aj významným aditívom na špeciálne výživové účely. Obsah cukru v nealkoholických nápojoch sa pohybuje v priemere okolo 10 %. Hoci je cukor laicky považovaný za škodlivý, klinické štúdie preukazujú, že cukor je pre výživu človeka nevyhnutný a negatívne účinky vo výžive môže mať v spojení s inými zložkami potravy, najmä tukmi, obsahujúcimi mastné kyseliny. Naopak, nedostatok cukru v potrave sa môže prejaviť niektorými ochoreniami. Strava bohatá na sacharidy pri znížení obsahu tukov je dokonca prevenciou obezity. Tak ako rastie záujem ľudí o zdravie, tak potravinárske spoločnosti zvyšujú nároky na zdravú výživu. Podľa výskumov EÚ sa ľudia zaujímajú nielen o oblasť prevencie obezity, ale aj srdcových chorôb (40 - 50 %), stresu (30 - 40 %), zubov... So zmenou stravovacích návykov a zvýšenou pozornosťou zdravotníckych orgánov, venovanou správnemu pitnému režimu, sa aj na nealkoholické nápoje začína nazerať z nových zorných uhlov (ako vhodná súčasť zdravej a vyváženej výživy obyvateľstva). Kofeín v nealkoholických nápojoch Nealkoholické nápoje prispievajú k výžive dvoma spôsobmi: keďže sa skladajú prevažne z vody, pomáhajú spĺňať požiadavky organizmu na tekutinu. Nealkoholické nápoje sladené poskytujú navyše cukry, ktoré sú pre organizmus dostupným zdrojom energie. Hoci poskytujú tieto, pre výživu dôležité nutričné príspevky, sú dávané na trh predovšetkým ako zdroj osvieženia. Pokiaľ majú spotrebitelia výber potravín vyvážený, nealkoholické nápoje sú súčasťou zdravej a chutnej výživy. Zatiaľ čo mnohé nealkoholické nápoje sú bez kofeínu, niektoré ho obsahujú v malých množstvách, napríklad ako súčasť tzv. kolových príchutí. V súvislosti s rastom záujmu moderného spotrebiteľa o zdravie sú kladené otázky: Je kofeín v potravinách bezpečný? Spôsobuje jeho konzumácia negatívne efekty? Ktoré produkty obsahujú kofeín a koľko? Výrobok Typické mg kofeínu Rozpätie Káva (100 ml) Mletá 42 25 - 76 Instantná 27 13 - 51 Bezkofeínová, pripravovaná 1 0,3 - 2 Čaj (100 ml) Pripravovaný 25 11 - 46 Instantný 12 4 - 21 Ľadový 11 4 - 21 Nealkoholické nápoje (100 ml) 10 8 - 15 Kakaové nápoje (100 ml) 3 1 - 14 Mliečne čokoládové nápoje (100 ml) 2 1 - 3 Horká čokoláda (50 g) 70 18 - 70 Mliečna čokoláda (50 g) 21 4 - 50 V prvom rade je potrebné vedieť, aké sú povolené množstvá spotreby kofeínu v zmysle potravinovej bezpečnosti v súlade s legislatívou. Súčasná platná legislatíva v SR - tretia hlava potravinového kódexu, obsahuje limit pre nealkoholické nápoje s kofeínom 150 mg/kg, čo zodpovedá priemeru povolených dávok v štátoch EÚ, kde je stanovený limit v rozpätí od 120 mg/I. Kofeín je začlenený do zoznamu príchuťových zložiek v EÚ. Kolové nealkoholické nápoje obsahujú kofeín ako súčasť príchuťového profilu. V priemere 100 ml kolového nápoja nemá viac ako 13 mg kofeínu, čo je jedna štvrtina množstva, ktoré sa nachádza v káve, a približne polovičný kofeínový obsah čaju. Kofeín je prírodne sa vyskytujúca zložka, ktorá sa nachádza v listoch, semenách alebo ovocí najmenej 63 rastlín. Najznámejšími zdrojmi kofeínu sú káva a kakaové bôby, kola, oriešky a čajové listy. Množstvo kofeínu v potravinách sa líši v závislosti od ponúkaného množstva, typu produktu a metódy prípravy. Pokiaľ ide o kávu a čaj, rozličnosť druhov tiež ovplyvňuje obsah kofeínu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a národných zdravotníckych inštitúcií neexistuje žiadny dôkaz, že by kofeín v sladených nápojoch spôsoboval zdravotnú škodlivosť. Konzumenti nápojov s obsahom kofeínu (káva, čaj a