Hospodársky denník
USD32,502 Sk
EUR40,873 Sk
CHF26,06 Sk
CZK1,262 Sk
  Piatok  9.Januára 2004

Znižuje riziko

Pitie kávy znižuje riziko ochorenia na cukrovkou. Tvrdia to autori americkej štúdie, ktorú publikovali v časopis eAnnals of Internal Medicine. Harvardskí vedci zistili, že denná konzumácia šiestich šálok kávy s kofeínom u mužov znížila riziko ochorenia diabetom typu 2 o polovicu a u žien o 30 percent.

Cukrovkou trpí na svete 177 miliónov ľudí a pri súčasnom trende sa ich počet do roku 2030 zdvojnásobí. Za hlavného vinníka je považovaný nezdravý životný štýl, teda prejedanie sa a nedostatok pohybu. Zvlášť na vzostupe je choroba v USA, kde pribúda obéznych a pohodlných ľudí. Cukrovku má viac ako 18 miliónov Američanov, teda viac ako šesť percent obyvateľov. Ochorení pribúda aj u nás, podľa odborníkov však existuje veľký počet neliečených diabetikov. Najčastejší je typ 2, ktorý sa objavuje u ľudí stredného veku.

Kofeín je považovaný za látku, ktorá znižuje citlivosť na inzulín a zvyšuje hladinu krvného cukru. Káva ale tiež obsahuje draslík, horčík a antioxidanty, teda látky ktorými pravdepodobne predchádzajúce negatívne účinky vyvažuje.

Harvardská štúdia je založená na údajoch zbieraných pomocou dotazníkov od 126 000 ľudí počas až 18 rokov. Účastníci okrem iného odpovedali na otázky, koľko konzumujú kávy a čaju. Z údajov sa dá vyčítať, že káva bez kofeínu chráni pred cukrovkou menej než káva normálna. Súvislosť medzi diabetom a konzumáciou čaju z dát nevyplynula.

Poznatok z Harvardu potvrdzuje podobnú štúdiu, ktorú urobili holandskí lekári v roku 2000. Porovnávali údaje od 17 000 ľudí a prišli na to, že sú proti cukrovke chránení lepšie tí, ktorí denne skonzumovali až sedem šálok kávy. Nathaniel Clark z amerického diabetologického združenia sa domnieva, že podobné informácie však vo verejnosti vzbudzujú falošné nádeje na rýchlu nápravu metabolizmu a odvádzajú od účinnejšieho prístupu, teda od diéty, redukcie váhy a cvičenia.

(bj)

Webmaster: webmaster@maxo.sk
Design: MAXO s.r.o.