Hospodársky denník
USD35,366 Sk
EUR41,442 Sk
CHF26,859 Sk
CZK1,324 Sk
  Streda  11.Júna 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Využiť príležitosť expandovať

Slovenské firmy rátajú s využitím trhu krajín Európskej únie

Čo prevažuje u slovenských výrobcov potravín a kozmetiky? Chuť využiť rozšírený vnútorný trh, ktorý nám bude k dispozícii od 1. mája budúceho roka alebo obavy z ešte silnejšej konkurencie? Predstavitelia firiem, ktorých sme oslovili počas minulotýždňového Dňa obchodu, jednoznačne zdôrazňovali to prvé, že využijú zvýšenú možnosť expandovať.

Ing. Juraj Jankech, generálny riaditeľ Dobrý život, a. s., Bratislava, ktorej doménou je zdravá výživa - jej vývoj, produkcia a distribúcia: „Rozšírenie priestoru berieme ako istý fakt. Myslíme si však, že príde už len málo konkurentov, pretože tá konkurencia, ktorá tu chcela byť, už je tu. A domáci trh poznáme najlepšie my. No a keď budeme vyrábať vo väčších objemoch, budeme konkurencieschopnejší aj na iných trhoch. Skôr nás sa môžu báť iní, než by sme sa my báli tých, ktorí sem prídu.“

Ing. Marián Studený, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ de Miclén, a. s., Levice, tradičného výrobcu kozmetiky: „Rovnako sa pripravujeme na možnosť rozšírenia trhu, ako aj na väčšiu konkurenciu doma. Za ten krátky čas, ktorý nám dovtedy zostáva, nás čaká veľa roboty. Výrobky s našou značkou nájdete dnes vo všetkých obchodných reťazcoch a práve cez ne sa pokúšame dostať aj do iných krajín.“ V kozmetike je konkurencia zvlášť ostrá, iste aj preto formuluje M. Studený svoje očakávanie trochu opatrnejšie: „Verím, že sa nám podarí zvýšiť predaj, a keď nie, tak aspoň udržať súčasné objemy.“

Marián Šefčovič, obchodný riaditeľ Kofola, a. s., Rajecká Lesná, výrobca chutných nealkoholických nápojov, medzi nimi obľúbenej kofoly: „Považujeme to za akési spojené nádoby, na jednej strane sa nám zvýši konkurencia, kým na druhej sa nám otvoria dvere do sveta, takže firma môže podstatne viac a jednoduchšie expandovať.“ A firma expandovať chce a má na to predpoklady: „Zakladáme si na kvalite a nikdy nevypustíme výrobok, ktorý nie je dostatočne kvalitný. To, čo máme na trhu, spĺňa špičkové svetové a európske normy, pritom za lepšiu cenu ako vo svete.“

Ing. Peter Malgot, konateľ Silurus, s. r. o., Bratislava, ktorá v Predmieri pri Bytči vyrába syrové špeciality, medzi nimi klasické slovenské syrové korbáčiky: „Na vstup do EÚ sa veľmi intenzívne pripravujeme. Keby sme sa obmedzili iba na slovenský trh, stali by sme sa vyslovene regionálnym výrobcom a neprežili by sme. Slovenský trh je kapacitne obmedzený a konkurencia je tu veľmi silná. Tie peniaze, ktoré sme do výroby vložili v súvislosti so vstupom do únie, by sa nám nikdy nevrátili, keby sme zostali len doma. Preto musíme pokračovať v investíciách. Je pre nás prioritou získať od veterinárov povolenie na vývoz, tzv. exportné číslo. Osobne som dostal túto úlohu od majiteľov. Údajne sme prvým výrobcom korbáčikov v Žilinskom kraji, ktorý o to požiadal. Veríme si, pretože dodržiavame normu HCCP. Ako sme však zistili asi pred dvoma týždňami, budeme musieť splniť ešte nejaké ďalšie podmienky, čo neznamená nič iné, len ďalšie investície. Pretože na Slovensku sú drahé peniaze, nemôžeme ich získať ináč ako vlastnou podnikateľskou činnosťou.“ Bude však v zahraničí záujem o typicky slovenské špeciality? „Aj dnes vyvážame asi 60 % našej produkcie do Česka. A keby sme v tejto chvíli mali exportné číslo, vyvážame aj do Maďarska, do ka, ba aj do Kanady,“ zdôrazňuje P. Malgot a dodáva: „Do septembra chceme ešte požiadať ministerstvo pôdohospodárstva o udelenie certifikátu na tzv. originálny slovenský výrobok. Rátame s tým, že nám to pomôže z hľadiska reklamy.“

Zuzana Krútka

Počasie

Na severovýchode Slovenska môžu byť intenzívnejšie ťažkosti pri ochoreniach pohybového ústrojenstva najmä u reumatikov. Častejšie sa môžu vyskytovať depresívne stavy u psychicky labilných jednotlivcov a bolesti hlavy pri ochoreniach krčnej chrbtice. Na ostatnom území očakávame prevládanie zväčša priaznivých účinkov počasia. Dobrá je telesná a duševná výkonnosť a schopnosť sústredenia. Ustupujú ťažkosti pri ochoreniach pohybového systému, najmä reumatické bolesti. Je sklon k zvýšenej pulzovej frekvencii. Citliví, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi majú sklon k migrénam, prípadne miernym pocitom závratu. Pozor na tepelnú záťaž!Zajtra očakávame zväčša priaznivé pôsobenie počasia na meteosenzitívnych ľudí na celom území Slovenska.(zč)

n Dnes bude jasno až polojasno, popoludní časom oblačno. Najvyššia denná teplota 29 až 33, v severných okresoch miestami okolo 27 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 stupňov. Slabý juhovýchodný až južný vietor sa v priebehu dňa od západu zmení na severozápadný a čiastočne zosilnie.n Vo štvrtok bude jasno, polojasno. Nočná teplota 19 až 15 stupňov, denná teplota 29 až 33, na severe miestami okolo 27 stupňov. V piatok bude jasno až polojasno, v priebehu dňa ďalšie pribúdanie oblačnosti a miestami prehánky alebo búrky. Nočná teplota 19 až 15, denná teplota 28 až 32, na západe a severe územia okolo 26 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 4.52 a zapadne o 20.51 hod.

Amsterdampolooblačno22
Atényjasno35
Belehradslnečno34
Berlínoblačno22
Bratislavapolojasno32
Bruselpolooblačno22
Budapešťslnečno34
Bukurešťpolojasno30
Frankfurtpolooblačno29
Helsinkipolojasno17
Istanbulpolojasno28
Kodaňprehánky19
Kyjevpolojasno30
Lisabonpolooblačno27
Londýnpolooblačno21
Madridpolooblačno32
Moskvapolooblačno23
Oslodážď17
Parížpolooblačno25
Prahaoblačno27
Rímpolojasno34
Sofiapolooblačno27
Štokholmoblačno20
Varšavaoblačno26
Viedeňpolojasno32
Záhrebslnečno34
Ženevaoblačno25

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.