Hospodársky denník
USD31,563 Sk
EUR40,671 Sk
CHF25,979 Sk
CZK1,246 Sk
  Utorok  13.Januára 2004

Sú kontaminované

Medzi gurmánmi na celom svete je škótsky losos rovnakým pojmom ako škótska whisky. Americkí vedci ale tvrdia, že mäso lososov chovaných v Škótsku v zajatí obsahuje viac karcinogénnych látok než ryby pochádzajúce z iných kútov sveta. Odvolávajú sa pritom na výsledky výskumu, ktorý bol údajne najrozsiahlejší svojho druhu. Vedci skúmali prítomnosť 14 rôznych toxických látok v mäse lososov v rôznych častiach sveta a podľa David Carpentera z New York University zistili, že lososy chované v zajatí „obsahujú“ v priemere desaťkrát viac toxických látok než lososy v prírode. Najviac kontaminované je mäso lososov zo Škótska a Faerských ostrovov. Carpenter preto odporúča maximálne jednu porciu takéhoto lososieho mäsa za štyri mesiace. Škótskych producentov lososov takéto správy veľmi rozhorčili. V ostatných rokoch museli čeliť najrôznejším výčitkám zo strany ekologických organizácií a museli dokazovať, že ryby netrápia, a tak je pre nich takáto poriadnym úderom.

Britská vládna agentúra, ktorá dozerá na kvalitu potravín, ale uviedla, že jej odporúčania čo sa týka rýb sa nemenia a mali by sme skonzumovať aspoň dve porcie rýb týždenne, z toho jednu tučnejšiu, napríklad lososa. Výsledky americkej štúdie podľa šéfa tejto agentúry, sira Johna Krebsa, len potvrdzujú predchádzajúce merania. Koncentrácia dioxínov v mäse lososov stále nedosahuje limit, určený Svetovou zdravotníckou organizáciou. Jadrom sporu nie je teda fakt, že škótske lososy obsahujú nejaké toxické látky, ale či je ich koncentrácia škodlivá. Strana zelených už vyzvala na okamžité prešetrenie celej záležitosti. Otázkou však je, či sa podarí zistiť niečo nové. Podčiarknuté, zrátané: na jednej strane stojí tvrdenie amerických vedcov, na strane druhej argumenty, že konzumácia rýb vrátane lososov je zdravá a rybí tuk môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. Jednoznačná odpoveď, ktorou by sa spotrebitelia mohli riadiť, teda neexistuje.

(TASR)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.