Hospodársky denník
USD32,59 Sk
EUR41,133 Sk
CHF26,373 Sk
CZK1,27 Sk
  Pondelok  5.Januára 2004
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Na území Slovenska prevláda zväčša všeobecne priaznivý vplyv počasia na meteosenzitívnych ľudí. Iba výraznejší pokles teplôt v ranných hodinách v horských dolinách, ale aj v nížinných polohách môže spôsobiť mierne zvýšenú záťaž srdcovo-cievneho a dýchacieho systému. Počasie pôsobí pozitívne najmä u pacientov s reumatickými ochoreniami, ako aj na telesnú a duševnú výkonnosť, schopnosť sústredenia a pohotových reakcií. Spánok je pokojný a hlboký s dobrou regeneráciou síl organizmu. Citliví, vegetatívne labilní ľudia s nízkym tlakom krvi môžu reagovať náchylnosťou k migrénami a pocitom závratu.Zajtra očakávame pretrvávanie uvedených vplyvov počasia.

(zč)

n Dnes bude prevažne oblačno, miestami, najmä na západe krajiny, slabé sneženie. Najvyššia denná teplota -7 až -3 stupne, v kotlinách miestami okolo -9 stupňov, na horách vo výške 1500 m -11 stupňov. Slabý premenlivý, popoludní severný vietor 2 až 4 m/s.n V utorok bude polojasno, neskôr na západe územia pribúdanie oblačnosti a miestami sneženie. Nočná teplota -9 až -14, v údoliach a kotlinách miestami -15 až -21 stupňov. Denná teplota -7 až -3, ojedinele okolo -10 stupňov. V stredu bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach sneženie, vo východnej polovici územia spočiatku polojasno. Nočná teplota -4 až -9, vo východnej polovici územia -9 až -15, ojedinele do -20 stupňov. Denná teplota -5 až -1, ojedinele okolo -7 stupňov. n Slnko vyjde zajtra o 7.44 a zapadne o 16.11 hod.

Amsterdamdážď3
Atényoblačno12
Belehradzamračené-1
Berlínzamračené0
Bratislavapolojasno-4
Bruseldážď3
Budapešťoblačno-4
Bukurešťsneženie-3
Frankfurtdážď1
Helsinkipolojasno-8
Istanbuldážď10
Kodaňoblačno-1
Kyjevzamračené-5
Lisabonslnečno15
Londýnzamračené5
Madridpolojasno12
Milánojasno9
Moskvazamračené-5
Oslozamračené-4
Parížoblačno5
Prahasneženie-3
Rímjasno8
Sofiasneženie-4
Štokholmpolojasno-5
Varšavazamračené-7
Viedeňpolojasno-3
Záhrebzamračené-1
Ženevaoblačno2

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.