Hospodársky denník
USD36,348 Sk
EUR41,169 Sk
CHF27,161 Sk
CZK1,316 Sk
  Streda  7.Mája 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Vášeň topásovej farby

Tmavý sladkastý, ale rovnako omamne silný mok, ktorý objavili Angličania, pochádza zo severu Portugalska. Vynašli ho práve v Porte na strmých terasovitých svahoch v okolí rieky Douro (pretekajúcej práve mestom Porto), ktoré sú dodnes jediným miestom jeho pestovania. Tento rok je toto malebné mestečko európskou „metropolou kultúry“, čo je samo osebe vábivou pozvánkou. Nebyť Porta, bolo by dnes Portugalsko bez mena. Veď Rimania na miestach starších sídel iberského obyvateľstva a fénických obchodníkov založili dve osady: na severnom brehu Portus (t. j. prístav) a oproti nemu Cale (dnešná Vila Nova de Gaia). Zo spojenia oboch mien potom vznikol názov celého kraja.

Pitie portského je umením. Dôležitá je nielen teplota pri jeho podávaní, ale aj pohrávanie sa s týmto, niekedy až korenistým mokom (keď je napríklad až desaťročné) na jazyku. Všetky portské vína s ovocným buketom, najmä druhové, uležané vína 10 až 30 rokov staré, by sa mali vychutnávať trochu vychladené. Mladšie ročníky a výrazne výberové vína môžu byť podávané aj pri izbovej teplote.

„Slovenský trh obohacujeme portským vínom približne dva roky. Jednak je to Porto Barros, a to červené a biele, a Madeira. To prvé - Porto Barros Imperial Tawny - je mladé, vysokokvalitné dezertné víno jemne hnedastej topásovej farby, ktoré v sudoch dozrieva približne dva roky. Jedinečná chuť je výrazná najmä po jedle, resp. len tak s orieškami či so syrom,“ poznamenáva na úvod nášho stretnutia zástupca riaditeľa Impex distribution, s. r. o., Tibor Čičilla. Ako ďalej vysvetľuje, portské sa vyrába aj z bieleho hrozna a tento druh Porto Barros Imperial Branco, ktoré rovnako na Slovensko dovážajú, je zmesou mladých portských vín najlepšieho pôvodu, ktoré rovnako dozrieva v dubových sudoch dva roky. Tento druh má arómu sladko opojnú a jemnú zároveň a môže sa piť nielen samotné, ale aj s tonikom a plátkom citrónu. Okrem toho na slovenský stôl ponúkajú aj zamatové desaťročné víno jemnej topásovej farby Porto Barros 10 Anos, ktoré si v rokoch 1995 a 1997 odnieslo strieborné medaily na súťaži International Wine and Spirits Competition za jedinečne nežnú chuť. Tá vznikla práve namiešaním vysokoakostných vín schválených Inštitútom portského vína v Porte.

Ako sa však vraví, portské víno je tým lepšie, čím je staršie. „Aj preto fajnšmekrom dodávame tiež dvadsaťročné portské. Každý výrobca portského má však vlastný recept, tajomstvo miešania. Avšak správny odborník vín chuť rozozná,“ poznamenáva T. Čičilla. Impex distribution, s. r. o., nezostal len pri portskom, veď Madeira z blízkeho ostrova je rovnako výnimočná. Zaujímalo nás, kde možno vína ochutnať. „Okrem špecializovaných vinoték sme sa dohodli aj na predaji vín v sieti obchodných domov Tesco. Tieto obchodné domy pripravujú na prelom septembra a októbra Dni vína, aby sa ľudia dozvedeli o týchto nápojoch trochu viac, o príležitostiach, pri ktorých ich majú piť, o teplote, ktorá je potrebná pri podávaní vína. Portugalské vína sú trochu ťažšie v porovnaní s ostatnými, je tam prítomného viac alkoholu a ide o dlhší čas dozrievania, preto sa zväčša pijú po jedle. Desať- a dvadsaťročné vína, ktoré dovážame, preto viac sústreďujeme do vinoték kde už znalci vín sú.“ Ako ďalej poznamenal T. Čičilla, už v najbližšej dobe rozšíria sortiment o značku portugalského svetoznámeho ružového vína Mateus Rosé, ktoré si samo vytvára počas dozrievania kyslík. V tejto súvislosti už pripravujú uzavretie zmluvy s jedným z najväčších výrobcov vína v Portugalsku, firmou Sograpé.

Slávka Blazseková

Kontakt:

IMPEX distribution, s. r. o.

Štefánikova 14

811 05 Bratislava

Tel.: 02/52495719

02/52495721

Fax: 02/52495720

Počasie

Predpoludním predpokladáme slabé prechodné zosilnenie niektorých zdravotných ťažkostí, ako sú reumatické bolesti, bolesti hlavy, ťažkosti pri ochoreniach srdcovo-cievneho, prípadne dýchacieho systému. Znížiť sa môže mierne výkonnosť a schopnosť koncentrácie. Popoludní očakávame ústup uvedených zdravotných problémov a znovu zvýšenie priaznivých vplyvov počasia. Zlepšiť sa môže aj tolerancia telesnej a duševnej námahy. U osôb s nízkym tlakom krvi sa môžu vyskytnúť migrény a pocity závratu.Zajtra pretrvávanie zväčša priaznivých účinkov počasia.

(zč)

n Dnes bude jasno až polojasno, na severe a neskôr i východe zväčšená oblačnosť a v tejto časti územia miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia teplota 26 až 31, na severe okolo 24 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 19 stupňov. Slabý premenlivý vietor.n Vo štvrtok bude prevažne polojasno, ojedinele ešte prehánky alebo búrky. Nočná teplota 14 až 10, v dolinách okolo 8 stupňov, denná teplota 26 až 30, na severe okolo 24 stupňov. V piatok bude jasno až polojasno, večer na západe až oblačno. Nočná teplota 14 až 10, v horských dolinách miestami okolo 8 stupňov, denná teplota 27 až 31, na severe okolo 25 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 5.23 a zapadne o 20.15 hod.

Amsterdampolooblačno17
Atényjasno30
Belehradjasno29
Berlínjasno21
Bratislavapolooblačno29
Bruseljasno21
Budapešťoblačno31
Bukurešťjasno24
Frankfurtoblačno21
Helsinkiprehánky14
Istanbuljasno20
Kodaňpolooblačno13
Kyjevpolooblačno20
Lisabonzamračené18
Londýnjasno18
Madriddážď16
Moskvapolooblačno20
Oslooblačno14
Parížzamračené17
Prahazamračené20
Rímpolooblačno28
Sofiajasno22
Štokholmprehánky14
Varšavazamračené20
Viedeňpolooblačno27
Záhrebpolooblačno28
Ženevaoblačno23

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.