Hospodársky denník
USD35,212 Sk
EUR41,246 Sk
CHF26,991 Sk
CZK1,315 Sk
  Piatok  30.Mája 2003

Cukor nám zhorkne

Sladidlo spôsobuje colné úniky

Ako nás informovali zástupcovia Slovenského cukrovarníckeho spolku, v roku 2003 opäť vzrastá objem dovozu cukru na Slovensko. Za prvé štyri mesiace sa k nám importovalo 23 260 ton cukru, z čoho 20 458 ton bolo dokladovaných na aktívny zušľachťovací styk. Oproti roku 2002, keď sa za rovnaké obdobie doviezlo 17 152 ton cukru, z toho 16 073 ton na aktívny zušľachťovací styk, vzrástol celkový dovoz o 36 % a objem cukru na aktívne zušľachtenie sa zvýšil o 27 %. „Alarmujúci 27-percentný nárast dovozu cukru na aktívne zušľachtenie za prvé štyri mesiace signalizuje, že tento dovoz môže slúžiť na obchádzanie trhových pravidiel a ochranných opatrení na trhu s cukrom,“ povedal nám predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Ivan Kardoš. „Slovenské cukrovary ponúkli producentom, ktorí využívajú cukor z dovozu, domáci cukor za aktuálne svetovej ceny. Záujem však nebol adekvátny, preto predpokladáme, že časť dovezeného cukru určeného na zušľachťovací styk zostáva na vnútornom trhu, čo netransparentne znižuje odbyt domácej produkcie.“

Slovenskí producenti zaznamenali v prvom štvrťroku 2003 výrazný pokles predaja cukru na domácom trhu. Celková priemerná spotreba však zostala nezmenená, čo nasvedčuje, že pokles v predaji domácich producentov je kompenzovaný cukrom z dovozu. Priamy dovoz je kontrolovaný, preto sa predpokladá, že toto sladidlo dovezené na účely aktívneho zušľachtenia je protizákonne umiestňované na našom trhu a nie je zapracované do výrobkov určených na export. Takéto konanie porušuje colný zákon, predstavuje značné colné úniky a negatívne vplýva na obchodnú bilanciu. Cukor dovezený na účely aktívneho zušľachtenia by mal byť zapracovaný do výrobkov a produkty by mali byť následne exportované na zahraničné trhy. Cukrovarníci poukazujú na nedostatočnú legislatívu a kontrolný systém, ktorý by zabezpečil proces monitorovania pohybu tohto cukru na Slovensku, od dovozu až po konečný export vo výrobkoch. Vláda SR nebola schopná jasne deklarovať kontrolu. Tento problém by sa mal vyriešiť po vstupe do EÚ, keď podobné obchody už nebudú možné. Nárast súčasných dovozov je vnímaný ako možnosť čo najviac využiť nedostatočnú legislatívu a kontrolu na trhu s cukrom pred vstupom Slovenska do EÚ, pokiaľ to možné ešte je.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.