Hospodársky denník
USD37,858 Sk
EUR40,991 Sk
CHF27,649 Sk
CZK1,281 Sk
  Štvrtok  3.Apríla 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Dnes očakávame u meteosenzitívnych ľudí pretrvávanie zdravotných ťažkostí pri ochoreniach pohybového systému, najmä u reumatikov. Častejšie sa môžu vyskytnúť bolesti hlavy, jaziev, prípadne fantómové bolesti. Znížená je tolerancia telesnej a duševnej námahy a schopnosť koncentrácie. Vyššia je náchylnosť na nervozitu, podráždenosť, depresívne stavy, únavu. Zvýšiť sa môžu zdravotné ťažkosti pri ochoreniach srdcovo-cievneho a dýchacieho systému (anginózne bolesti, dýchavičnosť, astmatické záchvaty). Väčší je sklon k výskytu tráviacich ťažkostí a kolík (žlčníkové, obličkové).Zajtra predpokladáme čiastočný ústup uvedených ťažkostí.

(zč)

n Dnes bude veľká oblačnosť až zamračené. Miestami, najmä v západnej polovici územia dážď alebo prehánky, od 1300 m snehové. Najvyššia teplota 8 až 12, na severe miestami okolo 6 stupňov, na horách vo výške 1500 m okolo nuly. Severozápadný až severný vietor 5 až 8, na západe miestami nárazy 12 až 15, na východe spočiatku južný vietor 2 až 5 m/s.n V piatok bude oblačno, cez deň časom až polooblačno a lokálne prehánky, asi od 700 m snehové. Veterno. Nočná teplota 1 až -3, v dolinách okolo -5, denná 6 až 10, na severe okolo 3 stupňov. V sobotu bude polooblačno, na severe a východe časom oblačno a ojedinele prehánky. Nočná teplota 1 až -3, v údoliach okolo -5, denná 6 až 10, na severe okolo 3 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 6.25 a zapadne o 19.25 hod.

Amsterdamprehánky7
Aténypolojasno17
Belehradoblačno15
Berlíndážď6
Bratislavaprehánky9
Bruselprehánky7
Budapešťzamračené11
Bukurešťzamračené9
Frankfurtdážď7
Helsinkiprehánky1
Istanbuldážď7
Kodaňoblačno6
Kyjevpolooblačno12
Lisabonjasno21 
Londýnoblačno10
Madridpolojasno18
Moskvaoblačno2
Osloprehánky2
Parížpolooblačno8
Prahadážď7
Rímdážď13
Sofiajasno12
Štokholmoblačno3
Varšavaprehánky6
Viedeňprehánky7
Záhrebdážď7
Ženevadážď6

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.