Hospodársky denník
USD36,426 Sk
EUR41,531 Sk
CHF26,768 Sk
CZK1,313 Sk
  Utorok  8.Júla 2003
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Bryndza z pastvín

Dorábajú v horských oblastiach

Ročne okolo 280 ton bryndze vyrobí známa ružomberská firma Peter Makovický Bryndziareň Ružomberok. Založil ju slovenský priemyselník, ktorého meno bryndziareň nesie a ktorý je prastarým otcom terajšieho vlastníka, Petra Lajdu z matkinej strany. Bryndzu vyrába tradičným spôsobom z ovčieho hrudkového syra, pripravovaného v salašoch z ovčieho nepasterizovaného mlieka. Namiesto pasterizácie v Ružomberku využívajú prírodný spôsob kyslomliečneho zretia syra, čím sa zachovajú všetky užitočné probiotické mikroorganizmy. Ďalšou podmienkou tradičnej výroby je podľa P. Lajdu, aby sa ovce v čase produkcie mlieka nekŕmili jadrovými a inými náhradnými krmivami, ale sa len pásli na trávnatých porastoch v horských a podhorských oblastiach. Ovčou bryndzou nazývajú výrobok zo syra, vyrobeného od apríla do septembra. Okrem toho sa vyrába ešte letná bryndza s prídavkom kravského syra, tzv. mliekarenskej hrudky a v zime, keď je ovčieho syra menej, vyrábajú zimnú bryndzu. Jej základom je zasudovaný ovčí syr s prídavkom kravského syra. Firma nakupuje a zváža surovinu zo salašov na Orave, v Liptove a na Spiši.

EÚ s výrobou a distribúciou bryndze na báze ovčieho syra z nepasterizovaného mlieka na trhy únie súhlasí. Slovenskí producenti však musia garantovať, že takýto výrobok nebude obsahovať škodlivé mikroorganizmy. Podmienka je podľa majiteľa ružomberskej bryndziarne technicky splniteľná, potrebné je však v spolupráci s veterinárnou službou stanoviť a kontrolovať výrobcom ovčieho syra ešte doplňujúce hygienické, stavebnotechnické a technologické podmienky na salašoch. Na tejto úlohe Peter Lajda, ako predseda Cechu bryndziarov, spolupracuje so Štátnou veterinárnou správou a Výskumným ústavom mliekarenským v Žiline.

Peter Farárik

Počasie

Na území Slovenska môžu byť intenzívnejšie ťažkosti pri ochoreniach pohybového systému, najmä reumatického pôvodu. Častejšie sa môžu vyskytovať bolesti kĺbov, starších poranení a jaziev. Je zvýšený sklon k zhoršeniu ekzematóznych kožných ochorení, k depresívnym stavom a u ľudí s vysokým tlakom krvi k anginóznym ťažkostiam. Spánok bude hlboký, dobre zregeneruje telesné a duševné sily organizmu. Pri vegetatívnej dystónii je zvýšená potreba spánku. Zajtra očakávame prevládanie uvedených účinkov počasia.

(z.č.)

n Dnes bude polooblačno, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na juhu miestami okolo 25 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 stupňov. Severozápadný vietor 4 až 9, na hrebeňoch hôr a miestami aj v nížinách v nárazoch okolo 15 m/s.n V stredu bude polooblačno až oblačno. Miestami prehánky ojedinele aj búrky. Nočná teplota 9 až 13, v dolinách okolo 7 stupňov, denná 21 až 25, na severe okolo 19 stupňov. Vo štvrtok bude polooblačno, v horských oblastiach časom až oblačno a ojedinele prehánky. Nočná teplota 9 až 13, v dolinách okolo 7 stupňov, denná 23 až 27, na severe okolo 20 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 4.54 a zapadne o 20.58 hod.

Amsterdamzamračené20
Aténypolooblačno34
Belehradpolooblačno26
Berlínoblačno22
Bratislavapolooblačno25
Bruselzamračené24
Budapešťpolooblačno24
Bukurešťoblačno22
Frankfurtzamračené26
Helsinkipolooblačno25
Istanbuloblačno27
Kodaňdážď19
Kyjevobčasný dážď21
Lisabonslnečno27
Londýnzamračené20
Madridslnečno33
Moskvadážď24
Osloprehánky22
Parížpolooblačno26
Prahapolooblačno22
Rímpolooblačno33
Sofiadážď18
Štokholmoblačno23
Varšavaoblačno22
Viedeňoblačno23
Záhrebpolooblačno26
Ženevajasno26

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.