Hospodársky denník
USD32,304 Sk
EUR40,879 Sk
CHF26,036 Sk
CZK1,263 Sk
  Štvrtok  8.Januára 2004
Archív - Tiráž - Prílohy
Vyhľadávanie
 
Titulná strana
Z domova
Podnikové spektrum
Zahranicie
Podnikateľ a štýl
Veda/Kultúra
Digitálny svet
Finančné komentáre
Šport
Poradenstvo/Servis
Inzercia
ASS
Veľtrhy a výstavy 2004
Spotrebiteľské ceny
Hospodársky klub
Zdravotníctvo













Máte chuť na plcha?

Ležiac na pohodlnom lôžku, dráždivé jedlá na dosah ruky, obkolesení sporo odetými mladými dámami a otrokmi, ktorí okamžite dolievali víno do vyprázdnených čiaš a podávali ďalší chod - tak sa pred 2000 rokmi stravovali rímski patricijovia. Všetko však bolo ešte oveľa horšie, tvrdí na základe najnovších prieskumov nemecká archeologička Gudrun Gerlachová. Kuchári 21. storočia by sa ocitli v šoku, keby poznali dopodrobna exotické kombinácie rímskych jedál a dekadentné stravovacie zvyklosti starých Rimanov. Na ich jedálnom lístku sa ocitali plchy plnené makom, králiky obalené v mede, do chrumkava upečené drozdy, labute, sovy a orly skalné. Nebolo to tak však vždy. Na začiatku Rímskej ríše bola najčastejším jedlom kaša z múky a vody, ochutená napríklad medom. Z bojových výprav si Rimania priniesli so sebou rôzne exotické potraviny, napríklad korenie z Indie, ale aj nové druhy úžitkových rastlín, napríklad broskyňové stromčeky z Perzie. Starí Rimania nepoznali príbor a jedli zásadne prstami. V starorímskom poľnohospodárstve vládla určitá deľba práce - v Toskánsku sa chovali ošípané, v Holandsku existovali rozsiahle hydinové farmy, obilie sa dovážalo zo Sicílie a z Egypta, v antických závodoch na spracovanie rýb nakladali robotníci do amfor sardinky a mäso z tuniakov. Vrchol dosiahla rímska kuchyňa v 3. storočí n. l. V malých a dusných kuchyniach sa pripravovali pávie jazýčky a ťavie päty a na dekoráciu sa používali perá z papagájov.

Počasie

Na celom území Slovenska bude prevládať počasie, ktoré môže podmieniť celkové nepríjemné telesné pocity, ako aj nepokoj, predráždenosť, nervozitu, pocit depresie. Následkom nižšej telesnej aj duševnej výkonnosti a koncentrácie a predĺženia reakčného času je možnosť väčšieho rizika úrazov a nehôd. Výraznejšie môžu byť reumatické bolesti, bolesti fantómové, jaziev a starších poranení. Vyššia je záťaž srdcovo-cievneho systému a dýchacieho systému. Častejšie sa môžu vyskytnúť poruchy trávenia a koliky.Zajtra pretrvávanie zníženej výkonnosti, reakčnej schopnosti a porúch koncentrácie, a teda aj zvýšenia rizika úrazov a nehôd. Neočakávame podstatnejšiu zmenu v účinkoch počasia na meteosenzitívnych ľudí oproti predchádzajúcemu dňu.(zč)

n Dnes bude v západnej polovici Slovenska oblačno až zamračené a miestami slabé sneženie. Vo východnej polovici Slovenska polojasno až oblačno a sneženie iba ojedinele. Najvyššia teplota -6 až -2 stupne. Slabý premenlivý vietor. Maximálna teplota na horách vo výške 1500 m okolo -6 stupňov.n V piatok bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach sneženie. Nočná teplota -4 až -8, v dolinách na východe okolo -12 stupňov, denná -6 až -2 stupne. n V sobotu bude naďalej veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach sneženie, v nížinách lokálne dážď so snehom, ojedinele mrznúci. Nočná teplota -2 až -6, ojedinele okolo -10 stupňov, denná -5 až -1 stupeň.n Slnko vyjde zajtra o 7.40 a zapadne o 16.15 hod.

Amsterdamdážď3
Atényoblačno5
Belehradoblačno-1
Berlínsneženie0
Bratislavaoblačno-2
Bruseldážď4
Budapešťsneženie-2
Bukurešťsneženie-2
Frankfurtzamračené1
Helsinkisneženie-5
Istanbulsneženie0
Kodaňdážď2
Kyjevsneženie-8
Lisabonoblačno12
Londýndážď9
Madridslnečno12
Moskvapolojasno-10
Oslozamračené-2
Paríždážď5
Prahaoblačno-2
Rímoblačno10
Sofiasneženie-3
Štokholmpolojasno0
Varšavasneženie-7
Viedeňpolooblačno-1
Záhreboblačno-2
Ženevazamračené4

 

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.