Hospodársky denník
USD35,996 Sk
EUR41,509 Sk
CHF26,764 Sk
CZK1,312 Sk
  Štvrtok  3.Júla 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Spor o pravosť bryndze

Únia uznáva pôvodnú i termizovanú

Spôsob výroby bryndze a jej označovanie v poslednom čase rozdelili bryndziarov na dve súperiace skupiny a rovnako aj niektorých reprezentantov vedy. Kým menší výrobcovia za pravú slovenskú bryndzu považujú len tradičný produkt bez tepelného ošetrenia, väčší producenti aj pasterizovanú a termizovanú. Nejednotný názor na tento problém majú i členovia Cechu bryndziarov. Ako povedal predstaviteľ cechu Peter Lajda, EÚ uznala Slovenskú bryndzu ako pôvodný originálny výrobok a má záujem na jeho zachovaní. Vyrába sa asi dve storočia originálnym spôsobom, ktorý nie je u nás patentovaný, ale zaužívaný. Bryndzu možno exportovať za podmienky, že sa dodržia hygienické normy a nebude škodlivá. Momentálne však nie všetky salaše s výrobou základnej suroviny, ovčieho syra, vedia zaručiť plnú kvalitu. Väčší výrobcovia preto prišli s riešením, podľa ktorého bryndzu vyrábajú zo zvezeného mlieka, ktoré sa tepelne ošetrí a v mliekarni spracuje na hrudku. Ďalším spôsobom je termizovanie bryndze. Odporcovia však namietajú, že tepelným ošetrením sa zničia zdraviu prospešné probiotické mikroorganizmy a presadzujú myšlienku, aby takáto bryndza bola názvom a obalom výrazne odlíšená. Dokonca sú proti tomu, aby termizovaná bryndza ani mala názov bryndza. Druhá strana, zastúpená odborníkmi z Liptovskej mliekarne, je za to, aby sa bryndza na Slovensku vyrábala starou i novou cestou a aby spotrebiteľ mal možnosť výberu. Predstavy mliekarne sú podľa riaditeľa výskumu a vývoja podniku RNDr. Jána Kresáka, CSc., zhodné s predstaviteľmi slovenského ovčiarstva a vedeckých mliekarských inštitúcií SR. Ekonomickým dôvodom názorovo odlišnej skupiny je podľa neho skutočnosť, že malé bryndziarne nemajú finančné prostriedky na inováciu svojich technických zariadení a sú preto nútené vyrábať bryndzu starým spôsobom.

Peter Farárik

Počasie

Očakávame pomerne pozitívne pôsobenie počasia na srdcovo-cievne ochorenia. Zvyšovanie tonusu u vegetatívne labilných pacientov s nízkym tlakom krvi. Intenzívnejšie môžu byť ťažkosti u osôb s ochoreniami pohybového systému, najmä u reumatikov. V priebehu popoludnia predpokladáme zvyšovanie záťaže srdcovo-cievneho, dýchacieho, prípadne zažívacieho systému. Nižšia môže byť telesná a duševná výkonnosť a koncentrácia. Zvyšuje sa pocit nervozity, podráždenosti únavy až depresie.

Zajtra očakávame ústup zdravotných ťažkostí podmienených počasím.(z.č.)

n Dnes bude polooblačno až oblačno. Miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia teplota 20 až 25, na východe a juhu stredného Slovenska okolo 27 stupňov. Slabý premenlivý vietor. Teplota vo výške 1500 m okolo 14 stupňov.n V piatok bude oblačno, na západe časom až polooblačno. Miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Nočná teplota 15 až 11, v dolinách okolo 9, denná 22 až 26, na severe okolo 19 stupňov. V sobotu bude premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky, ojedinele aj búrky. Nočná teplota 15 až 11, v horských dolinách okolo 9, denná teplota 20 až 24, na severe okolo 17 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 4.57 a zapadne o 20.56 hod.

Amsterdamprehánky20
Atényslnečno31
Belehradpolooblačno31
Berlínprehánky18
Bratislavaprehánky25
Bruselprehánky17
Budapešťprehánky28
Bukurešťpolooblačno30
Frankfurtprehánky19
Helsinkidážď20
Istanbuljasno34
Kodaňdážď16
Kyjevoblačno24
Lisabonpolooblačno25
Londýnprehánky18
Madridpolojasno27
Moskvaoblačno19
Osloprehánky15
Parížoblačno22
Prahaprehánky21
Rímpolooblačno31
Sofiajasno29
Štokholmdážď16
Varšavadážď23
Viedeňprehánky23
Záhrebdážď26
Ženevaoblačno19

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.