Hospodársky denník
USD37,194 Sk
EUR40,98 Sk
CHF27,223 Sk
CZK1,293 Sk
  Piatok  25.Apríla 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Na našom území očakávame pretrvávanie priaznivých vplyvov počasia na meteosenzitívnych ľudí. Výraznejšie sa môžu znížiť ťažkosti u pacientov s ochoreniami pohybového systému, predovšetkým u reumatikov. Mierne sa zvyšuje telesná a duševná výkonnosť, schopnosť sústredenia a pohotových reakcií. Je sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Meteosenzitívni, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať náchylnosťou na bolesti hlavy, zväčša migrenózneho pôvodu, a na mierne pocity závratu.Zajtra predpokladáme zníženie priaznivého vplyvu počasia.

(zč)

n Dnes bude polojasno. Miestami časom zväčšená oblačnosť a na severe a východe lokálne prehánky, inde len ojedinele. Najvyššia teplota 16 až 20, na severe okolo 13 stupňov. Severný vietor 3 až 6 m/s. Teplota vo výške 1500 m 5 stupňov.n V sobotu bude polooblačno, časom až oblačno a ojedinele slabé zrážky. Nočná teplota 8 až 4, v dolinách okolo 2 stupňov, denná teplota 18 až 22, na severe okolo 15 stupňov. V nedeľu bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, lokálne aj búrky. Nočná teplota 10 až 6, denná 11 až 15, na juhu západného a stredného Slovenska okolo 17 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 5.40 a zapadne o 19.52 hod.

Amsterdamdážď16
Atényoblačno20
Belehradoblačno18
Berlínpolooblačno19
Bratislavapolooblačno20
Bruseloblačno17
Budapešťoblačno19
Bukurešťjasno20
Frankfurtpolooblačno21
Helsinkipolooblačno9
Istanbuloblačno17
Kodaňpolooblačno17
Kyjevoblačno15
Lisabonoblačno20
Londýndážď17
Madridslnečno19
Moskvaprehánky9
Oslojasno16
Parížprehánky16
Prahajasno17
Rímoblačno22
Sofiaoblačno15
Štokholmjasno13
Varšavaoblačno14
Viedeňpolojasno18
Záhrebpolooblačno18
Ženevaslnečno20

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.