nealkoholické nápoje), ktorí ich konzumujú vo vyváženom množstve, nemusia mať obavy o svoje zdravie. Pitný režim Nealkoholické nápoje prispievajú k výžive viacerými spôsobmi. Pomáhajú uhasiť smäd a spĺňajú požiadavky organizmu na príjem tekutín, t. j. hydratáciu, poskytujú organizmu uhľohydráty, ktoré sú rýchlo dostupným zdrojom energie. V niektorých prípadoch špeciálne nápoje poskytujú navyše soli, vitamíny a povzbudzujúce látky. Význam tekutín v ľudskom organizme Ľudský život je pevne spojený s tekutinami. Tekutiny sú pre človeka nevyhnutné pre život, na zabezpečenie všetkých životných dejov a biochemických reakcií, potrebných na prežitie. Slúžia nielen na prenos živín, ale majú aj ďalšie pre život nevyhnutné funkcie: - potrebujeme ich na trávenie a fungujú ako rozpúšťadlo, - uplatňujú sa pri termoregulačných procesoch: tekutina zabraňuje miestnemu prehriatiu, veľké množstvo tepla telo stráca potením a odparovaním, - spôsobujú vylučovanie odpadových látok močom, - dostatok tekutín v organizme pôsobí priaznivo na pokožku celého tela. Prívod tekutín je veľmi dôležitý pre život a normálny výkon. Voda tvorí 50 až 75 % hmotnosti tela v závislosti od veku, pohlavia a skladby tela. Dojča má najviac vody, a naopak telo staršej ženy má najmenej tekutín. Konštantný obsah vody v tele je výsledkom vyrovnaného príjmu a vylučovania tekutín. Zásady pitného režimu Odhaduje sa, že počas života každý z nás vypije 40-tisíc litrov vody. Prevažná časť sa do nášho tela dostáva rozličnými nápojmi, ktoré tvoria asi 60 % nášho denného príjmu tekutín. Z tuhej potravy získavame asi tretinu vody a malé množstvo vznikne v organizme ako súčasť metabolických procesov. Pravidelným príjmom tekutín poskytujeme svojmu organizmu hodnotnú službu. Pre naše telo, zložené z dvoch tretín z vody, sú tekutiny kľúčom k dobrému zdraviu. Odporúčaný denný príjem 2 listre, vhodne rozvrhnutý do menších dávok, zabezpečí dostatočnú hydratáciu počas dňa. Pre správne dodržiavanie pitného režimu platia 3 základné princípy. Princíp správnych dávok Aby bol organizmus hydratovaný efektívne, je správne prijímať menšie objemy tekutín v častejších intervaloch. Princíp správneho času Pocit smädu je prvým signálom nedostatku tekutín. Pri správnom dodržaní pitného režimu by sme nemali pocítiť smäd. V priereze dňa je dôležité dodržiavať pravidelnosť a priebežné pitie. Nedostatok tekutín - dehydratácia Nedostatok tekutín spôsobuje narušenie viacerých funkcií: zaťaženia obličiek, znižovanie výkonnosti, objavujú sa bolesti hlavy, ba môže dôjsť až k zlyhaniu krvného obehu. Keď sa voda z organizmu nevylučuje, a teda nezabezpečuje sa odvádzanie jedovatých látok, hromadia sa v tele. Preto už 20-percentná strata vody máva smrteľné následky. Dehydratácia sťažuje pohyb, takže na akúkoľvek činnosť treba vyvinúť viac úsilia. Dvojpercentná strata tekutín (u 70 kg človeka 1,5 litra) znižuje fyzickú výkonnosť o 20 %. Ľudské telo sa snaží zabrániť dehydratácii zníženým vylučovaním moču. Veľa sa tým však nevyrieši, lebo sa zároveň zníži vylučovanie jedovatých látok a dochádza k samootrave organizmu. Príznaky dehydratácie: suchosť slizníc, únava, malátnosť, porucha koordinácie pohybov, pokles krvného tlaku, zníženie kožného tonusu. Pracovne vyťažení ľudia si často neuvedomujú, že majú nižší príjem tekutín, ako je stanovená norma. Práve toto môže byť príčinou ich únavy, podráždenosti či bolestí hlavy. Správnym pitným režimom môžu zlepšiť svoju výkonnosť a zdravie. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |