Hospodársky denník
USD37,851 Sk
EUR41,239 Sk
CHF27,939 Sk
CZK1,287 Sk
  Streda  2.Apríla 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Keď podnik znamená celá rodina

Treba sa obracať aby prežili, ale dnes už oni dávajú prácu aj iným

Firma Nussi vznikla v roku 1994 ako rodinná firma. V súčasnosti vedenie, administratíva i výrobné prevádzky sídlia vo vlastnom objekte v centre obce Nové Sady v okrese Nitra. Pár rokov predtým však spoločnosť riešila svoju pôsobnosť podľa daných možností na viacerých miestach, vo Výčapoch-Opatovciach, kde mala prenajatú pražiareň, ďalšie priestory na balenie a skladovanie sa nachádzali v Oponiciach, administratívne priestory sídlili v Nitre. Centralizácia pre zníženie nákladov i pre lepšiu kontrolu a organizáciu práce bola teda nevyhnutnosťou. Tá sa však mohla uskutočniť až po získaní a rekonštrukcii priestorov bývalej reštaurácie s jedálňou v Nových Sadoch v roku 1996 tak, aby spĺňali náročné kritériá potravinárskej výroby. V roku 1999 rozšírili výrobné prevádzky o ďalších 277 metrov štvorcových novoprístavbou. Ing. Stanislav Mišiak, ktorý spoločnosť založil, pôsobil dlhé roky v školstve, napriek tomu sa dal na podnikanie v dosiaľ preňho neznámej oblasti. Keďže viacerí rodinní príslušníci ostali nezamestnaní, hľadal spôsob, ako rodinu uživiť a zároveň aj perspektívne zamestnať. Zameraním spoločnosti Nussi, ktorá má

v znaku veveričku,

je balenie a spracovanie potravinárskych výrobkov. Začínali len sortimentom arašíd, pretože podľa slov St. Mišiaka rok predtým, ako firmu založili, si urobili prieskum, ktorý potvrdil, že na Slovensku bol v tom čase nedostatok tejto komodity. Neskôr k nim pribudli pistácie, mak, sortiment sa postupne rozširoval. V súčasnosti do neho patrí komplex suchých plodov, akými sú spomínané arašidy pražené, solené, arašidy nelúpané, pistácie pražené a solené, hrozienka, mak modrý, pukancová kukurica, strúhaný kokos a ovsené vločky. Ďalej sa vo firme balia strukoviny - šošovica, biela i farebná fazuľa a lúpaný polený žltý hrach, jačmenné krúpy rôznych veľkostí, guľatá ryža a bezvaječné cestoviny - špagety, kolienka, vretená, niťovky, široké rezance, fliačky, mušličky, polievkové detské tvary a tzv. slovenská ryža. Celý sortiment tvorí tridsaťdva druhov. Surovinu dováža firma Nussi hlavne zo zahraničia. Kokos z Filipín a Srí Lanky, arašidy majú krajinu pôvodu Čínu, Argentínu alebo Ameriku. Arašidy sa spracovávajú od základu, surovina sa praží, odšupkuje, pridávajú sa prísady a pomer jednotlivých komponentov podľa

vlastných receptúr,

nasleduje miešanie, potrebné „odstátie“ a konečnou fázou je balenie a expedícia. Vo firme Nussi robia obidva spôsoby spracovania, mokrý proces fritovaním, pri ktorom sú arašidy jemnejšie, ale mastnejšie a teda aj ťažšie stráviteľné, pražením sú arašidy tvrdšie, ale nemajú navyše vsiaknutý olej. „Mak kupujeme aj od slovenských výrobcov, ale pretože je ho medzi našimi pestovateľmi nedostatok, dovážame ho z Českej republiky. Strukoviny sa importujú tiež z Číny, šošovica hlavne z Kanady, pretože slovenskí dorábatelia nevedia dosiahnuť potrebnú kvalitu, zodpovedajúcu prvej triede,“ konštatuje konateľ spoločnosti. „S niektorými cestovinami robíme obchodnú činnosť, aby sme rozšírili sortimentnú skladbu a aktivity spoločnosti. Začínali sme traja spoločníci, syn, ja a kolega, ktorý sa neskôr osamostatnil. Sami sme si zabezpečovali nákup, praženie, balenie i expedíciu. Postupne sme prijímali pracovné sily, najprv dve, neskôr tri, až po súčasný stav sedemnásť zamestnancov. Dnes sú spolumajiteľmi firmy aj syn s dcérou. Našou snahou by bolo rozšíriť tento program aj ďalej tak, aby sme zvýšili objem samotnej výroby, objem zabalených výrobkov, všetko je však obmedzené množstvom finančných prostriedkov. Nevieme získať financie za prijateľných podmienok. Chceli by sme pristaviť

