Hospodársky denník
USD32,086 Sk
EUR40,587 Sk
CHF25,87 Sk
CZK1,233 Sk
  Štvrtok  22.Januára 2004
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Na území Slovenska prevláda zväčša všeobecne priaznivý vplyv počasia na meteosenzitívnych ľudí. Iba výraznejší pokles teplôt v ranných hodinách v horských dolinách, ale aj v nížinných polohách môže spôsobiť mierne zvýšenú záťaž srdcovo-cievneho a dýchacieho systému. Počasie pôsobí pozitívne najmä na pacientov s reumatickými ochoreniami, ako aj na telesnú a duševnú výkonnosť, schopnosť sústredenia sa a pohotových reakcií. Spánok je pokojný a hlboký, s dobrou regeneráciou síl organizmu. Citliví, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať náchylnosťou na migrény a pocitom závratu.Zajtra očakávame pretrvávanie uvedených vplyvov počasia.

(zč)

n Dnes bude polooblačno až oblačno, ojedinele snehové prehánky. Najvyššia teplota -7 až -3 stupne. Severozápadný až severný 3 až 7 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -15 stupňov.n V piatok bude jasno až polojasno, ojedinele snehové prehánky. Veľmi chladno. Nočná teplota -11 až -16, v horských dolinách -17 až -21, denná -8 až -4 stupne. n V sobotu bude malá oblačnosť, cez deň postupne od západu až oblačno a ojedinele snehové prehánky. Veľmi chladno. Nočná teplota -13 až -17, v dolinách a kotlinách -18 až -24, denná -8 až -3 stupne.n Slnko vyjde zajtra o 7.30 a zapadne o 16.35 hod.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.