|
|||||||||||||||||
Piatok 26.Septembra 2003 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Vodu potrebuje každý z násVoda vo forme ľadu a forme kvapalnej pokrýva asi 74 % povrchu našej planéty. Dokáže vstrebávať veľké množstvo tepla a vďaka tomu sa rozhodujúcim spôsobom podieľa na utváraní zemskej klímy. Voda predstavuje 75 % hmotnosti dojčaťa a 65 % hmotnosti dospelého človeka. Denne by mal dospelý človek prijať 2,5 až 3 litre tekutín, z toho 1,5-2 litra priamym pitím a s tekutou stravou, z ovocia a zo zeleniny sa do tela dostáva 0,5 až 1 liter. Vodohospodárska politika v Slovenskej republike dlhodobo preferuje pre výrobu pitnej vody zdroje z povrchových vôd. Väčšinou však sú nižšej kvality, technicky a ekonomicky náročné na úpravu a často značne vzdialené od spotrebiteľa. Naopak, v hospodársky rozvinutých krajinách je vodohospodárska politika a stratégia založená na konjunktívnom využívaní predností zdrojov jednak z kvalitných povrchových, ako aj z podzemných vôd. Kritériá na kvalitu spĺňajú skôr zdroje podzemných vôd než povrchových. Podiel povrchovej a podzemnej vody na zásobovaní obyvateľstva pitnou vodou ovplyvňujú prírodné, osobitne hydrogeologické podmienky v danej krajine. Podiel podzemnej vody na spotrebe pitnej vody pre obyvateľstvo u nás je nižší (52 %) ako v iných stredoeurópskych štátoch. Je nutné ju pomerne zložitým vodárenským spôsobom upravovať - teda meniť chemické a fyzikálne zloženie. Pri odstraňovaní cudzorodých zdraviu škodlivých látok z vody dochádza aj k odstraňovaniu či zmenám foriem látok zdraviu prospešných. Preto vedci nabádajú, aby voda určená na priamu spotrebu nebola upravovaná vôbec alebo čo najmenej tak, aby sa zásadným spôsobom nezmenilo jej chemické a fyzikálne zloženie a zostala zachovaná jej biologická hodnota. Mnoho ľudí dáva prednosť minerálnym vodám, pretože sa domnievajú, že tak posilňujú svoje zdravie. Vedci pripomínajú, že to nie je celkom pravda. Skladba minerálov v týchto vodách organizmus môže často zaťažovať, niektoré látky dokonca môžu vyvolávať zdravotné problémy u ľudí trpiacich určitými chorobami. Odborníci preto odporúčajú piť klasické minerálky v obmedzenom množstve a občas zmeniť aj ich značku. Najkvalitnejšou vodou je voda dojčenská. Je definovaná ako čisto prírodná voda, získavaná z podzemného zdroja trvalej kvality, ktorá sa nesmie nijako upravovať, smie sa iba ošetriť UV žiarením. Pri týchto vodách je dovolená stabilizácia CO2. Má prísne daný limit na obsah dusičnanov a expedovaná môže byť až po kontrole zdravotnej neškodnosti. Ďalšou kategóriou sú vody stolové. Sú vyrobené tiež z podzemného zdroja a nemôžu byť chemicky upravované. (hdc) |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |