|
|||||||||||||||||
Utorok 27.Mája 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Dosť dôvodov na zamyslenieSvetový deň mlieka nás nachádza v čase prevratných zmien Dnes, keď si pripomíname Svetový deň mlieka, mnohí si kladú otázku, či je vstup zahraničného kapitálu do spracovateľského priemyslu prínosom. Už mnohé slovenské mliekarne, ktoré zásobujú trh kvalitnými výrobkami, majú majiteľov zo zahraničia. Napríklad Liptovská, Zvolenská mliekareň i Zempmilk, Mliekospol či Milex Nové mesto, ale aj ďalšie s menšou výrobnou kapacitou. Preto aj Ing. Ján Šimunek, predseda Slovenského mliekarenského zväzu, tvrdí, že vstup je prínosom, aj keď mnohí špecializáciu výroby prijímajú s rozpakmi. Určite aj on, lebo v novozámockom Mliekospole, kde bol od roku 1992 generálnym riaditeľom akciovej spoločnosti, špecializácia zmenila systém tradičnej výroby. Aj teraz je riaditeľom, ale už talianskej firmy SOLE Slovakia. Podľa novej koncepcie sa má v Nových Zámkoch spracúvať mlieko na konzumné, ochutené i sušené, na maslo a tvaroh. Jogurty budú dominovať vo výrobnom programe s konzumným mliekom, ktoré si v obaloch s uzáverom získalo priazeň konzumentov. Syry sa majú presťahovať do Krupiny. Mozzarellu tam už vyrábajú. Povráva sa, že aj syr Akawi, ktorým Nové Zámky zásobovali arabské krajiny, si nájde domovské právo v Krupine a údajne aj vyhľadávaná Niva, ktorá so syrmi Zlato, Feta a Trnavská hrudka vydobyla trnavskému Tamilku zvučné meno. A čo Malý Krtíš, ktorý patrí do štvorice mliekarní SOLE Slovakia? Mliekom Babička bude ďalej zásobovať obchody, i výrobkami z Krupiny, možno niekedy aj z Nových Zámkov. Výrobky Mliekospolu, desaťkrát ocenené Zlatými medailami Slovak Gold, sú s logom ZDRAVO stále magnetom pre kupujúcich. Vraj skladom na mliečne výrobky firmy SOLE Slovakia má byť aj Trnava, lebo sa uvažuje o zrušení prevádzky Tamilk. Ktovie. Monotónny hukot strojov sa už neozýva. Informácie sú len kusé, stále nedostupné. Vie sa iba to, že čerstvé mliečne výrobky sa majú vyrábať v Nových Zámkoch a syry v Krupine. Keďže Babička je mliekom, musí patriť medzi čerstvé mliečne výrobky. Krupinu sme navštívili. Lenže Pavel Miškor, výrobný manažér mliekarne, nás odmietol informovať o súčasnej situácii. Tú môže priblížiť len majiteľ alebo ním poverený pracovník. Manažér ním nie je. Preto sme sa o mliekarni, výrobe a perspektívach dozvedeli len ukradomky. Aj to, že v budúcnosti sa má v Krupine výroba syrov zdvojnásobiť, možno aj strojnásobiť. Preto aj tá rozsiahla rekonštrukcia. Vlani v Krupine vyrobili 1530 ton prírodných syrov, čiže aj známej Eidamskej tehly, a 430 ton topených syrov. Do obchodov dodali aj 85 ton údeného Eidamu. Vyrobili po 200 ton syru Kaškaval a Vartáš. Koľko plánujú vyrobiť v tomto roku sme sa nedozvedeli, bude to však viac ako vlani, lebo začali s výrobou Mozzarelly a pribudnú aj ďalšie syry. V Krupine vždy vyrábali kvalitné syry. Chcú ich vyrábať aj v budúcnosti, aj na úkor narušenej tradície. Tradície? Áno! Vyžiada si ju špecializácia presunom mliečnych výrobkov z jednej do druhej mliekarne. Názov zostane, ale na obale pribudne logo SOLO Slovakia, nezmení sa ani kvalita. Keď, tak k lepšiemu. Nad tým sa treba zamyslieť práve teraz, keď si pripomíname Svetový deň mlieka. Vladimír Levický |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |