Hospodársky denník
USD31,563 Sk
EUR40,671 Sk
CHF25,979 Sk
CZK1,246 Sk
  Utorok  13.Januára 2004

Lebo to robí aj naša konkurencia

Zamestnávatelia, ktorí nemajú vlastnú závodnú kuchyňu a ich zamestnanci sa stravujú v reštauráciách, za stravné lístky od decembra minulého roka musia platiť náhradu stravného z doterajších 72, po novom 80 Sk. Zamestnávateľ je totiž podľa Zákonníka práce povinný zabezpečiť pracovníkovi počas práce teplé jedlo. Ak to nemôže urobiť, poskytne mu stravné lístky. Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie vo výške 55 % ceny jedla. Pri cene stravného lístka 72 korún je to 39,60 Sk. Ak cena stravného lístka stúpne na 80 Sk, príspevok zamestnávateľa bude 44 Sk. Zamestnávatelia však môžu na stravu prispieť aj viac ako 55 %, a to zo sociálneho fondu. Stravovacie poukážky, ktorých je na Slovensku v obehu približne 100 miliónov, dosiahli hodnotu 6 mld. Sk za rok. Poskytovanie stravovacích poukážok je vlastne poskytovanie služieb finančného charakteru s vysokou pridanou hodnotou. Poukážka sa správa ako cenina a má svoj kolobeh od emitenta cez zamestnávateľa, zamestnanca, poskytovateľa stravovacích služieb, naspäť ku emitentovi. Systém stravovacích poukážok je vysoko náročný na profesionalizmus, pričom stravovacia poukážka je

účelovo viazaná

cenina, ktorá je nadštandardne zabezpečená proti zneužitiu a sfalšovaniu ochrannými znakmi. Aj po vstupe Slovenska do Európskej únie budú stravovacie poukážky významným nástrojom sociálnej politiky štátu a zamestnávateľov. Riaditeľ spoločnosti ACCOR Services Slovakia, emitent stravovacích poukážok, Michael Roland Morizet v tejto súvislosti okrem iného zdôraznil: „V nasledujúcich rokoch sa očakáva, že prílev zahraničných investícií na Slovensko bude dynamickejší a niektoré podniky vplyvom konkurencie na rozšírenom trhu EÚ vzniknú a iné zaniknú. Zamestnávatelia musia aj naďalej, ak nemajú vlastnú jedáleň, povinne poskytovať zamestnancom stravovacie lístky na teplé jedlo v zmluvne dohodnutých stravovacích zariadeniach, prípadne na nákup potravín. Je na zamestnávateľoch, ako sa dohodnú s odborovou organizáciou, zamestnaneckým dôverníkom alebo radou podniku a uhradia 55 % ceny jedla. Príspevok podniku je po 1. decembri 44 Sk, ale spomínaná dohoda môže určiť vďaka uvoľneniu ďalších zdrojov zo sociálneho fondu aj prekročenie tejto hranice. Novela rozširuje škálu jedál a zamestnávateľovi ukladá zabezpečiť zamestnancom jedno

teplé jedlo denne,

teda pripúšťa aj vegetariánske, šalát, chlebíček, prípadne nákup potravín s výnimkou alkoholu a cigariet.“ Na to, ako bude pokračovať rozvoj systému stravovacích poukážok, má vplyv nielen miera nezamestnanosti v regiónoch SR, ale aj postavenie samosprávnych krajov. Napriek tomu, že na relevantnom trhu podniká aj niekoľko menších emitentov stravovacích poukážok, 95-percentný podiel dosiahli spoločnosti ACCOR Services Slovakia, Le Cheque Déjeuner, Sodexho Pass SR a Vaša stravovacia. Tieto sa rozhodli ďalej zvyšovať kvalitu služieb, rozvíjať profesionálne normy a dodržiavať etický kódex. U nás sa často diskutuje o tom, že obchodníci stravné lístky akceptujú ako platidlo, nielen pri nákupe potravín. Podľa predsedu sekcie obchodu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Ing. Adriana Ďurčeka by sa však tomu dalo zabrániť, keby stravné poukážky nemohli prijímať predajne potravín, ale iba reštauračné zariadenia. Obchodníci totiž akceptujú gastrolístky pri platbe nielen za potraviny, ale aj za cigarety, bonboniéry, či pivo alebo víno. Na otázku prečo, odpovedia stručne - robí to aj konkurencia.

Jozef Kunik

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.