Hospodársky denník
USD32,304 Sk
EUR40,879 Sk
CHF26,036 Sk
CZK1,263 Sk
  Štvrtok  8.Januára 2004

Tvrdé hygienické normy únie

Bič ministerstva financií ukončí život jednej tretiny služieb

Už pri príprave daňovej reformy podnikatelia v hotelierstve vyslovovali obavy najmä pokiaľ ide o zjednotenie sadzby DPH na 19 percent. Pre hotelierov a prevádzkovateľov reštaurácií to znamená zdraženie ich služieb, ktoré dosiahne v tomto roku rozpätie od troch do desať percent. Dôvodom je predovšetkým zrušenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty a jej zjednotenie so základnou sadzbou na úrovni 19 percent. Zníženie dane z príjmov v tomto odvetví nebude stačiť na to, aby sa tým kompenzovalo zvýšenie DPH. Sektor totiž dosahuje nízku rentabilitu, keď na 100 korún tržieb pripadá len 6 halierov na zisk pred zdanením. Dôvodom zdraženia je aj zvýšenie cien energie. Prevádzkovatelia týchto služieb sa obávajú, že až jedna tretina bude z nich v tomto roku v strate. Riešiť musia aj ďalšie problémy. Stovky hotelov, reštaurácií a cafetérií operujúcich na Slovensku už viac mesiacov zápasia so zavádzaním hygienických noriem HCCP pre prevádzky kuchýň, ktoré platia v krajinách Európskej únie. Tieto normy sú podľa názoru slovenských podnikateľov prehnane tvrdé a nedodržiavajú ich ani hotely a malé krčmičky v regióne EÚ. Západné normy a predpisy, týkajúce sa hygieny, spracovania potravín a jedál, sa tvorili napríklad v kuchyniach Portugalska a Talianska 50 rokov, kandidátske štáty ich majú doladiť za 12 rokov. Kým gastronomický trh v strednej Európe sa od polovice 90. rokov rozvíjal kvantitatívne, v súčasnosti už zdôrazňuje kvalitu. Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií súťažia o klientelu aj inými nástrojmi ako iba cenou, čo je ovplyvnené vyššími nárokmi klientov, rastom kúpnej sily občanov a prílevom cudzincov do ČR a SR. Integrácia do európskych štruktúr a relevantná legislatíva poznamenali aj dodávateľov. Niektorí z nich dokonca dosiahli vyššie tržby v segmente služieb hotelov, reštaurácií a cafetérií ako v maloobchodnej sieti. Pozitívnu úlohu na spomínanom trhu zohrá aj po 1. máji očakávaný rozvoj regiónov a cestovného ruchu vďaka financovaniu projektov zo štrukturálnych fondov EÚ.

Vo svete patrí toto odvetvie medzi najvýnosnejšie, na Slovensku hotelierstvo a reštauračné služby ako súčasť cestovného ruchu nemajú v ekonomike zodpovedajúce postavenie. Aj preto odborníci z „fachu“ vravia, že štát by mal tie peniaze, ktoré vyberie na vyššej DPH, do odvetvia vrátiť.

Eleonóra Bujačková

Sadzby DPH v cestovnom ruchu (%)

Česko 5,0

Francúzsko 5,5

Španielsko 7,0

Taliansko 10,0

Rakúsko 10,0

Maďarsko 12,0

Slovensko 19,0

Zdroj: ZHR SR

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.