Hospodársky denník
USD31,873 Sk
EUR40,523 Sk
CHF25,841 Sk
CZK1,231 Sk
  Piatok  23.Januára 2004
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Na našom území prevláda mrazivé zimné počasie s relatívne priaznivými účinkami na meteosenzitívnych ľudí. Zvýšené podráždenie chladom však môže zaťažovať pacientov s ochoreniami srdcovo-cievneho aj dýchacieho systému a celkovo osoby citlivé na chlad (častejší výskyt anginóznych ťažkostí, dýchavičnosti a pod.), preto je potrebné dodržiavať lekárske pokyny a chrániť sa primeraným oblečením. U kardiovaskulárnych pacientov sa neodporúčajú prudké prechody z vyhriateho prostredia do vonkajšieho priestoru. Počasie pozitívne vplýva najmä na telesnú a duševnú výkonnosť, schopnosť sústredenia a pohotových reakcií.Zajtra neočakávame zmenu v pôsobení počasia na meteosenzitívnych ľudí.(zč)

n Dnes bude jasno až polooblačno, na severe miestami snehové prehánky. Najvyššia teplota -8 až -4 stupne. Severozápadný až severný vietor 3 až 7, na východe popoludní okolo 10 m/s. Teplota vo výške 1500 m okolo -13 stupňov.n V sobotu bude jasno až polojasno, na východe časom až oblačno a miestami sneženie. Veľmi chladno. Nočná teplota -10 až -15, v horských dolinách -17 až -22, denná teplota -8 až -4 stupne. n V nedeľu bude polooblačno, na východe časom až oblačno a miestami sneženie. Naďalej veľmi chladno. Nočná teplota -10 až -15, v dolinách okolo -19, denná teplota -7 až -3 stupne.n Slnko vyjde zajtra o 7.29 a zapadne o 16.36 hod.

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.