ďalšie priestory,

zamestnali by sme viac ľudí. Špecifická technológia, balička, odšupkovačka, miešače, pražička a príslušenstvo pre plynulý chod si vyžiadali nemalé investície. Radi by sme ich využili na plný výkon. Veď sme stále zaťažení niekoľkomiliónovým úverom v banke. Navyše veľkú časť finančných prostriedkov máme blokovanú v samotnom procese distribúcie - surovina cestuje asi štyri týždne, predáva sa ďalšie dva mesiace, je to pre nás vždy niekoľko kontajnerov, priemernú splatnosť máme 60 dní, celkovo keď to zrátame, zistíme, že peniaze máme blokované päť mesiacov.“ Vo firme je samozrejmosťou, že celý výrobný proces je uskutočňovaný podľa požiadaviek a kritérií potravinového kódexu. Zatiaľ sa ani žiadne výrazné problémy neobjavili, pretože pracujú s čo najkvalitnejšou surovinou, hoci je nepomerne drahšia. Kontakty na producentov suroviny a potenciálnych dodávateľov získavajú účasťou na celosvetových výstavách či cez internet. Ing. Stanislav Mišiak neľutuje, že sa dal na náročnú cestu podnikania, i keď tvrdí, že sa so školstvom porovnať nedá. „Rozhodol som sa takto, a preto musím znášať aj také legislatívne prvky, ktoré by sme si vedeli predstaviť aj v prijateľnejšej podobe. Trápia nás napríklad poplatky

za zalistovanie

jednotlivých komodít v obchodných reťazcoch. Stane sa, že pri určitých akciách ideme s cenou pod výrobné náklady. Konkurencia je však veľká, musíme robiť aj my niekedy kroky, ktoré nám neprajú. Verím však, že v budúcnosti sa situácia zlepší. Práca v podnikaní má neobmedzený pracovný čas, teší ma však, že som dal šancu svojej rodine - synovi, dcére i manželke realizovať sa a poskytujem slušné živobytie aj ďalším obyvateľom malej obce, v ktorej žije spolu 1300 obyvateľov s mierou nezamestnanosti na hranici desiatich percent.“

Zora Petrášová

Počasie

Dnes očakávame na našom území zvýšenie ťažkostí pri ochoreniach dýchacieho systému (dýchavičnosť, vyššia frekvencia astmatických záchvatov) a predĺženie reakčného času. Naďalej pretrváva sklon k bolestiam hlavy a starších poranení. Neskôr možnosť zvyšovania nepriaznivých vplyvov počasia. Zhoršiť sa môžu aj ťažkosti pri ochoreniach srdcovo-cievneho systému. Zvyšuje sa náchylnosť k poruchám trávenia a kolikám (obličkové, žlčníkové). Častejšie sa môže vyskytovať nervozita, podráždenosť, únava, bolesti hlavy, kĺbov a jaziev. Je tendencia k zníženiu výkonnosti a koncentrácii. Zajtra očakávame pretrvávanie uvedených zdravotných ťažkostí podmienených počasím. (zč)

n Dnes bude jasno až polojasno. Na západe postupne oblačno až zamračené a popoludní a večer miestami slabý dážď alebo prehánky. Najvyššia teplota 9 až 13, na juhu miestami okolo 15, na horách vo výške 1500 m okolo 4 stupňov. Juhovýchodný až južný vietor 3 až 7 m/s sa popoludní na juhozápade zmení na severozápadný.Vo štvrtok bude prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky, vo vyšších horských polohách snehové. Nočná teplota 3 až -1, v dolinách okolo -3, denná 8 až 12, na severe okolo 5 stupňov.V piatok bude veľká, cez deň od západu zmenšená oblačnosť, lokálne prehánky od cca 800 m snehové. Veterno. Nočná teplota 1 až -3, v údoliach okolo -5, denná 5 až 9, na severe okolo 2 stupne.n Slnko vyjde zajtra o 5.28 a zapadne o 19.24 hod.

Amsterdamdážď10
Atényoblačno12
Belehradpolooblačno11
Berlíndážď9
Bratislavaoblačno13
Bruselprehánky11
Budapešťpolojasno15
Bukurešťoblačno12
Frankfurtprehánky11
Helsinkidážď8
Istanbuloblačno12
Kodaňzamračené11
Kyjevprehánky4
Lisabonoblačno17 
Londýnoblačno10
Madridpolojasno18
Moskvaoblačno3
Osloprehánky5
Parížprehánky11
Prahadážď10
Rímpolooblačno17
Sofiajasno10
Štokholmdážď10
Varšavaoblačno11
Viedeňoblačno12
Záhreboblačno10
Ženevaoblačno14

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.