Hospodársky denník
USD37,194 Sk
EUR40,98 Sk
CHF27,223 Sk
CZK1,293 Sk
  Piatok  25.Apríla 2003

Prežijú, len keď investujú

Okrem peňazí neraz chýba prepracovaný marketingový zámer

Aj keď podnikateľ chce investovať, tak väčšinou narazí na problém financií. Dôležitým momentom býva aj jeho nedostatočný marketing. Hoci je presvedčený o úspechu svojho podnikateľského zámeru, táto jeho istota môže byť falošná, konštatoval v rozhovore pre Hospodársky denník riaditeľ Potravinoprojektu Bratislava Ing. Kurt Kristel. „Dnes nie je problém niečo vyrobiť, ale predať. Podnikatelia v tejto brandži sa neraz spoliehajú na zdroje z predvstupovej pomoci pre poľnohospodárov a potravinárov - SAPARD, ale neraz nevedia, ako sa napokon situácia vyvinie.“ Potravinoprojekt dokáže zabezpečiť technickú stránku zapojenia do tohto predvstupového programu, či už ide o priemysel spracovania mäsa, mlieka a ďalšie odvetvia. Takéto podniky vybaví tak, aby vyhovovali normám Európskej únie a výnosom ministerstva. Ako základný kameň úrazu vidím nedostatočné zmapovanie financií na investíciu. Podnikateľ zároveň musí vedieť, kam bude svoju produkciu smerovať. Či sa chce uplatniť na domácom trhu, alebo na zahraničnom, či jeho produkty na trhu chýbajú.“ K. Kristel hovorí, že v súčasnosti je Potravinoprojekt (firma má už 50-ročnú tradíciu) „zasypaný prácou, lebo všetky fabriky, ktoré chcú obstáť v konkurencii a prežiť, musia vyhovovať náročným veterinárnym a hygienickým predpisom“. Napriek všeobecnej investičnej a stavbárskej stagnácii sa v tomto segmente investovania začína uplatňovať pomerne veľa stavebných kapacít. Dnes nemôže ani jedna potravinárska firma ostať v takom stave, v akom sa nachádza. V rámci potrebných úprav sú nevyhnutné rekonštrukcie, dostavby a iné úpravy, lebo na budúci rok buď firma vyhovie europredpisom, alebo sa môže zavrieť. Napríklad malé bitúnky majú v súčasnosti veľké problémy. Potravinoprojekt zabezpečoval výstavbu nového bitúnku v Dobrej Nive, rekonštrukciu mäsokombinátu v Dunajskej Strede, ktorý bude najväčší v Českej a Slovenskej republike. Ale aj novú syráreň v Hriňovej, rekonštrukciu mliekarne v Majcichove a ďalšie projekty. Podľa K. Kristela sa nedá v súčasnosti jednoznačne určiť, ktoré odvetvia potravinárstva sú na tom v prispôsobovaní sa čoraz náročnejším európskym podmienkam najlepšie.

Potravinoprojekt je organizáciou, ktorá sa dokázala uplatniť aj v Českej republike. Veľa robí napríklad pre vinárov na Morave. Zabezpečuje tam rekonštrukcie a nové stavby od spracovania hrozna až po fľaškovanie vína. Na Slovensku vinári ťahajú každý svojím smerom. U nás nepostupujú v takej súčinnosti ako napríklad u západných susedov.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.