Hospodársky denník
USD31,963 Sk
EUR40,735 Sk
CHF25,996 Sk
CZK1,254 Sk
  Pondelok  12.Januára 2004
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Koľko ľudí, toľko chutí


Stolovanie vo výške desaťtisíc metrov nad zemou
Reštauračné či verejné stravovanie vôbec, sa dá robiť rôzne. I tak, že tu máš čosi do ruky, rýchlo to zhltni a utekaj ďalej za povinnosťami. Ale i tak, že stolovanie je obrad, o nasýtenie ani tak nejde, skôr je to predstavenie aj pre oči, jazyk a nos. Zážitok v každom smere. Mať bohatý jedálny lístok, prípadne i možnosť ponúknuť niečo presne podľa požiadaviek zákazníka, čo sa do bežnej ponuky nedáva, aj to sú kritériá, ktoré dávajú reštaurácii známku kvality. No a zákazníci sú tiež rôzni a vyberajú si. A ako sa hovorí, koľko ľudí, toľko chutí, všetkým sotva môžeš vyhovieť. Obľúbenou je pre človeka taká reštaurácia, kde podávajú práve to jeho obľúbené jedlo a pripravené práve tak akurát. Aj biftek môže byť pekne dôkladne prepečený či naopak len tak trochu zvrchu. Milovník talianskej či francúzskej kuchyne, keď má na výber, sotva pôjde do čínskej reštaurácie a zase naopak. Kuchárske umenie v oblakoch
Niečo navariť či upiecť vyzerá jednoducho, ale je to zložitá záležitosť, ba vlastne skoro umenie. Dôležité je mať všetko poruke, vedieť požadované pripraviť a vyjsť v ústrety každému zákazníkovi, čo vošiel do reštaurácie. A to stále hovoríme o stolovaní tak vo výške jedného metra nad zemou, na úrovni plochy reštauračného stola. Ak sa to robí dobre, aj to dá zabrať. A teraz si to celé predstavte vo výške desaťtisíc metrov nad zemou a pri rýchlosti povedzme 700 kilometrov za hodinu. Poskytovať v takýchto podmienkach dobré reštauračné služby si vyžaduje ešte viac úsilia a aj schopností. Špecifiká tu vyplývajú z viacerých faktorov, ktorým sa poskytovatelia palubného občerstvenia na lietadlách musia prispôsobiť. Jet -society i prvoletci

V prvom rade je to veľmi široké spektrum ľudí v lietadlách. Od takzvanej jet -society, pre ktorú lietanie je skoro denným chlebom, a aj v stravovaní patria k tým náročnejším ľuďom. Ich výber leteckej spoločnosti nakoniec môže závisieť i od takej napohľad maličkosti, na akej úrovni majú palubné občerstvenie. Druhou krajnosťou sú „prvoletci“ či síce už viacnásobní leteckí pasažieri, ale vždy dostatočne zasiahnutí obyčajným poctivým strachom, ako let dopadne. Aj oni potrebujú na potlačenie nervozity niečo do žalúdka. No a k tomu zmes rás, národností a náboženstiev, každé s inými pravidlami, čo je prípustné a čo už nie. Čo im ide ľahko dolu hrdlom a čo by už do úst nevzali. Ale rovnako vegetariáni či ľudia s predpísanou diétou. Ďalšie špecifikum je, že to ťažko môžete variť na palube vo vybavenej kuchyni a ku každému pasažierovi dať ešte kuchára. Žiadne flambovanie na palube. Nevyhnutnosť je príprava na zemi, zabalenie a uchovanie v takom stave až do podávania, aby ani chuť ani estetika neutrpeli. A aj dĺžka letu je jedno z kritérií pri rozhodovaní „čo nakúpiť, čo a ako uvariť“. Pre kráľa i princeznú
U nás túto službu - palubné občerstvenie - s úspechom zvláda firma SLOVREST, spol. s r. o. Od svojho založenia prevádzkuje klasickú Slovenskú reštauráciu priamo v srdci hlavného mesta Slovenska, na Hviezdoslavovom námestí, gastrozariadenia na bratislavskom letisku M. R. Štefánika. No a, samozrejme, už spomínané palubné občerstvenie. Počas letnej turistickej sezóny 16 vysokokvalifikovaných kuchárov pripraví denne občerstvenie až pre 1500 leteckých pasažierov, mimo sezóny priemerne pre 300. Prevádzka je 24-hodinová, žiadna záverečná neplatí. Všetko presne podľa požiadaviek leteckých spoločností. Spolupracujú s takými renomovanými firmami, ako sú Air Slovakia, Slovenské aerolínie, ČSA, Air Ukraina, Aeroflot, Helmus air, Spanair. Zabezpečujú však i lety našich štátnikov a politikov v spolupráci s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra SR. Svojimi službami sa však postarali aj o špeciálny let thajskej princeznej, anglickej kráľovskej rodiny a naposledy o návštevu parlamentnej delegácie Čínskej republiky. Vždy k maximálnej spokojnosti klientov. Slovanským zvykom je vítať hostí chlebom a soľou. Je to skôr symbolická záležitosť. Prvý dotyk s reálnou slovenskou kuchyňou je pre mnohých turistov navštevujúcich našu krajinu práve či už palubné občerstvenie alebo návšteva reštaurácie už na letisku. Aj tu SLOVREST, s. r. o., sa snaží predviesť to najlepšie čo aj v tejto oblasti máme - rôzne slovenské kulinárske špeciality. Občas je to ten najlepší zážitok, čo si návštevník od nás aj odnáša. Ján Ivanič

