|
|||||||||||||||||
Štvrtok 8.Januára 2004 |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Tvrdé hygienické normy únie
Bič ministerstva financií ukončí život jednej tretiny služieb Už pri príprave daňovej reformy podnikatelia v hotelierstve vyslovovali obavy najmä pokiaľ ide o zjednotenie sadzby DPH na 19 percent. Pre hotelierov a prevádzkovateľov reštaurácií to znamená zdraženie ich služieb, ktoré dosiahne v tomto roku rozpätie od troch do desať percent. Dôvodom je predovšetkým zrušenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty a jej zjednotenie so základnou sadzbou na úrovni 19 percent. Zníženie dane z príjmov v tomto odvetví nebude stačiť na to, aby sa tým kompenzovalo zvýšenie DPH. Sektor totiž dosahuje nízku rentabilitu, keď na 100 korún tržieb pripadá len 6 halierov na zisk pred zdanením. Dôvodom zdraženia je aj zvýšenie cien energie. Prevádzkovatelia týchto služieb sa obávajú, že až jedna tretina bude z nich v tomto roku v strate. Riešiť musia aj ďalšie problémy. Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem HCCP pre prevádzky kuchýň, ktoré platia v krajinách Európskej únie. Tieto normy sú podľa názoru slovenských podnikateľov prehnane tvrdé a nedodržiavajú ich ani hotely a malé krčmičky v regióne EÚ. Západné normy a predpisy, týkajúce sa hygieny, spracovania potravín a jedál, sa tvorili napríklad v kuchyniach Portugalska a Talianska 50 rokov, kandidátske štáty ich majú doladiť za 12 rokov. Kým gastronomický trh v strednej Európe sa od polovice 90. rokov rozvíjal kvantitatívne, v súčasnosti už zdôrazňuje kvalitu. Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií súťažia o klientelu aj inými nástrojmi ako iba cenou, čo je ovplyvnené vyššími nárokmi klientov, rastom kúpnej sily občanov a prílevom cudzincov do ČR a SR. Integrácia do európskych štruktúr a relevantná legislatíva poznamenali aj dodávateľov. Niektorí z nich dokonca dosiahli vyššie tržby v segmente služieb hotelov, reštaurácií a cafetérií ako v maloobchodnej sieti. Pozitívnu úlohu na spomínanom trhu zohrá aj po 1. máji očakávaný rozvoj regiónov a cestovného ruchu vďaka financovaniu projektov zo štrukturálnych fondov EÚ. Vo svete patrí toto odvetvie medzi najvýnosnejšie, na Slovensku hotelierstvo a reštauračné služby ako súčasť cestovného ruchu nemajú v ekonomike zodpovedajúce postavenie. Aj preto odborníci z fachu vravia, že štát by mal tie peniaze, ktoré vyberie na vyššej DPH, do odvetvia vrátiť. Eleonóra Bujačková Sadzby DPH v cestovnom ruchu (%) Česko 5,0 Francúzsko 5,5 Španielsko 7,0 Taliansko 10,0 Rakúsko 10,0 Maďarsko 12,0 Slovensko 19,0 Zdroj: ZHR SR |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Webmaster: webmaster@maxo.sk Design: MAXO s.r.o. |