Hospodársky denník
USD37,837 Sk
EUR40,974 Sk
CHF27,283 Sk
CZK1,3 Sk
  Štvrtok  17.Apríla 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Na celom území očakávame pozitívne účinky na toleranciu telesnej a duševnej námahy, zvýšenie tonusu vedie k vyšším výkonom a lepším reakciám. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami nemajú preceňovať svoje sily, majú sa šetriť a vyhýbať väčšej námahe a stresovým situáciám. Je sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi citliví na počasie môžu reagovať bolesťami hlavy, zväčša migrenózneho pôvodu a pocitom závratu. Výraznejšie môžu ustúpiť reumatické ťažkosti. Spánok počas oddychových fáz je hlboký a pokojný - pomáha lepšej regenerácii síl Zajtra predpokladáme najmä na severovýchode slabé zvýšenie nepriaznivých vplyvov počasia. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno, miestami prechodne oblačno. Najvyššia teplota 16 až 20, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 14, na horách vo výške 1500 m okolo 6 stupňov. Severovýchodný až východný vietor 2 až 5, na východe okolo 7 m/s.n V piatok bude polooblačno až oblačno a lokálne prehánky. Nočná teplota 6 až 2, v dolinách okolo 0, denná 11 až 15, na severe okolo 8 stupňov. V sobotu bude prevažne oblačno a miestami občasný dážď alebo prehánky. Nočná teplota 5 až 1 stupeň, v dolinách miestami aj chladnejšie, denná 9 až 13, na severe okolo 6 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 5.58 a zapadne o 19.45 hod.

Amsterdamjasno19
Atényoblačno20
Belehradzamračené16
Berlínzamračené17
Bratislavapolojasno19
Bruseljasno21
Budapešťoblačno14
Bukurešťoblačno13
Frankfurtjasno20
Helsinkioblačno10
Istanbuldážď10
Kodaňpolooblačno18
Kyjevoblačno11
Lisabonoblačno18
Londýnjasno20
Madridjasno17
Moskvapolojasno10
Oslooblačno11
Parížjasno22
Prahajasno16
Rímdážď20
Sofiapolooblačno9
Štokholmoblačno11
Varšavaoblačno14
Viedeňpolojasno19
Záhrebdážď13
Ženevajasno19

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.