Hospodársky denník
USD36,348 Sk
EUR41,169 Sk
CHF27,161 Sk
CZK1,316 Sk
  Streda  7.Mája 2003

Strojom dojí pätina salašov

Ovčiarstvo odchádza od vlny a orientuje sa na mlieko a mäso

Rozvojový program chovu oviec na Slovensku pôvodne predpokladal stavy zvierat na úrovni 400-tisíc oviec. Po priznaní kvót platných v EÚ však pôjde u registrovaných chovateľov len o 306-tisíc kusov a od tohto čísla sa odvíja aj celková produkcia. Podľa Zväzu chovateľov oviec a kôz Slovenska je potrebné zvýšiť úžitkovosť, najmä dojnosť a plodnosť oviec. Ak chovatelia oviec v EÚ štandardne dosahujú okolo 200 litrov mlieka na jednu bahnicu a odstav do 1,6 jahňaťa, u nás sa produkcia mlieka pohybuje v rozpätí

len 100 litrov

a nižší je aj odstav. Vysoké straty svedčia o tom, že veľa jahniat a oviec uhynie a málokto si podľa predsedu predstavenstva zväzu Ing. Jarolíma Augustína uvedomuje, že stagnujúca je z toho dôvodu aj ekonomika v chove. Úhyn zvierat pritom môže ovplyvniť chovateľská úroveň, predovšetkým lepšia výživa zvierat. Kvalitu práce treba zvýšiť aj v produkcii ovčieho mlieka a výrobe hrudkového syra. Ročná produkcia ovčieho syra dosahuje dvetisíc ton a na domácom trhu sa z toho predá asi 50 percent. Druhá polovica sa vyvezie ako bryndza. V súvislosti s touto potravinou pozorovatelia upozorňujú na zbytočný spor medzi jeho výrobcami. Spočíva v tom, že sa nevedia dohodnúť, či má byť bryndza pasterizovaná alebo nie. Väčší výrobcovia majú záujem presadiť sa na veľkom trhu a takúto možnosť vidia v pasterizovanej výrobe, ktorá dáva záruku, že sa bryndza bude predávať. Oveľa závažnejším problémom je však vlna. Ročná výroba tohto produktu sa pohybuje na úrovni približne tisíc ton a z toho len 150 ton spotrebuje domáca odbytová základňa. Našťastie po vlaňajšku nezostali v skladoch prebytky, keď ovčiu vlnu producenti úspešne vyviezli za pomoci Intervenčnej poľnohospodárskej agentúry. Základnou mierou rentability v chove oviec je podľa J. Augustína produktivita práce. Dobrí chovatelia sú napríklad v Žemberovciach, Belej - Duliciach, Trstenej a darí sa aj viacerým jednotlivcom. Hovorí sa, že 200 bahníc

uživí jednu rodinu,

čo je základom pre rozvoj malého a stredného podnikania. Predseda predstavenstva zväzu je miernym optimistom v tom, že slovenskí chovatelia oviec sa postupne zlepšujú. Lepšie výsledky môžu dosiahnuť aj zavádzaním strojového dojenia. Na Slovensku je v súčasnosti asi 60 dojární oviec, čo znamená, že mechanizovaných je z tohto pohľadu asi pätina salašov. Pokiaľ ide o produkciu mäsa, obnovenie nákupu zostávajúcich jahniat možno očakávať v najbližších dňoch. Chovatelia sa môžu prihlásiť aj v Ovčiarskom výrobnom družstve v Banskej Bystrici, kde v tomto roku v rámci sprostredkovateľskej obchodnej činnosti nakúpili pre hlavných odberateľov približne 29-tisíc jahniat. Slovenské ovčiarstvo bolo totiž roky orientované na produkciu vlny a len ťažko sa teraz preorientováva na mlieko a mäso, pričom vlna odchádza do zabudnutia. Pred dverami sú nákupné trhy plemenných baranov. Prvý bude 14. mája pre ovce mäsového plemena Merino v Novej Bodve. Na tento rok je ponuka bohatšia ako vlani, pričom chovatelia na nich budú môcť nakúpiť aj mäsové plemená baranov, ktoré sa v minulosti považovali za úzky profil.

Peter Farárik

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.