Hospodársky denník
USD36,351 Sk
EUR41,518 Sk
CHF26,759 Sk
CZK1,315 Sk
  Utorok  1.Júla 2003

Dozor od výroby až po predaj

Domáca legislatíva bola neraz prísnejšia na nezávadnosť

Vláda schválila návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o potravinách. Zmenu doteraz platnej normy si vyžiadala skutočnosť, že štáty Európskej únie venujú maximálnu pozornosť ochrane zdravia spotrebiteľa. Z tohto dôvodu musia byť národné normy o potravinách v plnom súlade s nariadeniami EÚ, hoci naše sú neraz prísnejšie. Vstupom Slovenska do únie sa pravidlá tohto spoločenstva stanú platné aj pre nás. Zákon o potravinách ustanovil po prvýkrát na Slovensku podmienky ich výroby, manipulácie s nimi, uvádzanie na trh, ako aj úlohy a organizáciu potravinového dozoru nad dodržiavaním tohto zákona. Postupne sa pristúpilo k implementovaniu acquis v oblasti potravín, odstránil sa nesúlad s legislatívou EÚ a predtrhová kontrola (predtým povinná certifikácia pred uvedením potravín do obehu), označovanie potravín sa zosúladilo s príslušnými smernicami únie. Upravila sa organizácia a pôsobnosť, práva i povinnosti orgánov potravinového dozoru na všetkých stupňoch výrobného procesu, až po predaj potravín v obchode a vytvoril sa integrovaný orgán na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR.

Predkladaný návrh vychádza z potreby zapracovať do zákonnej normy o potravinách nariadenie, ktoré ustanovuje všeobecné zásady a požiadavky zákona o potravinách, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a ďalšie náležitosti. Do návrhu je premietnuté sfunkčnenie systému rýchlej výmeny informácií, úprava vývozu a dovozu potravín, požiadavky na ich bezpečnosť, rozšírenie povinností podnikateľov a systém úradných kontrol, prijímanie opatrení a pokuty za porušenie zákona. Ale aj tzv. vysledovateľnosť potravín, ktorá predpokladá čo najrýchlejší zásah v prípade výskytu výrobkov ohrozujúcich zdravie spotrebiteľov. Táto zásada je osobitne dôležitá z hľadiska globalizácie trhu s potravinami. Predpokladá sa, že tento zákon si vyžiada ďalšie úpravy po vstupe SR do EÚ, napríklad v súvislosti so smernicou o hygiene, o úradnej kontrole potravín a krmív atď. Sústava európskych noriem v našej legislatíve o potravinách má nadobudnúť platnosť najneskôr do 1. januára 2007. Niektorí pracovníci nášho potravinárskeho priemyslu poukazujú na to, že približovanie sa európskej potravinovej legislatíve v určitých parametroch bude musieť Slovensko zmäkčiť kvalitatívne kritériá. Kladú si pritom otázku, prečo by mala EÚ škodiť nášmu pôvodne prísnejšiemu hodnoteniu ich kvality. Pritom sama o sebe je neraz lepšia ako ťdovozováŤ.

Vladimír Turanský

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.