Chcú dostať dobrú múku Pekári nie sú priateľmi rôznych prísad Predstavitelia pekárskeho a cukrárskeho spoločenstva na Slovensku nabádajú, aby sa v tomto roku, keď napriek nižšej úrode je dostatok potravinárskej pšenice, táto kvalitná komodita nevyvážala. Ako nám povedal cechmajster Cechu pekárov a cukrárov a nestor pekárstva na Slovensku Vojtech Szemes, so snahami o vývoz tejto dôležitej suroviny sa nemôže stotožniť, kým nie je urobená podrobná bilancia úrody. Aká kvalitná pšenica sa urodila, ešte presne nevie, a uvidí sa, či aj z tohtoročnej pšenice bude možné mlieť veľmi dobrú múku. Nabáda predísť situácii spred dvoch až troch rokov, keď naša pšenica nebola najkvalitnejšia. Vtedy vzal niekoľko vzoriek múky do Nemecka a nechal tam urobiť rozbor. V tamojších laboratóriách mu povedali: Pán kolega, keď vy z takejto múky dokážete piecť, tak musíte byť na Slovensku umelci. Samozrejme, že sme z nej piekli. Nebolo všetko také, ako by sme si želali, ale kvalita sa dala zlepšiť. To však pekárov stálo ďalšie peniaze. Neradi by sme preto boli, keby dobrá pšenica išla teraz von a pre domáci trh ostala akákoľvek iná. Cechmajstra sme sa spýtali, do akej miery závisí dobré pečivo od kvalitnej múky alebo či naši pekári dokážu naozaj robiť zázraky aj z menej akostnej suroviny. Pekársky výrobok nemusí byť superkvalitný, ale dobrý, a to sa dá urobiť pri použití rozličných zlepšovacích prípravkov. S nimi sa sčasti dá kvalita múky upraviť. Ja osobne však nie som priateľom toho, aby sa používalo veľa týchto prísad. Ak by som to mal vyjadriť názornejšie, pri pečive asi tri štvrtiny z jeho kvality je podmienené dobrou múkou, dodal V. Szemes. Vladimír Turanský
|
PočasieOčakávame ústup zdravotných ťažkostí. Budú prevládať pozitívne účinky na toleranciu telesnej a duševnej námahy, zvýšenie tonusu vedie k vyšším výkonom a lepším reakciám. Pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami nemajú preceňovať svoje sily, majú sa šetriť a vyhýbať väčšej námahe a stresovým situáciám. Je sklon k vyššej pulzovej frekvencii. Vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi citliví na počasie môžu reagovať bolesťami hlavy, zväčša migrenózneho pôvodu a pocitom závratu. Výraznejšie môžu ustúpiť reumatické ťažkosti. Spánok počas oddychových fáz je hlboký a pokojný - napomáha lepšej regenerácii síl organizmu. V horských dolinách v ranných hodinách možnosť zvýšenej záťaže chladom. Zajtra predpokladáme pretrvávanie zväčša priaznivých vplyvov počasia.(zč)n Dnes bude na západe a juhu stredného Slovenska prevažne len malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Na ostatnom území prevažne oblačno a početné prehánky alebo občasný dážď, od asi 1300 m snehové zrážky. Najvyššia teplota 15 až 20, na severe okolo 12 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m 2 stupne. Severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s.n Vo štvrtok bude premenlivá, časom zväčšená oblačnosť, početné prehánky alebo občasný dážď, od asi 2000 m snehové. Nočná teplota 7 až 3 stupne, v údoliach ojedinele slabý prízemný mráz. Denná teplota 15 až 19, na severe okolo 13 stupňov. V piatok bude polooblačno, cez deň časom až oblačno a lokálne prehánky, najmä na severe a východe. Nočná teplota 7 až 3 stupne, v dolinách ojedinele slabý prízemný mráz. Denná teplota 17 až 21, na severe okolo 15 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 6.14 a zapadne o 19.27 hod.Amsterdam | prehánky | 17 |
Atény | búrky | 31 |
Belehrad | jasno | 19 |
Berlín | oblačno | 16 |
Bratislava | malá oblačnosť | 18 |
Brusel | oblačno | 17 |
Budapešť | polooblačno | 19 |
Bukurešť | polooblačno | 22 |
Frankfurt | polooblačno | 18 |
Helsinki | dážď | 11 |
Istanbul | polooblačno | 24 |
Kodaň | oblačno | 15 |
Kyjev | dážď | 12 |
Lisabon | polooblačno | 27 |
Londýn | oblačno | 19 |
Madrid | polooblačno | 28 |
Moskva | prehánky | 18 |
Oslo | oblačno | 16 |
Paríž | polooblačno | 21 |
Praha | polooblačno | 14 |
Rím | oblačno | 28 |
Sofia | jasno | 15 |
Štokholm | dážď | 15 |
Varšava | dážď | 14 |
Viedeň | polooblačno | 18 |
Záhreb | polooblačno | 18 |
Ženeva | jasno | 19 |
|
|
|