Hospodársky denník
USD36,442 Sk
EUR40,906 Sk
CHF27,07 Sk
CZK1,304 Sk
  Pondelok  5.Mája 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













V máji je aj sviatok mlieka

Navštívte počas ovčiarskej nedele (25. máj) skanzen Pribylina

Máj je vyhradený láske, preto ho aj nazývajú mesiacom lásky. Má však aj iný prívlastok. Hovoria o ňom, že je mesiacom mlieka. To preto, lebo dojnice, najmä v horských a podhorských oblastiach, začínajú spásať trávu, ktorá pridáva mlieku na kvalite. Slovenský mliekarenský zväz organizuje podujatia populárneho i odborného charakteru, ktoré vyvrcholia v závere mesiaca. Vtedy si totiž pripomenieme Medzinárodný deň mlieka. Na „mliečnu tému“ sme hovorili s predsedom Slovenského mliekarenského zväzu Ing. Jánom Šimunkom.

Kedy oslávite v tomto roku Medzinárodný deň mlieka?

- Dvadsiateho siedmeho mája v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave. Syrárske trhy budú 24. mája v Liptovskom Mikuláši a ovčiarska nedeľa o deň neskôr v skanzene Pribylina.

S úsmevom alebo zarmútený?

- Aj, aj... Všetky kroky v mliekarňach, do ktorých vstúpil zahraničný kapitál, chápeme ako pokračujúci proces intenzifikácie a zvyšovania efektívnosti výroby, ktorá rýchlejšie a flexibilnejšie reaguje na požiadavky trhu v inovácii, v zavedení nových výrobkov. Noví majitelia mliekarní si kladú za cieľ neustále zvyšovať kvalitu výrobkov a zlepšovať servis pre zákazníkov. Dá sa povedať, že sa im to darí.

To druhé aj...

- Obavy zo vstupu do EÚ. Tým myslím konkurencieschopnosť najmä na stredoeurópskom trhu. Musíme však dúfať, že nebudeme viac dovážať, ako vyvážať, aby sa neohrozila stabilita zamestnanosti, ktorá je v spracovateľskom priemysle na želateľnej úrovni.

Slovenské mliekarne sú teda pripravené na otvorenie trhu?

- Opäť môžem odpovedať diplomaticky: Aj, aj... Časť mliekarní vstup do EÚ víta normálne, časť nie. Čo myslím pod slovom normálne? Kvalita výrobkov a obalov. Obe „veličiny“ otvárajú výrobkom dvere do sveta. Nuž a v tých mliekarňach, kde kvalitu výrobkov a obalov nedoceňujú, budú to mať ťažšie pri presadzovaní sa v konkurencieschopnom boji.

Mnohí vás poznajú ako úspešného generálneho riaditeľa v novozámockom Mliekospole, čo potvrdzuje viac ako desať Zlatých medailí Slovak Gold, certifikátov i trikrát udelený „titul“ najlepší exportér SR v mliekarenskom priemysle a mnohé ďalšie domáce i zahraničné ocenenia. A predsa vlaňajšok nebol tradičný, nenadviazal na predchádzajúce úspechy. Prečo?

- Zhoršenie hospodárenia sme zaznamenali aj napriek nárastu objemu výroby o 23,6 milióna korún, dosiahli sme 1,315 miliardy.

Čiže vlaňajšie výsledky nepotvrdili vaše očakávanie?

- Rok sme plánovali ukončiť pri ziskovom hospodárení s obratom približne 1,4 mld. Sk. Vlani sme nakúpili viac ako 100 miliónov litrov mlieka. Z našej produkcie až 46 percent umiestňujeme na zahraničných trhoch, pričom z hľadiska komoditnej štruktúry vyvážame 3800 ton sušeného odstredeného mlieka, tisíc ton masla, 1400 ton syrov a tisíc ton plnotuku. Stratu spôsobili zvyšujúce sa vstupy do výroby. Predstavitelia spoločnosti sú presvedčení, že už v tomto roku slovo strata vygumujeme z nášho slovníka.

Patríte do skupiny Sole Slovakia?

- Spolu s Malokrtíšskou, Krupinskou a Trnavskou mliekarňou. Sole Slovakia, ktorá je súčasťou talianskeho koncernu, vlastní na Slovensku prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti päť prevádzok s vyše 650 zamestnancami. Ročné tržby podnikov skupiny Sole v SR by sa podľa odhadov mali pohybovať na úrovni 2,7 mld. Sk pri spracovaní až 180 miliónov litrov mlieka.

Počet výrobkov za štyri mesiace bol vyšší ako za rovnaké obdobie vlani, čo naznačuje, že sa opäť stávajú stálou súčasťou našich domácností. Nebude to pre spracovateľov pri príležitosti Medzinárodného dňa mlieka dôvod k prípitku s pivom z mlieka?

- U nás zatiaľ mliečne pivo nepoznáme. Hitom je v USA, Japonsku a Číne. Možno, ak budú starosti s odbytom mlieka u nás, budeme uvažovať o jeho výrobe. Mliečne pivo sa pripravuje z kvaseného mlieka. Charakterizuje ho nízky obsah alkoholu a bohatá pena, obsahuje vitamíny kyslomliečnych nápojov. Keďže zatiaľ nie je na našom trhu, pripime si mliekom.

Vladimír Levický

Počasie v európskych mestách dnes a teplota v ° C

Amsterdamzamračené16
Atényjasno29
Belehradjasno24
Berlínpolooblačno25
Bratislavajasno25
Bruseldážď17
Budapešťjasno23
Bukurešťoblačno26
Frankfurtdážď24
Helsinkislnečno18
Istanbulpolooblačno21
Kodaňzamračené18
Kyjevjasno14
Lisabonpolooblačno19
Londýnoblačno18
Madridprehánky19
Milánopolooblačno24
Moskvadážď15
Osloprehánky17
Paríždážď16
Prahapolooblačno28
Rímjasno27
Sofiajasno21
Štokholmpolooblačno20
Varšavapolooblačno21
Viedeňjasno25
Záhrebjasno24
Ženevaoblačno23

Počasie

Počasie, prevládajúce na našom území má priaznivý a povzbudzujúci vplyv na meteosenzitívnych ľudí. Pozitívne sú účinky na toleranciu telesnej a duševnej námahy a schopnosť sústredenia - zvýšenie tonusu vedie k vyšším výkonom a lepším reakciám. Spánok v oddychových fázach je občerstvujúci a pomáha dobrému zotaveniu organizmu. Osoby s kardiovaskulárnym postihnutím však nemajú preceňovať svoje sily, lebo pri väčšej námahe a stresoch by sa mohol zhoršiť ich zdravotný stav. Je tendencia k vyššej pulzovej frekvencii. Vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi reagujúci na počasie majú zvýšený sklon k bolestiam hlavy, zväčša migrenózneho pôvodu a k pocitom Zajtra neočakávame podstatnejšiu zmenu v pôsobení na meteosenzitívnych ľudí. (zč)n Dnes bude jasno až polojasno. Najvyššia teplota 23 až 28, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 21 stupňov. Juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m 15 stupňov. n V utorok bude jasno až polojasno. Nočná teplota 14 až 10, v dolinách okolo 7 stupňov, denná 26 až 30 stupňov. V stredu bude polojasno. Na severe a východe postupne zväčšená oblačnosť a miestami prehánky a búrky. Nočná teplota 16 až 12 stupňov, denná 20 až 24, na juhu okolo 26 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 5.27 a zapadne o 20.11 hod.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.