Počasie

Dnes očakávame prevládanie pomerne nepriaznivých účinkov počasia na celom území Slovenska. Pretrvávať môžu ťažkosti pri ochoreniach pohybového systému, najmä u reumatikov. Častejšie sa môžu vyskytovať bolesti hlavy, jaziev a fantómové bolesti. Zvyšujú sa ťažkosti u pacientov s kardiovaskulárnym postihnutím (anginózne bolesti) a s ochoreniami dýchacích ciest. Nižšia môže byť telesná a duševná výkonnosť a schopnosť sústredenia. Zvýšený je sklon k nervozite, podráždenosti, depresii a k celkovým nepríjemným telesným a duševným pocitom, prípadne k zažívacím ťažkostiam.Zajtra očakávame pretrvávanie zdravotných ťažkostí podmienených počasím. (zč)

n Dnes bude oblačno až zamračené. Miestami, najmä na západe, prechodne zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach občasné sneženie, na juhozápade dážď so snehom alebo dážď. Najvyššia teplota -3 až 2, na juhozápade miestami okolo 4 stupňov. Slabý premenlivý vietor. Maximálna teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 stupňov.n V utorok bude premenlivá veľká oblačnosť a na väčšine územia občasné sneženie, v západnej polovici územia v nižších polohách dážď alebo dážď so snehom. Nočná teplota 1 až -3, denná teplota 1 až 6, na strednom a východnom Slovensku miestami okolo -1 stupeň. V stredu bude premenlivá veľká oblačnosť a na väčšine územia dážď, od 1000 m, na východe aj v nižších polohách, sneženie. Neskôr prechod k prehánkam, od 600 m snehovým. Nočná teplota 3 až -2, denná teplota 0 až 4, na juhozápade okolo 6 stupňov.n Slnko vyjde zajtra o 7.41 a zapadne o 16.20 hod.

Amsterdamdážď5
Aténypolooblačno12
Belehraddážď2
Berlínpolojasno3
Bratislavadážď4
Bruseldážď5
Budapešťdážď0
Bukurešťzamračené-1
Frankfurtdážď5
Helsinkisneženie-2
Istanbuloblačno5
Kodaňpolooblačno4
Kyjevsneženie-2
Lisabonslnečno18
Londýndážď11
Madridpolooblačno16
Milánozamračené4
Moskvaoblačno-3
Oslooblačno-1
Paríždážď10
Prahapolooblačno4
Rímzamračené15
Sofiazamračené1
Štokholmprehánky0
Varšavadážď0
Viedeňdážď6
Záhreboblačno7
Ženevadážď3

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.